Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Manchester United - West Ham United 3-1
Lite spännande och nervigt, men ändå aldrig riktigt oroligt

West Ham United åkte till Old Trafford och ställde till besvär för Manchester United i FA-cupens femte omgång. Det såg tämligen mörkt ut efter att gästerna fått hål på David De Gea, men ett självmål och briljans från en argentinsk tonåring skulle ta United vidare.

Det var en förhållandevis roterad startelva som Erik ten Hag skickade ut igår kväll. Där bak var det egentligen bara David De Gea och Diogo Dalot som normalt sett tillhör den ordinarie skaran. Lagkapten Harry Maguire tillsammans med Victor Lindelöf kändes mestadels darriga, vilket spred sig till de omgivande lagkamraterna.

Mittfältet med Scott McTominay och Marcel Sabitzer lät inte övertygande på pappret, och var det inte heller i verkligheten. Att det trots allt behövdes roteras var ofrånkomligt. Förra veckans matcher mot Barcelona och Newcastle United lär ha tagit rejält på krafterna. Två finalmatcher, fast på olika sätt.

Första halvlek var hursomhelst inte bra igår. Det var emellertid inte större delar av andra halvan heller. Det blev i alla fall bättre ju fler byten Ten Hag genomförde, och det uppenbarades verkligen hur stor skillnad det kan vara med vissa spelare på vissa positioner jämfört med andra.

På en del håll är det rentav för låg kvalitet för att en startplats i United ska vara motiverad. Det vägs i alla fall upp med att det på andra håll finns tillräckligt med vilja och intuition.

Det förstnämnda stod Wout Weghorst väldigt mycket för. Han är inte perfekt, men nytta kan han onekligen göra och visar igår sitt värde genom att vara inblandad i målen, på lite olika sätt. Nederländaren bidrar med en, för motståndarna, obekväm närvaro, vilket tillåter spelare runtomkring glänsa.

Weghorst stod återigen för en stark insats och var inblandad i samtliga Unitedmål. 

Gällande intuition, kombinerat med vilja och envishet, så bidrog Alejandro Garnacho med det, som till sist skulle få utdelning och vända matchen åt United.

Matcher likt gårdagens är väl lämpade för argentinaren att starta i och igår, trots en del hinder på vägen, var det verkligen ett bra drag att ha honom från start (Jadon Sancho uppgavs vara sjuk, så alternativen var nog få i vilket fall). Att det var dags för Garnacho att göra skillnad från start påpekade också Ten Hag på den efterföljande presskonferensen. Som så många gånger förr fick 53-åringen rätt.

West Ham blev en svårare nöt än vad den egentligen var. Det hade kunnat gått lättare, men det hade kostat många redan trötta ben. Igår fick vi känna på nerv, men på något sätt kändes det aldrig riktigt oroligt. Det här laget reder ut de allra flesta situationerna, och den tryggheten är oerhört skön att känna.

Härnäst i FA-cupen väntar ytterligare ett Londonlag i form av Fulham, även det på hemmaplan. Ska väl inte vara oöverkomligt?

Höjdpunkter

Ten Hags presskonferens

  • Laget visade karaktär och moral genom att vända matchen. En stor insats där vi visar att energin finns men också att spelare utöver de mest ordinarie kan bidra.
  • Om Garnacho säger Ten Hag att det var dags för argentinaren att göra avtryck som startman, inte bara som inhoppare. Det visade han sig vara kapabel till. Ten Hag säger också att Garnacho har modet att utmana och ta sig förbi sin motståndare. Han har hög fart, men utöver det orkar han också springa i 90 minuter.
  • Visar ingen panik under matcherna. Kan ändra dynamiken i laget och kombinerat med att tron är så pass stor gör det mesta möjligt.
  • Maguire gjorde en bra insats, både defensivt och offensivt. Anledningen dock till att han inte spelar lika mycket beror på att Ten Hag vill ha en vänster- och högerfotad mittback. Han menar att Maguire kan spela till vänster men att det blir mindre naturligt med tanke på annorlunda vinklar och koordination.
  • Weghorst var en av planens bästa spelare. Han var inblandad i målen. Tvingade bland annat fram ett självmål och vid Garnachos mål var han också där. Hans positionering är bra och han gör ett stort jobb för laget. Nej, han öser inte in mål, men ju mer han får komma in i det desto fler mål kommer han göra.
  • Atmosfären är fantastisk. Spelarna får mer energi från supportrarna på läktarna.

Andra reaktioner

Mer från matchen

Avancemang utan att imponera

Tufft motstånd i kvarten