Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - PSV Eindhoven 2-1
Parris avgjorde sent, framför censurerade supportrar

Manchester United vände underläge till seger när laget på fredagen mötte PSV Eindhoven i en träningsmatch på Malta. PSV öppnade bäst och tog en rättvis ledning men United kunde kvittera genom Jayde Riviere. I matchens slutskede kunde Nikita Parris nicka in segermålet.

Vi fick se en match där den kritiserade tränaren Marc Skinner (mer om det senare) roterade rejält och 23 spelare fick speltid, de allra flesta 45 minuter. Mindre speltid blev det för skadecomebackande Irene Guerrero (30 minuter) medan Lisa Naalsund (60 minuter) var ensam om att spela mer än en halvlek.

Vi noterar speltid på ungdomsspelarna Mayzee Davies, Holly Deering (30 minuter), Olivia Francis (15 minuter), Phoebe Chadwick och Lucy Newell. Av dessa har fyra nosat på a-laget tidigare. Chadwick, som idag fyllde 17 år, är emellertid ny i klubben sedan hon under uppehållet anslutit från Stoke. Hon kom in som högerback men listas som mittfältare.

Matchinledningen var PSV:s. Första halvtimmen av matchen var spelet förlagt på Uniteds defensiva tredjedel. Mary Earps i målet inledde med att bjuda nederländskorna på en stor chans med en bedrövlig passning. Sedan spelade hon upp sig med tre stora räddningar. PSV hade dessutom ett avslut i stolpens utsida.

Till slut kom ändå målet, efter bedrövligt försvarsspel av United. En stor lucka öppnas mellan Uniteds mittbackar och där hittar PSV fram med en passning till Joëlle Smits, som tämligen enkelt kan sätta bollen i nät.

United gör ett (säkerligen planerat) dubbelbyte efter en halvtimme. Det väcker laget, då Naalsund är lagets bästa spelare för dagen. Hon har bara varit på planen i några minuter när hon ligger bakom kvitteringen. Hon driver fram på högerkanten och hittar Leah Galton vid bortre stolpen. Galtons avslut räddas av målvakten men på returen hugger Jayde Riviere och United får utdelning på sitt första notabla anfall i matchen.

Mycket mer av värde händer inte före paus. Unge Mayzee Davies förtjänar beröm för sitt spel på vänsterbacken medan Holly Deering och Olivia Francis är mer anonyma. Av de mer etablerade ska Naalsund som sagt framhållas medan Irene Guerrero och Jayde Riviere också förtjänar plus i kanten.

Lisa Naalsund var ensam i United om att spela mer än en halvlek. Hon var också lagets klart bästa spelare.

Andra halvlek är United från avspark till slutsignal. PSV har en farlig kontring med ett avslut tätt utanför. Utöver det är det United för hela slanten. United har åtskilliga chanser, ofta med Lucía García, Ella Toone eller Naalsund involverade.

Utdelningen kommer till slut i den sista tilläggsminuten. Spelet borde ha varit avblåst långt innan, sedan Toone fått en ful smäll mot ansiktet. Domaren blundade för det och egentligen det mesta som hände under matchen. Så även då United strax därefter svarar med otillåtna medel. Det ser United behålla trycket och Hannah Blundell prickar Nikita Parris panna med ett välriktat inlägg och nicken från Parris lämnar målvakten chanslös.

I andra halvlek imponerar de båda ungdomarna Phoebe Chadwick och Lucy Newell, även om de inte sattes på några stora problem defensivt. Av de etablerade ska Lucía García och Ella Toone framhållas, även om Garcías visade bristande kvalitet på vissa avslut. Allra bäst var emellertid Lisa Naalsund.

Uniteds tränare Marc Skinner kan därmed lämna Malta med en seger i bagaget. Det är emellertid ingen meriterande seger. PSV ligger femma i ligan, med 15 poäng upp till serieledande Twente. De är ett lag som United ska besegra komfortabelt.

Skinner är kritiserad och under matchen hördes sånger som kräver tränarens avgång.

Detta uppskattades uppenbarligen inte av representanter för United och supportrarna blev ombedda att sluta sjunga.

Förstås oacceptabelt av klubben att försöka tysta supportrarna.

Härnäst

Säsongen återupptas för United den 14 januari, då vi har hemmamatch mot Newcastle i FA-cupen.

MÃ¥len

Manchester United – PSV Eindhoven 2-1 (1-1)

Träningsmatch på Malta, 5 januari


0-1 (23  ) Joëlle Smits
1-1 (33  ) Jayde Riviere
2-1 (90+4) Nikita Parris (Blundell)


Första halvlek: Earps; Riviere, Turner, Evans, Davies; Guerrero (Naalsund 30), Ladd; Geyse, Deering (Francis 31), Galton; Williams

Andra halvlek: Tullis-Joyce; Chadwick, Le Tissier, Newell, Blundell; Naalsund, Zelem; Parris, Toone, García; Malard


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK