Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför försäsongen 2022
Asien, Australien och Europa under Erik ten Hags första försäsong

Manchester United reste under fredagen till Thailand med en trupp på 31 spelare för årets försäsongsturné. I Bangkok väntar Liverpool på tisdag och därefter drar man vidare till Australien för ytterligare ett gäng matcher. Man avslutar sedan på europeisk mark, först i Oslo och till sist genrep på Old Trafford. 

I den här artikeln ger vi en uppdatering av läget inför säsongen som stundar.

Av Elias Hallström och Mikael Österdahl

Matcherna

United ska spela sex matcher under försäsongen och inleder alltså mot Liverpool i Thailand. Motståndet är den här gången engelskt gånger tre och Spanien gånger två. Utöver antagonisten från Merseyside väntar Crystal Palace och Aston Villa från Premier League samt Atlético Madrid och Rayo Vallecano från La Liga.

 • Tisdag 12 juli, 15.00: Liverpool (N)
 • Fredag 15 juli, 12.05: Melbourne Victory (B)
 • Tisdag 19 juli, 12.10: Crystal Palace (N)
 • Lördag 23 juli, 11.45: Aston Villa (N)
 • Lördag 30 juli, 13.45: Atlético Madrid (N)
 • Söndag 31 juli, 17.00: Rayo Vallecano (H)

På pappret är det Liverpool och Atlético Madrid som får anses som de tuffare matcherna, även om samtliga lag lär bjuda på bra motstånd, inte minst Aston Villa och Crystal Palace som vi känner från Premier League.

Senaste gången United var i Australien var 2019 och då mötte man bland annat Perth Glory, Leeds United, och Inter, för att dra en jämförelse. Föregående år blev man kvar i England på grund av coronapandemin. Då mötte vi endast inhemska lag, däribland några från The Championship men så blir det alltså inte i år.

Elias

Tevematcher

Samtliga matcher finns att se i direktsändning via MUTV. Kanalen är tillgänglig på webben på Mutv.com och i appform (sök i din appbutik).

Utöver MUTV sänds försäsongens första match mot Liverpool även på Viaplay. Sannolikt har rättigheten till den matchen sålts i Sverige med tanke på det breda supporterskap bägge klubbarna har här. Matchen mot Atlético Madrid sänds gissningsvis också på Viaplay. Vill man se den matchen via MUTV i Sverige kan det dock bli problematiskt, då den troligtvis är geo-blockerad. Mer info lär komma framöver.

Noterbart är också att matcherna spelas förhållandevis tidigt, svensk tid, under eftermiddagarna. Anledningen till detta har naturligtvis att göra med att Thailand och Australien ligger ett gäng tidszoner framför oss här i Sverige.

Elias

Truppen

31 spelare finns med i truppen som initialt reser till Asien och Australien. Det mest notabla är att Cristiano Ronaldo inte är inkluderad. Portugisen finns inte med på grund av privata skäl, meddelar United via sin hemsida.

Inte heller Phil Jones och Brandon Williams finns med. Bägge går efter ett individuellt schema under försäsongen och blir därför kvar i Manchester.

I förra veckan stod det dessutom klart att Dylan Levitt lämnar Manchester United permanent. Walesaren har skrivit på för skotska Dundee United, som han föregående säsong också var utlånad till.

Det har sedan tidigare också bekräftats att Dean Henderson lånas ut till Nottingham Forest på ett säsongslångt lån.

Tyrell Malacia, som blev Erik ten Hags första värvning till klubben, finns naturligtvis också med i truppen.

Målvakter: David De Gea, Tom Heaton, Nathan Bishop, Matej Kovar

Försvarare: Eric Bailly, Diogo Dalot, Ethan Laird, Victor Lindelöf, Harry Maguire, Tyrell Malacia, Luke Shaw, Alex Telles, Axel Tuanzebe, Raphael Varane, Aaron Wan-Bissaka

Mittfältare: Amad, Bruno Fernandes, Fred, James Garner, Hannibal, Zidane Iqbal, Scott McTominay, Facundo Pellistri, Charlie Savage, Donny van de Beek

Anfallare: Tahith Chong, Anthony Elanga, Alejandro Garnacho, Anthony Martial, Marcus Rashford, Jadon Sancho

Potentiell förstaelva:

De Gea
Dalot, Maguire, Varane, Shaw
Fred, Van de Beek
Sancho, Fernandes, Rashford
Martial

31 spelare ingår i Manchester Uniteds försäsongstrupp.

Elias

Ungdomarna

Försäsongen tillhör ungdomarna. Så är det. På försäsongen får ungdomsspelarna sin bästa möjlighet att leka med de stora grabbarna. Innan vi tittar på de som faktiskt är med så tänkte jag nämna några som saknas.

Att mittbacken Teden Mengi saknas förbryllar. En tänkbar förklaring är att han är skadad. Personligen hade jag hoppats få se Álvaro Fernández i seniorsammanhang för första gången, men med tre vänsterbackar (Shaw, Malacia, Telles) i resesällskapet fanns det ingen plats kvar. Shola Shoretire hade jag räknat med i truppen. Nu sägs det att både Fernández och Shoretire ska skickas på lån men det känns lite märkligt att de är i Skottland med U21. Vidare hade jag hoppats att unge Kobbie Mainoo skulle få vara med på turnén redan i år, men det kan säkert vara klokt att skynda långsamt där.

Spelarna som listas nedan är de som ännu inte kan räknas etablerade a-lagsspelare. I år är det ändå ont om helt nya namn. Av de som reser på turnén är det bara fyra som inte har debuterat i a-laget, varav tre åtminstone har suttit på bänken medan den fjärde är nyförvärvet Malacia. Att det inte har varit mästerskap i sommar bidrar förstås till det. Vidare är det rimligt att Ten Hag vill ge alla spelare chansen.

Målvakterna Nathan Bishop och Matej Kovár (båda 22 år) är med för att se och lära. Båda kommer sannolikt skickas på lån under säsongen, även om platsen som tredjemålvakt just nu är öppen. Bishop har kommit längre i utvecklingen men min magkänsla säger att Kovár har större chans att nå riktigt långt.

Ethan Laird (högerback, 20 år) är nog den jag har allra störst förhoppningar på i sommar. För högerbackssidan i United är svag och den skadeförföljde Laird har enorm potential. Om alla pusselbitar faller rätt skulle han under några juliveckor kunna slå sig förbi Dalot och/eller Wan-Bissaka.

Ethan Laird.

James Garner (mittfältare, 21 år) kommer från en succésäsong i Nottingham. Nu har han några veckor på sig att visa Ten Hag att han är redo för betydligt större uppgifter. Försäsongen lär avgöra om det blir en plats i truppen eller ett nytt lån.

Mittfältarna Zidane Iqbal och Charlie Savage (båda 19 år) är mer med för att se och lära. Savage är nog en tånagel före i utvecklingen men Iqbal känns som en mer Ten Hag-kompatibel spelare.

Hannibal (offensivt mångsidig, 19 år) är i betydligt större utsträckning här för att slåss om en plats redan nu. Har redan hunnit göra 16 landskamper, så det är dags för seniorfotboll på riktigt nu. Troligast är förstås att han får det i en annan klubb men han kommer att synas under försäsongen, det är jag tämligen säker på.

Yttrarna Amad (19 år) och Facundo Pellistri (20 år) värvades för relativt stora pengar men har ännu inte fått någon riktig chans i a-laget. De har liksom blivit lite bortglömda men kanske kan någon av dem fånga Ten Hags ögon.

Tahith Chong (ytterforward, 22 år) är inne på sitt sista kontraktsår. Skador har hämmat hans utveckling. I min bok är det troligare att han säljs i sommar än att han får relevant speltid för United i Premier League.

Alejandro Garnacho (ytterforward, 18 år) är hur som helst den offensiva spelare som har störst chans att slå sig in i truppen på riktigt. Garnacho har de egenskaper som krävs för ett omedelbart genombrott, även om det förstås är troligare att det tar längre tid. Vi kan sätta frågetecken efter alla anfallare i truppen, så det går att forcera sig in i anfallet för den som tar chansen.

Alejandro Garnacho.

Micke

Frågor och önskemål

 • Kommer vi redan nu kunna se vad Erik ten Hag vill göra? Kommer han gå all in på ett spelsystem eller blir det otaliga experiment? Vilka spelare gynnas och vilka missgynnas under vår nya manager? Vi får inga svar under försäsongen men ibland får vi väldigt stora ledtrådar. Jag vill åtminstone se tendenser till något bra redan under försäsongen.
 • Hallå, nyförvärv?! Kalla mig kräsen, men jag nöjer mig inte med en okänd vänsterback. Vi behöver ett halvdussin nyförvärv till. Okej, det får vi inte. Men utöver Malacia kräver jag åtminstone tre nyförvärv till som är tänkta för en plats i startelvan. Minst ett par av dessa måste ansluta till truppen senast i Australien.
 • Vad händer med Cristiano Ronaldo? Det är frågan som kommer att överskugga allt annat – åtminstone i media – tills den är besvarad.
 • Kommer Donny van de Beek vara som ett nyförvärv?
 • Jag hoppas verkligen att minst en av ungdomarna tar chansen i sommar. Med ta chansen menar jag att slå sig in, om inte i startelvan så åtminstone i den ordinarie matchtruppen.

Micke