Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Arsenal - Manchester United 2-3
Russo övertidshjälte när United besegrade Arsenal

Först ledning. Sedan underläge. Till slut seger! I en högdramatisk match kunde Manchester United besegra Arsenal på Arsenal Stadium. United inledde matchen bäst och hade en rättvis halvtidsledning. Den vände hemmalaget på efter paus men i slutskedet skulle tillställningen få en ny vändning. Millie Turner kvitterade efter en frispark och på hörna nickade Alessia Russo in segermålet på tilläggstid.

Publiksiffran på Arsenal Stadium skrevs till 40.064 åskådare. Den största publiken som Uniteds damlag någonsin har spelat inför (månne kan den slås när United möter Aston Villa på Old Trafford den 3 december). Publiken fick se en match som vi i maj med stor sannolikhet kommer se tillbaka på som säsongens bästa.

United var det klart bästa laget i första halvlek. Vi var det spelförande laget – 70 procent bollinnehav efter en halvtimme – och även om chanserna var fåtaliga så var de ensidigt i Uniteds favör. Det gav till slut utdelning när Arsenal hade hittat in i matchen, då Ella Toone fick öppet mål efter ett misstag av Arsenals målvakt.

Arsenal fick en omedelbar kvittering efter paus och med det vände spelet totalt. När hemmalaget sedan tog ledningen var det förväntat och det kändes givet att Arsenal skulle förlänga sin segersvit till 15.

Men så blev det icke. United slog till två gånger om på fasta situationer från lagkapten Katie Zelem. Först nickade Millie Turner in kvitteringen på frispark och sedan blev Alessia Russo matchvinnare på en hörna.

Alessia Russo nickar in segermålet.

Ona Batlle återvände till Uniteds startelva, på bekostnad av Maria Thorisdottir. Detta var den enda förändringen Marc Skinners gjorde jämfört med förlusten mot Chelsea före landslagsuppehållet.

Överraskande var det United som tog initiativet från avspark. Om laget uppträdde nervöst hemma mot Chelsea så syntes inga sådana tendenser borta mot serieledaren. Detta kan illustreras av att bollinnehavet var 70-30 i Uniteds favör efter en halvtimme.

United hade två tidiga möjligheter. Första ett avslut från Leah Galton, sedan Alessia Russo vunnit bollen och Ella Toone spelat fram. Därefter hotade Maya Le Tissier på hörna.

Spelet jämnade ut sig sista kvarten av första halvlek. Aningen motsägelsefullt var det då United tog ledningen. Russo jobbar återigen bra, den här gången på högerkanten. Hon hittar Hayley Ladd på överlapp och mittfältarens inlägg ger Toone öppet mål. Detta sedan Manuela Zinsberger fullständigt missbedömt inlägget.

Ella Toone gjorde matchens första mål.

Bara minuten efter ledningsmålet har United ett starkt bud på straff, då Nikita Parris blir nedtacklad av Katie McCabe, som inte hade någon avsikt att spela på boll. Solklar straff, tycker jag, men att Arsenal fuskar hör förstås till. Det såg vi senare i matchen, då Uniteds tränare Marc Skinner blev varnad efter att en ful tackling från en Arsenalspelare enbart resulterat i frispark.

Arsenal kvitterar direkt efter paus. Frida Maanum driver upp bollen och testar avslut på distans. Maya Le Tissier försöker blockera skottet men det blir istället en perfekt styrning som lämnar Mary Earps chanslös. Mycket oturligt för United men det är också svagt att Maanum får så stor yta att driva på.

Om det var målet eller halvtidssnacket som påverkade ska jag låta vara osagt. Klart är hur som helst att Arsenal var det klart bättre laget därefter.

Detta United har gång på gång visat att laget inte kan spela på resultat.

Till slut gav dominansen utdelning för hemmalaget. Arsenal hittade stor yta på vänsterkanten och i bortre delen av straffområdet dök en omarkerad Laura Wienroither upp för att enkelt stöta in bollen i mål.

Där och då var nog alla som såg matchen tämligen säkra på att Arsenal skulle vinna.

Matchen skulle emellertid vändas igen. Med fem minuter kvar av ordinarie tid (slutsignalen skulle komma först i matchminut 100) fick vi en frispark till skänks. Katie Zelem levererade perfekt och i straffområdet nickade Millie Turner in kvitteringen.

Millie Turner nickar in 2-2.

Därefter var det inget snack om att försvara poängen. Båda lagen gick för seger. Där var United klart starkare. Inhopparen Martha Thomas serverar inhopparen Lucía García men målvakten räddar. Det gör Zinsberger på nytt när det är Thomas som avslutar på Hannah Blundells inlägg. Den här gången tippas bollen till hörna.

På fasta situationer är United starka och det visas återigen. Zelem hittar Russo. Nick i mål och segern är ett faktum för United!

United avslutar matchen utmärkt och ger inte Arsenal någon notabel kvitteringschans.

Sammantaget var United mycket bra i en timme och inte alls bra i en halvtimme. Det är anmärkningsvärt att United kan vara så bekväma mot Arsenal när laget ständigt känns flera nivåer sämre än Chelsea. För även om Arsenal dominerade spelet efter paus så skapade de väldigt få kvalificerade målchanser. Skottstatistiken var 10-9 i Uniteds favör men vi hade sex avslut på mål mot deras två. Det tycker jag var representativt för matchen och Uniteds seger var rättvis.

I United var det många spelare som utmärkte sig positivt. Jag vill framhålla hela backlinjen. Ona Batlles återkomst gör mycket för laget men idag var hennes ytterbackskollega Hannah Blundell minst lika bra. Förmodligen den bästa insatsen jag har sett av Blundell. I mittförsvaret imponerar Maya Le Tissier matchen igenom och Millie Turner bidrar med kvitteringsmålet.

De centrala mittfältarna Katie Zelem och Hayley Ladd ligger bakom Uniteds tre mål.

Framför mittfältsduon är Ella Toone ett ständigt hot och Alessia Russo på topp gör ständigt ett utmärkt arbete. Till slut är det också Russo som får bli matchhjälte!

Kvällens fantastiska seger ser United gå upp som delad etta i tabellen. Arsenal, Chelsea och United står på 18 poäng var efter sju matcher. (Chelsea ligger före i spelschemat och kommer gå upp i topp när de besegrar Tottenham imorgon.)

Eftersom damfotbollen i England är korkad så är det nu två veckor till nästa Unitedmatch. Då, den 3 december, välkomnas Aston Villa till Old Trafford.

Målen

Arsenal – Manchester United 2-3 (0-1)

Women’s Super League, 19 november


0-1 (39  ) Ella Toone (Ladd)
1-1 (46  ) Frida Maanum
2-1 (73  ) Laura Wienroither
2-2 (85  ) Millie Turner (Zelem)
2-3 (90+1) Alessia Russo (Zelem)


Uniteds lag: Earps; Batlle, Le Tissier, Turner, Blundell; Ladd, Zelem; Parris (Thomas 80), Toone, Galton (García 72); Russo


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK