Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Leicester City - Manchester United 4-2
Är frälsaren redan död och uppstigen till fotbollshimlen?

Efter ett längre uppehåll hade alla United-fans höga förväntningar igår mot ett motstånd som börjat dåligt i ligan. Matchen på King Power Stadium blev dock en riktig påminnelse om att spelet fortfarande hackar ordentligt. Det finns stjärnor i laget och några av dem gjorde åter igen fina mål, men vad hjälper det en dag som denna när Leicester gång efter annan springer igenom och faktiskt överglänser oss på alla punkter. Det var inte denna förlust jag ville se. 

Det blev en jobbig lördag för United och alla oss fans därute. Själv hade jag just blottat mitt ogillande av Leicester och att en förlust mot dem svider mer än mot flera andra lag. Döm om min förvåning när jag efter denna match mest kände mig tom, snarare än besviken och frustrerad. Jag orkade inte ens kasta något på tv:n mot en leende Brendan Rogers. När matchbilden klarnade var det snarast förväntat att det skulle gå åt skogen. Våra offensiva stjärnor må glänsa från och till men det hjälper föga när idéerna både framåt och bakåt är frånvarande. När Leicester gång efter annan rann igenom och hade de klart vassaste chanserna blev det tydligt att dagen inte skulle bli särskilt rolig.

Vad är det då som inte fungerar? Är det verkligen så enkelt att det defensiva mittfältet inte håller måttet, och att Maguire hade en usel dag? Det är nog en del av förklaringen. Jag brukar hålla eviga försvarstal för Maguire, men denna gång blir det förstås inget sådant. Det var inte läge att låta honom spela denna match, den saken blev ganska klar tidigt i matchen.

En annan del av förklaringen är att de gemensamma idéerna framåt saknas. Många brukar ju skylla det på Ole Gunnar Solskjaers uteblivna taktiska förmåga, och det kanske ligger en del i det. Jag tänker inte älta hela ”Ole-kritiken” en gång till här och nu men en utvärdering vid nästa landslagsuppehåll efter ett mycket tufft schema kommer att krävas. Nu tänker jag också att spelarna har en roll att spela. Vad hände till exempel med Ronaldo ”frälsaren” i denna match? Är han månne redan död och uppstigen till fotbollshimlen? Det verkade stundtals så. Han såg oengagerad, otajmad och slö ut. Frågan är om han återföds i CL på onsdag.

Det är svårt att ta med sig positiva saker framåt inför två mycket tuffa matcher kommande vecka. Jag gör ett försök. Vi har en målvakt i mycket god form. Om han får lite mer hjälp av resten av laget kan de Gea bli en avgörande pusselbit kommande månad när tuffast tänkbara motstånd väntar. En annan, försiktigt positiv tanke är att matcher mot Liverpool, Chelsea och City kan passa oss bättre med laget som det ser ut nu. Omställningar med Fernandes, Sancho, Greenwood, Rashford och Ronaldo borde alla bli oroliga för, om de nu inte tänker ta en sväng nedåt i formkurvan allihopa på samma gång. En som är i sitt livs form är ju Mohamed Salah, uhh…

Om vi någon gång lyckats sluta slarva i avgörande positioner och tappa boll enkelt på mittplan så borde saker se lite bättre ut. Just slarvet kanske inte är Ole Gunnar Solskjaers fel? Eller så är det det.

Höjdpunkter

Höjdpunkter från matchen på två minuter kan ses här.

Solskjaers presskonferens

På presskonferensen efter match var det en sammanbiten Ole Gunnar Solskjaer som försökte förklara förlusten. Här kommer några sammanfattande punkter:

  • Solskjaer menade att det inte är orimligt att till slut åka på en förlust borta, men han var samtidigt riktigt missnöjd med baklängesmålen. ”Vi måste vara bättre på andrabollar, 50/50-situationer, koncentration och fokus” sa han bland annat.
  • Det säger allt att den sannolikt bäste spelaren var David (de Gea) och ändå släppte vi in fyra mål.
  • ”Vi förtjänade inte att vinna även om vi började bra med ett fantastiskt mål, vi kunde också gjort ett till innan kvitteringen som var slarv.”
  • Han försvarade sig på konstaterandet att spelarna inte visar tillräcklig karaktär i sådan sådana här viktiga matcher.  Överlag är attityden bra och spelarna har visat många gånger vilken karaktär de har. ”Idag var vi dock inte där.”
  • Om att Brendan Rogers sa att United saknade press på mitten: ”vi var för enkla att spela igenom idag, vi måste vara mer aggressiva men det handlar inte om just Paul och Nemanja. Vi vann inte duellerna idag och tog inga andrabollar. Jag håller med om att vi inte försvarade oss bra.”
  • Solskjaer erkänner till viss del att det kanske var tidigt att låta Harry Maguire spela en hel match. ”Han var redo inför och är vår kapten, vi ville få honom tillbaka så fort vi kunde. Men han kanske behövde första halvlek idag, det blev bättre efter hand”.
  • ”Alla inklusive jag själv får se sig i spegeln och komma tillbaka efter den här matchen.”

Hela presskonferensen kan ses nedan.

 

Andra reaktioner

Mer från matchen

Visst har vi väl svårt för Leicester?

 

Ursäkterna börjar ta slut

 

En rödklädd cirkusgrupp från Manchester