Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Manchester City - Manchester United
Ett derby är alltid betydelsefullt

Under herrarnas landslagsuppehåll vankas det derby på damsidan. Manchester United reser den korta sträckan till City of Manchester Stadium för att ta sig an titeljagande Manchester City i Women’s Super League.

När lagen möttes i derby i slutet av förra säsongen mådde United bra och City dåligt. Nu är det tvärtom. United är i praktiken avsågat från Champions League-spel medan City har förhoppningar om att bli mästare.

Uppgiften för United i derbyt kan därmed sägas handla om att stoppa Citys titeljakt.

Det är avspark imorgon klockan 13.30. Matchen visas på Viaplay.

Manchester United

“Förutom Leah [Galton] och de långtidsskadade är alla tillgängliga,” sa Marc Skinner på presskonferensen inför matchen. Då får vi lita på det, även om Skinner inte alltid är helt ärlig när han snackar om skador. Galton ska förhoppningsvis kunna vara tillbaka nästa vecka.

Bland de långtidsskadade är nyheterna positiva kring Hinata Miyazawa. Hon har nu börjat träna med laget och kan i bästa fall vara med i truppen nästa vecka.

“Jag tror helhjärtat att mitt lag kan gå tå till tå med Manchester City,” sa Skinner inför matchen. För det krävs emellertid att United är “på vår absolut bästa nivå”.

Skinner själv kunde meddela att han har blivit pappa till en andra dotter och att både mamman och barnet mår bra.

Uniteds form är fortsatt haltande. Säsongsbästa mot Brighton i FA-cupen följdes upp med en dålig insats mot Bristol City, även om dåligt den dagen räckte för att vinna.

Laget är tämligen givet, sånär som på ett par positioner. På mittfältet går det att argumentera för Hayley Ladd. United har haft problem på mitten mot de bästa lagen och Ladds fysik saknas när hon inte spelar. Känslan är emellertid att Lisa Naalsund, Katie Zelem och Ella Toone är trion som gäller för Skinner just nu. Zelem och Toone spelar alltid medan Naalsund är svårpetad, då hon gjorde båda Uniteds mål förra veckan.

I anfallet är Geyse förmodligen tillbaka i startelvan. Det då mest troligt på Melvine Malards bekostnad. Geyse går förmodligen in som högerytter, vilket flyttar över Lucía García till vänsterkanten.

Earps
Riviere, Le Tissier, Turner, Blundell
Naalsund, Zelem, Toone
Geyse, Parris, García

Manchester City

Efter några svagare säsonger är nu Manchester City den främsta utmanaren till Chelsea. Efter 16 spelade omgångar har City samma poäng som Chelsea, med två måls sämre målskillnad.

Trots att City har fyra spelare bland de tretton främsta i skytteligan – ettan Bunny Shaw (16 mål) samt Lauren Hemp (8), Jill Roord (6) och Lauren Hemp (5) – är det på målskyttet som Chelsea ligger före. Citys tio insläppta mål är överlägset bäst i ligan (Chelsea är närmast med 14 insläppta).

Citys form framstår vid en första anblick som fantastisk. Förra veckan bortabesegrade de Brighton med 4-1, vilket var deras tionde raka seger i ligan. Det är tangerat rekord under en och samma säsong.

Den sviten inleddes då City besegrade United på Old Trafford i säsongens första Manchesterderby.

Vad vi missar vid den första anblicken är att City i början av mars åkte på två tunga förluster. Först förlorade de mot Chelsea i semifinalen i Ligacupen. Därefter blev det en chockförlust mot Tottenham (på straffar) i FA-cupen.

Men vi får nog se de två matcherna som undantag. För en dryg månad sedan bortabesegrade de både Arsenal och Chelsea i ligan.

Jill Roord är långtidsskadad, utöver det förefaller City ha en fulltalig trupp till sitt förfogande.

Startelvan ser mestadels given ut, men Mary Fowler har fått chansen istället för Chloe Kelly i de senaste matcherna. Fowler gjorde Citys mål mot Tottenham och följde upp det med mål och assist mot Brighton, så det ligger nog nära till hands att Fowler får fortsatt förtroende.

På topp är Bunny Shaw svårstoppad och Lauren Hemp är också ett stort offensivt hot.

Deras defensiv är som sagt mycket stabil och de har bara släppt in tre mål på de nio senaste matcherna. Khiara Keating är ett stjärnskott i mål och i mittförsvaret noterar vi den före detta Unitedspelaren Alex Greenwood. Japanska mittfältaren Yui Hasegawa har startat varenda ligamatch den här säsongen.

Tidigare möten

United och City har mötts två gånger den här säsongen. Tyvärr tvingas vi konstatera att City har vunnit båda. I november vann City med 3-1 på Old Trafford, i en match där United öppnade målskyttet. Men det var City som var det klart bättre laget i den matchen. Först i slutskedet, då City hade dragit på sig en utvisning, kunde United hota motståndaren på allvar.

Ett ordinarie City vann sedan med 2-1 mot ett roterat United i Ligacupen. Den matchen var faktiskt betydligt jämnare spelmässigt än den på Old Trafford.

Manchester City – Manchester United

Turnering: Women’s Super League
Datum: 23 mars
Avspark: 13.30
Teve: Viaplay