Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget | Ungdomslagen

Tevematcher 2024/25
När spikas spelschemat?

Igår fick vi det preliminära spelschemat för Premier League. Som alltid kommer ändringar att ske och i vår årliga artikel försöker vi reda ut när matcherna faktiskt spikas. Vi går också igenom teverättigheter och en hel del annat matnyttigt.

Att veta när matcherna spikas är av största vikt för den som har tänkt resa till Manchester för att se United på plats, då en fotbollsresa som regel planeras runt matchen.

Några exakta svar på när spelschemat spikas kan vi inte ge, bara våra bästa gissningar. Vi har förvisso fått preliminära datum från Premier League:

 • Matcher i augusti och september: ska bekräftas 18 juni – 5 juli
 • Oktober: 28 juli – 19 augusti
 • November: 2 september – 13 september
 • December och januari: 16 september – 14 oktober
 • Februari: 14 november – 9 december
 • Mars: 2-24 januari
 • April: 27 januari – 28 februari
 • Omgång 35: 17-21 mars
 • Omgång 36: 24 mars – 28 mars
 • Omgång 37: 31 mars – 4 april

Men genom åren har vi lärt oss att inte lita på Premier League. Ligan har nämligen aldrig kunnat hålla de löften de kommer med. De bekräftade matchdagarna meddelas ofta senare än utlovat.

Förra säsongen spikades matcherna generellt sett väldigt sent, regelbundet senare än någonsin tidigare. Så om ligan den här säsongen kan hålla sina löften så innebär det åtminstone en förbättring. Men det borde förstås vara möjligt för ligan att spika i stort sett alla matcher (undantaget de matcher under våren som måste flyttas på grund av krock med cupmatcher) redan när spelschemat publiceras.

Då Premier League som sagt är rent ut sagt bedrövliga på att spika spelschemat enligt löfte inkluderar vi som vanligt en tabell på när matcherna faktiskt har spikats. Säsongen 2020/21 var speciell och saknar i detta avseende relevans, varför den säsongen saknas i tabellen.

MATCHDATUMSPIKAT 2023/24SPIKAT 2022/23SPIKAT 2021/22SPIKAT 2019/20SPIKAT 2018/19SPIKAT 2017/18SPIKAT 2016/17SPIKAT 2015/16SPIKAT 2014/15SPIKAT 2013/14SPIKAT 2012/13SPIKAT 2011/12
Augusti – september8 juli5 juli18 juni/5 juli5 juli6 juli6 juli7 juli3 juli14 juli11 juli5 juli11 juli
Oktober17 augusti29 juli6 augusti1 augusti7 augusti11 augusti12 augusti31 juli14 juli11 juli5 juli11 juli
November15 september/13 oktober16 september22 september19 september7 augusti11 augusti12 augusti31 juli14 juli11 juli5 juli11 juli
December20 oktober/26 oktober25 oktober18 oktober17 oktober12 oktober19 oktober14 oktober8 oktober6 oktober9 oktober5 oktober7 oktober
Januari26 oktober/12 december16 november6 november17 oktober12 oktober3 november14 oktober13 november11 november4 november31 oktober25 november
Februari21 december5 december14 december/22 december20 december17 december22 december13 december17 december19 december10 december4 december2 december
Mars26 januari/5 februari25 januari26 januari24 januari25 januari24 januari25 januari21 januari21 januari27 januari18 januari23 januari
April27 februari/23 mars21 februari23 februari21 februari22 februari27 februari28 februari26 februari20 februari27 februari13 februari22 februari
Maj5 april24 mars/6 april/20 april4 apriln/a5 april4 april30 mars/12 april5 april2 april4 april10 apriln/a

Den här säsongen fick vi redan då spelschemat publicerades besked om när matcherna i första omgången ska spelas, detta i linje med de senaste säsongerna.

Vi vet av hävd att enbart ett fåtal av Uniteds matcher spelas på lördagar klockan 16.00. Att vi spelar Europa League den här säsongen medför fler söndagsmatcher, vilket undertecknad tycker är det stora problemet med Europa League. Exakt när matcherna spelas vet vi först när tevebolagen och polisen har sagt sitt.

Den här säsongen försvinner vinteruppehållet i Premier League. Detta till följd av att antalet matcher i Uefas turneringar har blivit fler. Nytt är också att FA-cupfinalen i år spelas samma helg som den näst sista Premier League-omgången. Den helgen kommer inga Premier League-matcher att spelas på fredagen eller lördagen.

Säsongen 2024/25 går vi in på det tredje året i treårscykeln för Premier Leagues teveavtal.

Uefas turneringar går in på det första året i en treårscykel.

Spelschemat så som det föreligger just nu hittar ni förstås på Muss.se och vi tillhandahåller även Muss Unitedkalender varifrån du enkelt kan importera samtliga Unitedmatcher till din kalender.

Samtliga tidsangivelser i artikeln är svensk tid och om inte annat framgår är det ligamatcher som gäller.

Aktuella matchtider

Den här säsongen borde egentligen ha följt det uppsatta schemat för den här treårscykeln. Men Uefas förändringar medför att vinteruppehållet försvinner och att FA-cupfinalen nu spelas samma helg som den näst sista Premier League-omgången. Därmed får vi redan den här säsongen en grundplan för säsongen som följer vad som kommer att gälla under det teveavtal som träder i kraft inför säsongen 2025/26.

Veckoomgångar och storhelg:

 • Fyra omgångar spelas mitt i veckan (tisdag, onsdag, torsdag) och en omgång spelas på en storhelg (Boxing Day). Tidigare hade vi tre veckoomgångar och en storhelgsomgång.
 • Matcherna i de ordinarie veckoomgångarna har haft avspark antingen 20.30, 20.45, 21.00 eller 21.15.
 • Ensamma veckomatcher (primärt uppskjutna matcher) brukar ha avspark 20.45, 21.00 eller 21.15.

Måndag/fredag:

 • Totalt 24 matcher ska enligt teveavtalet spelas på fredag eller måndag. De flesta brukar läggas på måndagar. I det kommande avtalet är det planerat för 32 matcher på fredag eller måndag.
 • Förra säsongen hade dessa matcher oftast avspark 21.00 med enstaka matcher 20.45.

Lördag:

 • Majoriteten av matcherna spelas på lördagar.
 • 13.30: 32 matcher. (Inkluderar den näst sista omgången, som den här säsongen inte kommer ha någon lördagsmatch.)
 • 16.00: Resterande matcher (i utgångsläget 165 matcher, men vissa av dessa flyttas ändå av olika skäl, till exempel Europa League-spel och krock med cupmatcher).
 • 18.30: 32 matcher. (Inkluderar den näst sista omgången, som den här säsongen inte kommer ha någon lördagsmatch.)
 • 21.00: 8 matcher. I det kommande avtalet har den här matchtiden flyttats till måndag eller fredag (men det kan förstås tänkas att den sena lördagsmatchen dyker upp ändå).

Söndagar:

 • 15.00: 32 matcher.
 • 17.30: 32 matcher.
 • TBC: 10 matcher (den sista omgången, där avsparkstid meddelas någon gång under säsongen, förra säsongen hade slutomgången avspark klockan 17.00).

Med undantag för “resterande matcher” på lördagar, fem veckomatcher och ett antal matcher den sista omgången visas alla matcherna på teve i England enligt ordinarie avtal. Det ger 200 tevesända matcher i England, mot 168 i förra avtalet.

(Mer under avsnitten tevematcher i Sverige och tevematcher i England.)

Nu är detta förstås bara en guide och ytterligare avsparkstider brukar av olika skäl behöva användas.

Cupmatcher 2024/25

Manchester United deltar den här säsongen i Europa League. Det betyder att de hemska torsdagsmatcherna är tillbaka. Finalen i turneringen spelas på en onsdag, klockan 21.00. Den första omgången i huvudturneringen (25-26 september) är uppdelad, så att hälften av matcherna spelas på onsdagen och hälften på torsdagen. Den veckan spelas varken Champions League eller Conference League (även Champions League – 17-19 september – och Conference League – 19 december – har varsin unik vecka). Alla andra matcher spelas på torsdagar (med undantag för undantag).

Matcherna i den inledande ligafasen har tre olika avsparkstider, 16.30, 18.45 och 21.00. Uefas reglemente preciserar inte hur många matcher som ska spelas på respektive tid.

Playoffrundan, åttondelsfinalerna och kvartsfinalerna har avspark 18.45 eller 21.00 medan det är 21.00 som gäller för semifinalerna och finalen.

En tycker att tevebolagen kan studera spelschemat och konstatera att Champions Leagues gruppspel börjar tisdagen den 17 september. Därmed är det olämpligt att lägga matcher för Champions League-lag söndagen den 17 september. Nu funkar inte tevebolagen så. Ofta tycker de att söndagen den 15 september (som exempel) är ett alldeles förträffligt bra datum för match. Sen hoppas de helt enkelt att det aktuella Champions League-laget ska råka få en onsdagsmatch. Därför förekommer ofta notiser om att matcher kan flyttas även när spelschemat spikas.

Ligacupmatcherna, med undantag för finalen som alltid är på en söndag, spelas primärt på tisdagar och onsdagar men enstaka torsdagsmatcher kan det bli. Generellt har ligamatcherna företräde, har ett lag ligamatch på söndagen brukar det betyda den efterföljande ligacupmatchen spelas på onsdagen. Men det är ingen undantagsfri regel, då skulle det vara alldeles för enkelt för oss supportrar att planera. Och de två finallagens ligamatcher flyttas alltid. Ligacupmatcherna brukar spikas relativt snart efter lottningen.

I FA-cupen går United, som alltid, in i omgång 3. Matchdatum fastställs normalt inom en vecka efter lottningen. Normalt är det fredag till måndag som gäller som speldagar i FA-cupen, men omgång 4 kommer den här säsongen att spridas från fredag till onsdag.

FA-cupens semifinaler och finalen flyttar ligamatcher, medan omgång 3-5 och kvartsfinalerna ligger då det inte spelas någon ligafotboll. Att kvartsfinalerna har en egen helg är nytt för den kommande säsongen och nytt är även att omspelen i omgång 1-4 är borta. Samtliga oavgjorda matcher i huvudturneringen kommer nu att följas av förlängning och vid behov även straffläggning.

Den europeiska revolutionen

Så konstrueras spelschemat

Den som vill läsa om hur spelschemat skapas kan med fördel göra det i artikeln Secrets of the fixture computer på BBC. Det är förvisso en nu relativt gammal artikel, men principerna är fortfarande samma. Till att börja med kan vi konstatera att det är långt ifrån en lottning, snarare är spelschemat något som konstrueras utefter en massa regler och viss slumpmässighet. För den som önskar nyare information så publicerade Premier League 2019 en artikelserie om hur spelschemat konstrueras och de publicerade även en kortare redogörelse i år.

I stora drag gäller följande:

 • Fifa börjar med att bestämma att vissa datum ska vara reserverade för landslagsspel. Därefter lägger Uefa in Europacupmatcherna i kalendern. Sedan får de nationella förbunden lägga resterande matcher där det finns luckor.
 • När Manchester United har hemmamatch i ligan har Manchester City alltid bortamatch. På samma sätt är alla andra klubbar i ligasystemet parade med en annan klubb.
 • I tillägg till detta gäller att spelschemat ska konstrueras så att sammanstrålning av supportrar på en viss tågstation i möjligaste mån undviks. Vidare tas hänsyn till andra stora evenemang.
 • Ett lag får max spela två hemmamatcher eller två bortamatcher i rad.
 • Varje period på fem matcher ska bestå av minst två matcher hemma och minst två borta.
 • De som spelar hemma i omgång 1 har bortamatch i omgång 2. Samma princip gäller för omgång 37 och 38.
 • I möjligaste mån ska långresor på annandagen och nyårsdagen undvikas, på grund av kraftigt begränsad kollektivtrafik.
 • Om möjligt ska lagen ha en bortamatch efter en FA-cupmatch om laget har en hemmamatch före, eller tvärtom.
 • I tillägg till detta har klubbarna rätt till vissa önskemål och det sägs att mer än 85 procent av alla önskemål tillgodoses.

Sedan börjar tevebolagen välja matcher. Och så har polisen vissa önskemål – till exempel vill polisen ha högriskmatcher tidigt på dagen, även om det tycks ha lättats på den fronten.

Tevematcher i Sverige

En hel del nytt den här säsongen, givetvis inte till supportrarnas fördel. Den som vill se United på teve i Sverige behöver säsongen 2024/25 ha tillgång till minst tre operatörer (Viaplay, Amazon Prime Video och Disney+).

Premier League

Viaplay och Amazon Prime Video

Viaplay och Amazon Prime Video har rättigheterna att visa Premier League till och med säsongen 2027/28 (nytt långtidsavtal tecknades i februari 2020). Ursprungligen var avtalet exklusivt för Viaplay men från och med säsongen 2024/25 kommer Amazon visa en match i varje omgång. Det är principiellt matchen med avspark klockan 13.30 på lördagar som kommer att visas på Amazon. Exakt hur de löser det hela de omgångar där en sådan match saknas återstår att se.

FA-cupen

Inget aktuellt avtal

Viaplays avtal för att visa FA-cupen löpte ut i samband med att Manchester United besegrade Manchester City i årets final. Såvitt jag hittar har FA ännu inte tecknat något avtal med någon svensk plattform för sändning av FA-cupen från och med säsongen 2024/25. Rimligen vill de ha ett avtal på plats till omgång 1 (den 30 november).

Ligacupen

Viaplay

I maj 2022 bekräftades att Viaplay har säkrat rättigheterna för Ligacupen och Championship i “ett långsiktigt rättighetsavtal”. Exakt hur många matcher som kommer att sändas framgår inte, men detta noteras: “Varje säsong direktsänds fler än 180 matcher från [Championship]. Supportrar kan även följa Premier League- och EFL-lag i varje omgång av Carabao Cup.”

Längden på avtalet har inte förmedlats officiellt, men såvitt jag förstår sträcker det sig över säsongen 2027/28.

Från och med säsongen 2024/25 kommer samtliga matcher i Ligacupen visas på teve i Storbritannien, varför det förefaller vara troligt att samtliga matcher i cupen kommer att visas även i Sverige.

Champions League

Viaplay

Efter tre säsonger på C More/Telia/TV4 Play kommer Champions League återigen att visas på Viaplay. De har tecknat avtal med Uefa för säsongerna 2024/25 till och med 2026/26.

Europa League och Conference League

Disney+

Efter tre säsonger på Viaplay är det nu Disney+ som tar över rättigheterna för Europa League och Conference League. Avtalet gäller till och med säsongen 2026/27.

Tevematcher i England

I England älskar de höjdpunktsprogram.

Premier League

Det nuvarande avtalet för att sända Premier League i Storbritannien går nu in på sin sista säsong. Amazon, Sky Sports och TNT Sports (tidigare BT Sport) delar på rättigheterna. Avtalet tillåter 200 direktsända matcher i Storbritannien.

 • Sky Sports har som vanligt flest matcher, i den här perioden 128 matcher per säsong. Kanalen har de sena matcherna på lördagar (18.30 och 20.45), alla ordinarie söndagsmatcher samt fredags- och måndagsmatcherna.
 • TNT Sports vann paketet för de tidiga matcherna på lördagar. I tillägg köpte de ett paket för 20 matcher fördelat på två veckoomgångar samt den splittrade helgomgången. Det ger totalt 52 matcher på TNT Sports.
 • Amazon tog hem storhelgsomgången samt en veckoomgång. I båda omgångarna sänds alla 10 matcherna i England, det vill säga 20 matcher totalt.

Redan nu är nästa avtal tecknat. Då försvinner Amazon medan Sky Sports och TNT Sports blir kvar. Avtalet sträcker sig över fyra säsonger, från 2025/26 till och med 2028/29. Det nya avtalet kommer med en massiv ökning i antal matcher som visas, från 200 till minst 267 matcher. Den stora förändringen är att samtliga matcher som inte spelas på lördagar klockan 16.00 kommer att sändas i England (därav att ingen exakt siffra över antalet sända matcher kan meddelas).

Premier League säljer inte bara direktsändningsrättigheter utan även rättigheter för ett höjdpunktsprogram, med samma avtalsperiod som för direktsändningar. BBC har de rättigheterna för höjdpunktsprogrammet, till och med säsongen 2028/29. Detta ger kanalen det klassiska programmet Match of the Day.

Nu är ju inte Premier League nöjda där, även ljud är till salu. BBC (fyra paket) och Talksport (tre paket) får sända en majoritet av matcherna i radio. Avtalsperioden är till och med säsongen 2024/25.

Champions League, Europa League och Conference League

TNT Sports kontrollerar den europeiska fotbollen i Storbritannien, men inte längre exklusivt. Från och med säsongen 2024/25 till och med säsongen 2026/27 kommer Amazon att sända 17 Champions League-matcher per säsong. Resterande matcher i turneringen och samtliga matcher i Europa League och Conference League direktsänds på TNT Sports.

Eftersom det handlar om rättigheter i Storbritannien finns det förstås ett höjdpunktsprogram. Där kliver BBC in och tar hand om höjdpunkterna på onsdagar. Såvitt jag förstår det har TNT höjdpunktsrättigheterna på tisdagar.

FA-cupen

BBC och ITV delar på rättigheterna för FA-cupen över säsongen 2024/25. ITV  ska visa minst 20 matcher per säsong medan BBC kommer visa 18 matcher per säsong (detta är faktiskt färre matcher totalt än avtalet som gällde till och med säsongen 2020/21).

Redan nu står det klart att TNT Sports och BBC delar på rättigheterna säsongerna 2025/26 till och med 2028/29. BBC kommer att visa två matcher per omgång från omgång 1 till och med kvartsfinalen samt en semifinal och finalen. TNT Sports kommer att visa samtliga matcher som inte spelas klockan 16.00 på lördagar (finalen visas både på TNT och BBC men jag antar att TNT inte kommer att sända övriga matcher som visas på BBC).

BBC har höjdpunktsrättigheter under den nya avtalsperioden.

Ligacupen (samt övriga EFL-turneringar)

Sky Sports har rättigheterna till EFL:s turneringar (Ligacupen, Championship, League One, League Two och EFL Trophy). Avtalet träder i kraft i år (säsongen 2024/25) och gäller till och med säsongen 2028/29. Avtalet innebär en kraftig ökning i antalet matcher som visas. Sky Sports ska varje säsong visa minst 328 matcher från Championship, minst 248 matcher från League One, minst 248 matcher från League Two samt samtliga matcher från playoff (15), Ligacupen (93) och EFL Trophy (127). Återstår att se om det nya avtalet påverkar de internationella sändningarna (att färre matcher visas i Sverige kan vi utesluta men möjligen kan det öppna för fler matcher).

Till och med säsongen 2026/27 kommer ITV dela på rättigheterna med Sky Sports. De kommer att sända minst nio matcher (en match per omgång från omgång 1 till 4, en ytterligare match från omgång 3 eller 4, två kvartsfinaler, en semifinal och finalen) per säsong från Ligacupen samt tio matcher från Championship (med möjlighet att byta till matcher från League One eller League Two). (Såvitt jag tolkar det hela kommer matcherna som sänds på ITV också sändas av Sky Sports.)

Community Shield

ITV sänder Community Shield till och med 2024. Därefter tar TNT Sports över matchen, som en del av deras avtal att sända FA-cupen över säsongerna 2025/26 till 2028/29.

Damlaget på teve

Kommunikationen gällande teveavtal för damfotboll är inte överdrivet bra.

Women’s Super League

Viaplays avtal för att sända Women’s Super League har nu löpt ut. Såvitt jag har sett har inget nytt avtal kommunicerats, varken med Viaplay eller någon annan aktör. Det får ändå antas vara troligt att Viaplay tar hand om rättigheterna även säsongen 2024/25.

I Storbritannien förlängde ligan med BBC och Sky Sports över säsongen 2024/25. Det tolkar jag som att ligan inte fick några acceptabla bud för ett längre avtal. Säsongen 2024/25 kommer Sky Sports sända 44 matcher och BBC 22 matcher. Tidigare har resterande matcher sänts gratis på FA Player och jag förmodar att så kommer vara fallet även säsongen 2024/25.

Viaplay visade till och med säsongen 2023/24 de 66 matcher som sändes på BBC och Sky Sports medan sändningarna på FA Player har varit geoblockerade i Sverige. I och med att avtalet i Storbritannien förlängdes med ett år torde det vara troligt att avtalet i Sverige också förlängs med ett år. Vi får se.

Ett fåtal matcher per säsong brukar visas på MUTV. De sändningarna är emellertid geobegränsade till Storbritannien.

Women’s FA Cup och FA Women’s League Cup

Det kommuniceras ytterst dåligt vad som gäller för de inhemska cuperna på damsidan. Säsongen 2024/25 gick samtliga Uniteds matcher i FA-cupen att se i Sverige. Finalen och semifinalen visades på Viaplay medan de tre tidigare omgångarna visades på FA Player (inte geobegränsat).

Två av Uniteds Ligacupmatcher visades på MUTV och två visades på FA Player. Sändningarna på MUTV var av oförklarlig anledning geobegränsade i Sverige medan sändningarna på FA Player var tillgängliga.

Women’s Champions League

Från och med säsongen 2021/22 säljer Uefa rättigheterna för Women’s Champions League i ett centralt paket. Säsongerna 2021/22 till 2024/25 sänds Women’s Champions League globalt (Mellanöstern, Nordafrika och Kina undantaget) av DAZN på Youtube. Det förekommer att DAZN säljer matcher till lokala operatörer.

Ungdomslagen på teve

Den som vill se ungdomslagen får primärt vända sig till MUTV.

Premier League 2

Efter att ha smittats av total idioti beslutade Premier League inför säsongen 2020/21 att matcher i Premier League 2 inte får tevesändas om det samtidigt pågår en Premier League-match. Därmed gäller att vi bara kan se en bråkdel av Uniteds U21-matcher på MUTV.

U18 Premier League

MUTV visar majoriteten av Uniteds matcher.

Uefa Youth League

Rättigheterna för Uefa Youth League har tidigare följt med rättigheterna för Champions League. Det förefaller vara troligt att så gäller nu också, även om inget kring Uefa Youth League kommunicerats i samband med att Champions League-avtal tecknats. Som regel har bara fåtal matcher per omgång som visas. Några matcher varje omgång visas gratis på Uefa.tv.

(MUTV har åtminstone tidigare sänt enstaka Unitedmatcher – som inte visats på teve i England – men då har sändningarna varit blockerade i Sverige. Vi får se om så blir fallet den här säsongen också.)

EFL Trophy

Från och med säsongen 2024/25 ska samtliga matcher i turneringen visas på Sky Sports i Storbritannien. Återstår att se huruvida vi kommer att kunna se några matcher från turneringen i Sverige.

FA Youth Cup

Som regel gäller att Uniteds matcher visas på MUTV. Sändningarna kan vara geoblockerade i Sverige.

De sena omgångarna i cupen brukar ingå i avtalet för FA-cupen och visas därmed av FA-cupens rättighetsinnehavare.

Övriga cuper

Som regel är det MUTV som gäller ifall matcherna visas. Vissa mindre cuper sänder matcher gratis på Youtube eller liknande plattformar.

Res med oss till Manchester!