Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Finansårets andra kvartalsrapport
Vinst för första gången sedan covid, men intäkterna minskar

Manchester United PLC presenterade på torsdagen sin ekonomiska resultatrapport för det andra kvartalet (perioden oktober till december) i det finansiella året 2023/23.

Rapporten kommer under en tid då ägarskapet av Manchester United potentiellt är föremål för försäljning. Det bekräftades i november att Glazerfamiljen överväger alla alternativ för klubbens framtid. Därefter har en hel del hänt och familjen har nu konkreta bud att ta ställning till. Huruvida det faktiskt blir någon försäljning återstår alltjämt att se. Osäkerheten som råder innebär emellertid att det på torsdagen inte blev något konferenssamtal med investerare, något som annars är brukligt i samband med halvårsrapporten.

United redovisar en vinst för kvartalet. Detta är därmed första kvartalet sedan covid som United går med vinst. Utslaget på halvåret noteras en förlust på £20m.

Intäkterna för såväl kvartalet som halvåret är emellertid mindre än intäkterna förra året. Det har två huvudförklaringar: dels innebar VM 2022 att det spelades ovanligt få hemmamatcher under perioden och dels minskar teveintäkterna till följd av att herrlaget inte spelar Champions League.

Det stora problemet som rapporten visar är att klubben gör av med mer kontanter än klubben får in. Vi såg effekten av det under januarifönstret, då klubben i desperat nyförvärvsjakt endast kunde lösa spelare på lån.

Vidare medför den starka dollarkursen att skulden nu är rekordhög: £741m. Räknat i US-dollar är den långsiktiga skulden fortsatt oförändrad.

Uniteds rörliga skulder uppgick till £206.2m. Den summan räknar klubben ska vara avbetald före finansårets slut.

Rapporten i sin helhet finns att läsa här. (En fullständig kvartalsrapport publiceras vanligen runt en månad efter resultatrapporten. Den intresserade får hålla utkik på Ir.manutd.com.)

Nyckelpunkter

Periodens nyckelpunkter är, enligt rapporten:

  • Herrlaget vann Ligacupen och är också klara för kvartsfinal i FA-cupen
  • Herrlaget ligger trea i Premier League och är framme i kvartsfinal i Europa League
  • Damlaget leder Women’s Super League och är framme i semifinal i FA-cupen
  • Publiksiffrorna är rekordhöga, liksom intäkterna för hospitality på matchdagar, medlemstalet är rekordhögt och antalet besökare på museum och stadium tour är också rekordhöga, den totala biljettförsäljningen har redan passerat rekordet som slogs under säsongen 2016/17
  • Klubben har annonserat att det blir sommarturné i USA, hittills med en bekräftad match, mot Wrexham den 25 juli

Precis som i den senaste rapporten får vi ingen kommentar till resultaten från klubbens VD. Det kan tänkas att det beror på den pågående strategiska processen.

Nyckeltal

(Klicka på bilden för en större version.)

Intäkterna för kvartalet blev £167,3m, en minskning på 9,8 % mot förra året. För halvåret är minskningen 0,3 %.

  • De kommersiella intäkterna steg med 22,2 %. Detta beror på ökade sponsorintäkter, vilka i sin tur kommer av avtalet med Tezos för träningströjor samt en engångskredit. Souvenirförsäljningen minskade marginellt.
  • Intäkterna för broadcasting minskade med 32,1 %. Det beror primärt på Europa League-spel istället för Champions League.
  • Matchdagsintäkterna minskade till följd av färre hemmamatcher.

EBITDA (resultat före skatter, räntor, nedskrivningar och avskrivningar) minskade med 9,6 %.

Nettoresultatet är en vinst på £6,3m.

Kontanttillgångarna är £31m att jämföra med £121m för ett år sedan.

Skulden närmar sig nu en miljard pund, om vi inkluderar kortsiktiga och långsiktiga lån, samt obetalda transfersummor.

Lönekostnaderna uppgick till £77,3m, en minskning på 20,9 %, till följd av uteblivet Champions Leauge-spel.

Aktieutdelning blir det inte det här finansåret, enligt ett styrelsebeslut den 15 november.

Framtidsutsikterna är oförändrade sedan förra kvartalsrapporten. United räknar med att årsintäkterna ska landa på £590m till £610m. EBITDA förutspås landa på £125m till £140m.

Res med oss till Manchester!