Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Disciplin är en stor del av spelet

Säsongens Champions League-äventyr fick sämsta tänkbara start för Manchester United nere i Schweiz. Young Boys var både bättre och ville mer än United och med tanke på att man dessutom spelade med en man mindre i över en timme blev det hela mest en kamp mot klockan. En kamp man inte lyckades vinna. 

Trots att United tog en tidig ledning genom Cristiano Ronaldo var det ändå hemmalaget som såg ut att vilja mest. Och inte så konstigt att man gick ut med full energi och bara körde på, med tanke på det stöd som fanns på läktaren. Det ger vilket lag som helst en extra skjuts.

Det var emellertid tydligt att United hade behövt dubblat sin målskörd för att det skulle ha känts någorlunda säkert. Sannolikt hade Young Boys intensitet och presspel avtagit en aning om det hade skett.

I stället kom Aaron Wan-Bissaka helt fel in i en tackling och var nära på att förstöra en spelares säsong. Tack och lov skedde inte det. Däremot förstörde ytterbacken Uniteds kväll i den schweiziska huvudstaden och försatte laget i en ännu mer jobbig sits än den man redan befann sig i. Ja, man ledde visserligen, men ingen kan påstå att det såg särskilt bra ut där och då.

Jag vill egentligen inte slänga mig med begrepp som “expected goals” (xG) och liknande, som jag mest tycker är hittepå. Men det faktum att United hade 0.00 i detta efter utvisningen fram till slutsignalen indikerar ju ändå någonting. 0.00 är alltså sämsta tänkbara, för förtydligandets skull.

På det stora hela är givetvis övriga spelare att beskylla för hur det såg ut. Det är de som ska göra jobbet där ute på planen. Men det initiala ansvaret ligger trots allt på Ole Gunnar Solskjaer. En manager är i slutändan ansvarig för den taktiska biten och få sina spelare att agera efter en matchplan.

Det går att skylla hur mycket man vill på Wan-Bissaka och hans olyckliga tackling men så fort han lämnar planen finns inget han kan göra för att påverka lagets prestation. I stället läggs alltmer press på Solskjaers axlar att hantera situationen, vilket han bevisligen inte klarar av.

Aaron-Wan Bissaka synade det röda kortet tidigt i matchen.

Att byta in ytterligare en mittback och trycka ner laget i knät på David de Gea och tro att man ska rida ut stormen är lika naivt som oförståndigt. Och att plocka av lagets två största stjärnor, som trots allt kan skapa saker ur intet, med 20 minuter kvar, det är på gränsen till galenskap.

Retoriken hos många Ole-kritiker låter ofta att han inte har implementerat något grundspel eller att han saknar känsla för de taktiska bitarna. Det senare går att motargumentera men det här med att något konkret grundspel inte finns, anser jag att vi till sist fick ett slutgiltigt kvitto på igår kväll.

En tränare som har satt ett grundspel går inte ifrån sin idé. Möjligen görs någon liten justering om nu en utvisning skulle inträffa men grunden finns fortsatt där, särskilt om du har bättre spelare rent kvalitativt på varje position, vilket United har. Då finns det ingen anledning att göra några drastiska förändringar.

Solskjaer å sin sida plockar in Diogo Dalot, därefter Raphaël Varane, för att sedan ta ut offensiv kraft i Cristiano Ronaldo och Bruno Fernandes. För att i slutminuterna ta in en djupfryst Anthony Martial.

Det fanns överhuvudtaget ingen röd tråd gällande gårdagens byten och i och med det blev det också så oerhört flagrant att norrmannen till slut inte visste vad han sysslade med (nej, jag vet inte heller). Att göra så många byten tyder på desperation och det ledde också till förvirring bland spelarna ute på planen, något som Young Boys utnyttjade på ett rättvist och välförtjänt sätt i slutändan.

Olycksfall i arbetet? Ja, men det är samtidigt inte första gången det ser ut ungefär som det gjorde igår. I Champions League väntar härnäst två hemmamatcher mot Villarreal och Atalanta. Sex poäng är ett måste, annars är europaäventyret rejält i fara.

Solskjaers presskonferens

  • Föga förvånande var journalisterna inte sena med att fråga hur norrmannen resonerade kring bytena av de portugisiska stjärnorna. Svaret löd att bägge hade sprungit mycket i matchen men även mot Newcastle i lördags. Underlaget var inte heller det mest fördelaktiga, ansåg Solskjaer. Om de som kom in i form av Matic och Lingard ville man åt serbens bolltrygghet och engelsmannens löpvilja.
  • Gällande det röda kortet på Wan-Bissaka tycker Solskjaer att det är rättfärdigat, men säger i nästa mening att det inte var någon farlig tackling och den inte var vårdslös, bara lite orutinerad. Det blev svårare efter det röda kortet, så klart.
  • Solskjaer säger att man nu har satt sig i en svår position direkt, till skillnad från förra året men där det ändå slutade med respass. Det kommer krävas omkring tio till tolv poäng. Två hemmamatcher väntar framöver (i Champions League) och där kommer fullt fokus behöva ligga.
  • Ute i Europa gäller det att vara disciplinerade och inte bjuda på onödiga saker. Disciplin är en stor del av spelet. Det som hände Lingard idag, med hemåtpassen, det händer i fotbollen emellanåt. Gäller att dra lärdom av det.
  • Visste att Young Boys är ett lag som spelar intensivt med hög press och mycket energi. Saker och ting hade kunnat gjorts bättre även med elva man på planen, tyckte Solskjaer.
  • Ett 2-0-mål hade troligen avgjort det hela.
  • Angående Ronaldo slutar man aldrig förvånas, menar norrmannen, som dessutom tyckte att 36-åringen skulle haft en straff med sig. Det gäller att se efter honom och ta hand om honom. Det var delvis därför han plockades av.
  • Frågan kom även om Varane, och hur Solskjaer tänkte kring att spela med tre mittbackar. Svaret på det var att man ville ha fysisk närvaro i eget straffområde, då Young Boys troligen skulle börja lyfta långt på sina anfallare. Det var ett sätt att kontrollera dem, men han tyckte också att United borde gjort det bättre väl med bollen i ägo.

Andra reaktioner

Mer från matchen

Snackisar efter Young Boys – Manchester United 2-1

Spelarbetyg: Young Boys – Manchester United 2-1

Res med oss till Manchester!