Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damkollen
Fiasko följdes av damlagets största seger hittills

November är över för Manchester Uniteds damlag. Detta efter bara två matcher. Den engelska damfotbollen har en del att jobba på. Å andra sidan var det två toppmatcher som avverkades. United svek hemma mot Chelsea men gjorde succé borta mot Arsenal.

Tre poäng på de två matcherna hade nog de flesta Unitedsupportrar accepterat på förhand. Segern mot Arsenal var oerhört viktig för ett lag har haft det mycket tungt mot topplagen.

Matchen mot Arsenal innehöll det mesta. En mycket bra start av United, sedan en vändning av Arsenal och därefter ytterligare en vändning. Stor damfotboll och i slutändan en mycket viktig seger för United.

Framför allt att segern kom som den gjorde ger United skäl till framtidstro. Det såg ut som att United hade kastat bort matchen – något detta lag har gjort gång på gång. Men den här gången stod ett lyckligt slut att finna.

Månadens matcher

Två helt olika matcher

Det är märkligt hur fotbollen kan vara. Redan i Uniteds första match mot Arsenal, i februari 2019, gav vi motståndarna stora problem. Det blev förlust då och det blev förlust i den första ligamatchen. Men vi var där. Det var nära. Därefter har vi tre vinster mot deras två på de sex senaste inbördes mötena. Övertag alltså.

Och lördagens seger var rättvis. United var det bättre laget.

Mot Arsenal spelar vi med övertygelse och mod.

När United möter Chelsea är det snarare så att vi är slagna på förhand. Till och med när vi hade halvtidsledning i våras kändes det bara som en tidsfråga innan Chelsea skulle vända.

När United och Chelsea nu möttes för några veckor sedan var det United som gick in i matchen som obesegrad tabelletta (tekniskt hade väl Arsenal gått förbi, men inför omgången toppades tabellen av United). Ändå var det inget snack om att Chelsea dominerade tillställningen.

United vann bollinnehavet mot Chelsea men nästan allt spel var på Uniteds planhalva.

Mot Chelsea blir vi stressade, vi gör oprovocerade misstag. Det gör vi inte alls i samma utsträckning mot Arsenal. Då är det istället vi som pressar och stressar motståndaren. Mycket fascinerande. För även om jag håller Chelsea som ett bättre lag än Arsenal är skillnaden inte stor.

Att segern kommer som den gör mot Arsenal gör att det finns anledning till framtidstro. Kanske kan det ge laget det självförtroende som krävs för att konkurrera även med Chelsea. På planen alltså. För i tabellen konkurrerar vi redan. Åtminstone för nu.

Polly Bancroft: Den nya chefen

Polly Bancroft är ny chef för damfotbollen i Manchester United. Hon har under månaden pratat med media, bland annat i Telegraph. Bancrofts roll i United är flerdelad. Dels har hon ett övergripande sportsligt ansvar. Hon är också involverad på affärssidan i klubben, där hon bland annat ska se till att damlaget inte är en eftertanke när United gör något.

En fråga som kommer upp är om damlaget ska vara kvar på Leigh Sports Village (LSV). Bancroft säger att United trivs på arenan och att faciliteterna där är utmärkta. Arenan är emellertid knölig att ta sig till för supportrar, varför en bättre belägen arena är något som United överväger.

Vi kan konstatera att den kortsiktiga framtiden för damlaget är på LSV. Förr eller senare kommer laget förstås flytta in på Old Trafford. Men troligen får vi en arena däremellan.

Kvartett i ledargruppen

Tidigare i höstas berättade huvudtränare Marc Skinner att United har en ledargrupp bestående av fyra spelare. Lagkapten Katie Zelem ingår förstås där. Hon har sällskap i ledargruppen av Ona Batlle, Hayley Ladd och Aoife Mannion.

Upp till bevis-perioden fortsätter

Efter efterföljande matcher mot nuvarande ettan och tvåan i tabellen skulle en kunna tänka att det nu är en lugnare period som väntar för United. Men icke.

Härnäst väntar tabellfemman Aston Villa på Old Trafford och sedan ska vi spela mot tabellfyran Manchester City på City of Manchester Stadium. Så det blir alltså fyra ligamatcher i rad mot de fyra främsta motståndarna i ligan. (Nåja, när säsongen summeras är det mycket möjligt att Villa har tappat femteplatsen.)

Aston Villa är ett lag som United ska besegra. Matchen mot City blir emellertid mycket tuff. United har gjort en del hyggliga resultat mot City men det har mestadels kommit slumpmässigt, eller tack vare att vi har fått hjälp av en spelare mer på planen, då Citys spelare inte kan sköta sig.

Efter den övertygande segern mot Arsenal skulle det vara oerhört upplyftande att se United prestera lika bra mot City.

Förutom de två ligamatcherna ska United i december även avsluta gruppspelet i Ligacupen. Segrar mot Everton och Sheffield United är ett måste om United ska ha någon chans till avancemang, men även om det blir så behöver vi hjälp från annat håll.

Månadens spelare: Alessia Russo

Med segermålet mot Arsenal och Uniteds enda mål mot Chelsea är det givet att utnämna Alessia Russo till bästa Unitedspelare i november.

Anfallaren Russo har en förmåga att sysselsätta motståndarförsvar på egen hand. Matchen mot Chelsea var tuff för United men det var tydligt att motståndarlaget omedelbart blev nervösa när bollen kom till Russo.

Så var det även mot Arsenal, där det är Russos bollhållande till höger som skapar Uniteds första mål i matchen.

Att segermålet mot Arsenal kommer på nick är ingen överraskning. Det finns inte många spelare som är så målfarliga på huvudet som Alessia Russo.

Främsta utmanare

  • Maya Le Tissier var en av få Unitedspelare som kom undan med godkänt mot Chelsea och även mot Arsenal stod Le Tissier för ett bra mittbacksspel.
  • Katie Zelem ligger bakom Uniteds vändning mot Arsenal med två perfekta dödbollar. Först en frispark till Millie Turner och sedan en hörna till Alessia Russo. Lagkaptenens fasta situationer förblir ett av Uniteds vassaste vapen. Överlag var matchen mot en Arsenal en av de bättre som Zelem har gjort som Unitedspelare. Hon har tidigare haft det tufft mot topplagen – så även mot Chelsea – men nu var hon riktigt bra.
  • Hannah Blundell gjorde i mitt tycke sin bästa match som Unitedspelare mot Arsenal.

Höjdpunkter

United – Chelsea 1-3:

Arsenal – United 2-3:

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik