Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Everton - Manchester United
Att slå på den som redan ligger ner

Imorgon kväll tar sig Manchester United an ett poängsargat Everton på bortaplan. Hemmalaget må ha tio anledningar att vinna och måste försöka resa sig, men United måste ändå se till att slå på den som ligger ner. 

Manchester United

Det känns nästan som en evighet sedan det spelades klubblagsfotboll, vilket har varit skönt på sätt och vis. Men till slut letar sig alltid suget på. På förhand ter sig morgondagens match som en intressant sådan, det baserat på hur hemmalaget Everton kommer reagera och spela efter att klubben straffats med tio minuspoäng.

Troligen släpper de tankarna när matchen väl blåses igång. Det brukar vara så hjärnan fungerar.

Everton har med det sagt mycket att spela för, men det har United också. Luton Town besegrades, trots röd dominans, med ett nödrop för två helger sedan. Innan det mötte man FC Köpenhamn och kammade noll i Champions League.

Så, att sätta fingret på var United står för tillfället är inte helt enkelt. Det vi i alla fall vet är att positiva besked om Luke Shaws skadeläge har meddelats och att han kommer vara med i truppen imorgon.

Luke Shaw är äntligen tillbaka och redo för spel igen. Frågan är om det blir från start imorgon.  

Lisandro Martinez gör även han framsteg efter sin fotskada, men argentinaren har längre kvar av sin rehabilitering än sin engelska backkollega.

På minussidan har det dock rapporterats att Mason Mount har bekymmer och är osäker. Samma gäller för Rasmus Höjlund, som klev av mot Luton och missade Danmarks landslagssamling.

Huruvida det blir ett problem eller inte återstår att se, men klart sedan tidigare är också att Erik ten Hag är avstängd imorgon. Det innebär att han kommer få se matchen från läktaren och lämna över en del av ansvaret till sina assisterande tränare Steve McClaren och Mitchell van der Gaag.

I övrigt saknas Christian Eriksen på mittfältet, även han efter en skada mot Luton. Dansken beräknas vara tillbaka i mitten av december. I centrallinjen saknas också Jonny Evans och Casemiro, vilket innebär att det blir lite klipp och klistra i uttagningen för Ten Hag.

Mittfältet känns som den mest utsatta lagdelen, men jag har ändå svårt att se att det blir några andra än Scott McTominay, Sofyan Amrabat, och Bruno Fernandes som bildar en triangel centralt. Det hade naturligtvis varit uppfriskande med exempelvis Kobbie Mainoo från start, främst istället för Amrabat.

Fronttrean bör rimligen bestå av Marcus Rashford, Anthony Martial (beroende på Höjlunds status), och Alejandro Garnacho. Tyvärr ser jag dock risken att Antony letar sig in som ganska stor.

Möjlig startelva:

Everton

Everton har stått för en hyfsad första tredjedel av säsongen och plockade på sig tillräckligt med poäng för att undvika den absoluta botten.

Men där är man nu.

Minus tio poäng blev notan efter att ha brutit mot ligans regler om ”profitability” och “sustainability”. Mer insyn än så har vi egentligen inte och det känns onödigt att spekulera vidare i det. Vi kan bara konstatera att läget är drastiskt förändrat för Merseysideklubben och att man nu måste börja plocka igen poäng.

Framför allt måste det vara extremt påfrestande för det mentala, att orka resa sig. Det som i alla fall talar till Evertons fördel är just att de såg ut att ha hittat lite rätt under hösten med ett par bortavinster samt avancemang i Ligacupen.

Everton har ett hyfsat facit under hösten, men de tio minuspoängen man åkte på nyligen kom som en käftsmäll. 

Ser vi till status i truppen är det inte några större avbräck Sean Dyche behöver ta itu med. Trotjänaren Seamus Coleman är osäker, men utsikterna är trots allt goda för irländaren. Amadou Onana är desto mer osäker efter att ha behövt lämna det belgiska landslaget under uppehållet. Det är vaden som spökar för 22-åringen och Dyche räknar inte med honom imorgon. Andre Gomes är inte heller aktuell, kan vi tillägga.

Bland de som däremot är aktuella för spel imorgon finns bland annat fyra gamla Unitedspelare i form av Ashley Young, Michael Keane, James Garner, och Dwight McNeil. Den förstnämndes medverkan beror rimligen på Colemans skick, då bägge huserar på högerbacksplatsen. Garners och McNeils chanser till speltid är förmodligen goda, då de båda spelade hela matchen i 3-2-vinsten borta mot Crystal Palace senast.

Hotet längst fram har vi vant oss vid heter Dominic Calvert-Lewin, som gjort tre mål på nio matcher den här säsongen. En gänglig forward som har huvudspelet som en av sina starkaste egenskaper. I händelse av att Victor Lindelöf och Harry Maguire bildar mittlås i United lär Calvert-Lewin främst söka upp svensken för att utnyttja sin fysik och längd.

Möjlig startelva:

Historik

Förra säsongen möttes United och Everton tre gånger – två gånger i ligan och en gång i FA-cupen. United segrade i samtliga matcher. På Goodison Park för drygt ett år sedan blev det 2-1 till United och i våras på Old Trafford 2-0.

FA-cupmötet vann United med 3-1.

Visste ni att…

 • Imorgon kan bli sista gången som United spelar på Goodison Park? Everton planerar nämligen för ett arenabyte.
 • United har en tämligen tajt statistik mot Everton genom historien? United har vunnit 93 matcher mot Evertons 71 (67 om vi räknar från det att United hette Newton Heath).

Matchinformation

Everton
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 13
Tid: Söndagen den 26 november 2023, 17.30
Plats: Goodison Park, Liverpool
Domare: John Brooks
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Martínez (skadad, årsskiftet)
 • Eriksen (knä, mitten december)
 • Evans (skadad, december)
 • Casemiro (hamstring, årsskiftet)
 • Malacia (skadad, inget datum)
 • Amad (knä, inget datum)
 • Sancho (internavstängning)
Tveksamma:

 • Mount (skadad)
 • Højlund (muskel)
FORM
V24/10FC KøbenhavnHCL1-0
F29/10Man CityHPL0-3
F1/11NewcastleHLC0-3
V4/11FulhamBPL1-0
F8/11FC KøbenhavnBCL3-4
V11/11Luton TownHPL1-0

Everton

Skador och avstängningar:

 • Alli (ljumske, mitten december)
Tveksamma:

 • Onana (vad)
 • Gomes (vad)
 • Coleman (matchform)
FORM
V7/10BournemouthHPL3-0
F21/10LiverpoolBPL0-2
V29/10West HamBPL1-0
V1/11BurnleyHLC3-0
O4/11BrightonHPL1-1
V11/11C. PalaceBPL3-2

United mot Everton

Totalt:20993-48-68312-287
Borta:10134-21-46132-185
Premier League:6239-13-10113-60
SENASTE MÖTENA
F2022-04-09BPL0-1
V2022-10-09BPL2-1
V2023-01-06HFA3-1
V2023-04-08HPL2-0
SENASTE BORTAMATCHER
V2020-11-07BPL3-1
V2020-12-23BLC2-0
F2022-04-09BPL0-1
V2022-10-09BPL2-1
Res med oss till Manchester!