Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Manchester United - BSC Young Boys
En rejäl inventering

Ralf Rangnick roterade mer än friskt när Young Boys kom på besök till Old Trafford i Champions Leagues sista gruppspelsomgång och sanningen är att schweizarna var närmre segern än hemmalaget. Tur var väl då att Manchester United redan hade förstaplatsen klar innan match. 

När Ralf Rangnick presenterades som ny manager för Manchester United var kontroll något av ett ledord som tysken talade om.

Det började bra mot Crystal Palace i ligadebuten. Mot Young Boys i Champions League-debuten fallerade det totalt.

I första halvlek hade United visserligen någorlunda kontroll på grejerna och Mason Greenwood såg tidigt till att sätta dit ledningsmålet. Detta på klassiskt Robin van Persie-manér.

Kvitteringen från gästerna skulle emellertid komma precis innan paus och kanske var det lite ologiskt. Det hade varit betydligt mer rimligt om den hade kommit i andra halvlek, när Young Boys faktiskt började få tag om matchen.

Det ska givetvis läggas in en rejäl brasklapp när gårdagens batalj summeras. Rangnick roterade precis hela laget och en del spelare såg tämligen vilsna ut. Det var inte många som imponerade på sin nye manager, men kanske hade det också varit att begära för mycket.

Nemanja Matic befann sig inte i sitt naturliga habitat, men gjorde det efter förutsättningarna ändå bra tillsammans med Eric Bailly i mittförsvaret. Donny van de Beek, Jesse Lingard, och Juan Mata var helt desorienterade där inne i mitten. Anthony Elanga och Amad var valpiga. Bland alla debutanter var det egentligen bara inhopparen Teden Mengi som utmärkte sig sig positivt. Faktum är att Tom Heaton också fick göra tävlingsdebut för United igår kväll. Det dröjde bara sisådär 20 år…

Kul var i alla fall också att Charlie Savage och Zidane Iqbal fick hoppa in. Givetvis fanns pappa Robbie Savage på plats på Old Trafford för att bevittna sonens debut.

Hursomhelst, vi får helt enkelt anta att den här matchen bara fungerade som inventering för Rangnick, att se vad han har att jobba med bland spelarna på de lägre hyllorna. Så klart gav det också nyttig erfarenhet för många och det ska vår nye manager ha cred för.

Nästa match är på lördag igen och då väntar kanariefåglarna på bortaplan. Då kommer 63-åringen givetvis inte lämna något åt slumpen, hur svaga Norwich än må vara. Jag är tämligen övertygad om att det inte blir lika stirrigt ute på planen i helgen.

Höjdpunkter

Rangnicks presskonferens

Om matchen

Fullt medveten om att det skulle bli lite annorlunda. Första halvtimmen var bra och vi hade någorlunda bra kontroll.

Fanns bra lägen att göra ytterligare mål. Ett till mål hade nog betryggat saker och ting.

”Det som störde mig mest var att vi ofta spelade bollen in i deras press. Men det var Champions League-debut för många ungdomar, så många saker blev rätt uppenbara.” 

Om Greenwood och utveckling

”Inte bara målet är bra, utan även sättet han spelar fram Mata på. Det handlar om att fortsätta utvecklas och det är mitt jobb. Det finns saker att slipa på.”

På frågan om Rangnick kan se likheter mellan Erling Haaland och Greenwood svarar tysken att han inte ville jämföra dem båda eftersom de är olika spelartyper. Haaland är extremt fysisk och spelar är egentligen en ren nia. Greenwood är lite som en ”halvnia”, som kan spela lite flytande runtomkring straffområdet. ”Han kan behöva utveckla sina atletiska förmågor lite, men hans bollbehandling är fantastisk.”

Huruvida engelsmannen skulle vara aktuell för en startplats mot Norwich på lördag ger Rangnick ingen hint om.

Om Wan-Bissaka

Han fick två smällar på handleden och en på knät. Får vänta och se till imorgon (läs igår). Hoppfull om att han kan vara redo till lördag.

Om Henderson och Heaton

Målet var svårt att göra något år. Men utöver det tycker Rangnick att Henderson gjorde det bra och spelade proaktivt.

På tal om Heaton visste inte 63-åringen att reservmålvakten inte hade tävlingsdebuterat för United. ”Tom är en fantastisk person och mer än förtjänade sin debut.” 

Om ledighet till det etablerade gänget

Det fanns två tankar med det. Dels att Rangnick ville se vad ungdomarna gick för, dels för att vila större delar av det ordinarie laget. De körde ett standardpass idag och kommer ha ytterligare två inför Norwich-matchen.

Andra reaktioner

Mer från matchen

Dålig insats från reserverna

Knappt någon tog chansen