Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Manchester United - Newcastle United
Säsongen återupptas med en förmodad vandring i parken

Imorgon återupptas säsongen för Manchester United. Detta då laget gästas av Newcastle United för lagens allra första möte på damsidan. Det rör sig om omgång 4 i FA-cupen.

På pappret är det en match som bara ska kunna sluta med seger för Manchester United. Laget går förvisso knackigt och avståndet till toppen i Women’s Super League är oroväckande stort. Men motståndet Newcastle spelar till vardags i tredjedivisionen och även om de är tredjedivisionens bästa lag så ska det vara klasskillnad. Bara underskattning kombinerat med en grov underprestation ska kunna fälla United.

På damsidan går de bästa lagen in i FA-cupen först i omgång 4. Precis som på herrsidan motsvarar omgång 4 en sextondelsfinal. En skillnad mot herrarnas cup är att vi inte har något omspel i damcupen. Är det oavgjort vid full tid väntar förlängning och vid behov även straffläggning för att ta fram en vinnare.

Det är avspark imorgon klockan 13.00. Matchens visas gratis på FA Player och såvitt vi förstår ska sändningen vara tillgänglig även i Sverige den här gången.

Manchester United

Det stormar kring huvudtränare Marc Skinner. När United förra veckan besegrade PSV på Malta hördes delar av de tillresta Unitedsupportrarna skandera Skinner out. Det blev förvisso seger mot PSV men det var ingen övertygande seger, mot ett lag som ska vara några klasser sämre än United.

Supportrarna som skanderade Skinner out blev uppmanade att sluta med det av Uniteds säkerhetsansvarige. Skinner hävdar att så inte skedde, vilket förstås är en ren lögn.

Skinner säger sig hur som helst vara fokuserad på att tysta kritikerna med vinnande fotboll.

Före uppehållet åkte United på en tung förlust hemma mot Liverpool i ligan. Just hemmaspelet har varit Uniteds stora problem den här säsongen. Tidigare har United varit erkänt hemmastarka men den här säsongen har vi bara tre vinster på åtta hemmamatcher i liga och cup. Än värre är att United bara har tagit fem poäng på fem matcher på hemmaplan i ligaspelet.

Inför söndagens match sätter vi frågetecken för Melvine Malard, som har ett mindre vadproblem. I övrigt är spelarna som har varit tillgängliga fortsatt tillgängliga. Vi fick en tidsram för Hinata Miyazawas skada, med en förväntad comeback under säsongens avslutande fas.

Nyförvärvet Irene Guerrero (toppbilden) är tillgänglig för spel efter att ha varit skadad större delen av höstsäsongen. Skinner indikerar att Guerrero kommer att användas i en av de offensivare mittfältspositionerna när hon spelar. Fortfarande pekar Skinner på att hon behöver anpassa sig till den engelska ligan och känner vi Skinner rätt dröjer det nog innan hon slår sig in i startelvan.

När det gäller morgondagens startelva beror mycket på hur Skinner tar sig an matchen. Ser han den som ett genrep inför Chelsea nästa helg eller ser han matchen som ett läge att ge speltid till reserverna?

Just att matchen kommer när den gör får mig att tänka att det i stort sett blir bästa möjliga lag, men vi får se.

Earps
Riviere, Le Tissier, Turner, Blundell
Ladd, Zelem
Parris, Toone, Galton
Geyse

Alternativ finns gott om och det kan snabbt bli Phallon Tullis-Joyce i mål och Gemma Evans i backlinjen. På mittfältet är både Lisa Naalsund och Irene Guerrero i behov av speltid och offensivt kan det lika gärna bli Lucía García eller Rachel Williams.

Newcastle United

Newcastle United är relativt nya på damsidan. Klubben bildades förvisso redan 1989. Men då som Newcastle United Womens’ Football Club, utan någon juridisk koppling till herrklubben. Först sommaren 2016 knöts ett band mellan damklubben och herrklubben genom Newcastle United Foundation. Men det dröjde till sommaren 2022 innan damlaget formellt blev en del av Newcastle United.

Det har inneburit en tydlig satsning på damfotbollen och inför den här säsongen professionaliserades verksamheten. Newcastle blev därmed första helprofessionella lag i tredjedivisionen, där laget är nykomlingar.

Att Newcastle är ensamt proffslag i National League märks på resultaten. I ligaspelet har laget tagit 31 av 33 möjliga poäng, med målskillnaden 41-4. Uppflyttning till Women’s Championship är emellertid ingen garanti. Tabelltvåan Burnley – som är ensamma om att ha tagit poäng av Newcastle den här säsongen – har nämligen bara tappat fyra poäng på tio matcher. Och det är bara tabellettan som går upp.

Ändå måste Newcastle förstås ses som favoriter att gå upp. Och lyckas de med det tyder mycket på att de nästa säsong – gissningsvis med ett stort antal nyförvärv – är en av huvudfavoriterna att vinna Championship.

Utöver ligaspelet har Newcastle sex vinster på sex cupmatcher. De är med andra ord obesegrade efter 17 matcher den här säsongen. I National League Cup har de tagit sig till kvartsfinal via tre vinster, däribland med 3-2 mot Burnley efter förlängning i första omgången.

Newcastle gick in i omgång 1 i FA-cupen och har besegrat Mancunian Unity (9-2), Chorley (5-0) och Stoke (5-0). Belöningen för det blir alltså en match mot Manchester United och rimligen ska Newcastle då inkassera säsongens första förlust.

I spelartruppen är det inte direkt några kända namn att tala om. Majoriteten är nya i Newcastle för säsongen. Spelarna har i många fall hämtats från avbytarbänken hos lokalrivalerna Durham och Sunderland (båda hemmahörande i Championship). Bara fyra spelare i truppen har ens en profilsida på Wikipedia. Två av dessa – Tyler Dodds och Bridget Galloway – spelade mot Manchester United under förra säsongen (för Sunderland och Durham respektive). Galloway är lagets ledande målskytt med 16 fullträffar på 17 matcher. Katie Barker står noterad för tio mål.

Trion Jodie Bartle, Keira Skelton och Becky Ferguson ser ut att missa morgondagens match på grund av skador.

Den lilla fördel som Newcastle har stavas matchform. De återupptog nämligen seriespelet förra helgen, då de körde över Halifax (7-0) i ligan. Manchester Uniteds fördel är att samtliga lagets spelare är bättre än Newcastles bästa spelare.

Tidigare möten

Morgondagens möte blir den första officiella matchen mellan Manchester United och Newcastle United på damsidan.

Backar vi bandet till 1996 så möttes emellertid klubbarnas respektive supporterstyrda damlag i en uppvisningsmatch på Wembley, före herrarnas Charity Shield. United vann den matchen, som spelades i två halvlekar om 30 minuter, med 2-0.

Manchester United – Newcastle United

Turnering: Women’s FA Challenge Cup, omgång 4
Datum: 14 januari
Avspark: 13.00
Teve: FA Player

Res med oss till Manchester!