Lee Sharpe

Den engelska vänsteryttern Lee Sharpe blev engelsk mästare tre gånger som Manchester United-spelare. Han vann också FA-cupen två gånger samt ligacupen och cupvinnarcupen under tiden i klubben. Sharpe gjorde 36 mål på 263 matcher för United mellan 1988 och 1996.

Född i Halesowen i engelska West Midlands våren 1971 var Lee Sharpe nyligen fyllda 17 år när han värvades till Manchester United sommaren 1988. Han hade då redan gjort sin seniordebut för Torquay United i den engelska fjärdedivisionen. United betalade 200.000 pund för Sharpe, vilket då var ett rekord för en spelare kontrakterad under Youth Training Scheme.

Sin unga ålder till trots fick Sharpe rikligt med speltid under debutsäsongen i United. För sina insatser belönades han med en nominering till priset som årets unga spelare i England. Detta skulle han till slut ta hem 1991.

Det var också säsongen 1990/91 som han fick sitt stora genombrott. Då gjorde han bland annat ett hattrick mot Arsenal i ligacupen och han var starkt bidragande till att United vann cupvinnarcupen.

Säsongen 1991/92 fick han emellertid mindre speltid. Han hämmades av skador samtidigt som Ryan Giggs föredrogs som vänsterytter. Sharpe fick åtminstone ett inhopp i ligacupfinalen, där United besegrade Nottingham.

De kommande fyra säsongerna vann United tre ligatitlar och FA-cupen två gånger. Sharpe gränsade hela tiden till en ordinarie plats, även om han inte kunde göra någon position till sin egen. På hans föredragna vänsterytterposition fick Giggs störst förtroende så Sharpe fick ofta vikariera som högerytter eller vänsterback.

I augusti 1996 såldes Sharpe till Leeds United, där hans framfart hindrades av skador. Han var i Sampdoria på ett misslyckat lån men det gick bättre när han våren 1999 blev utlånad till Bradford City. Han hjälpte klubben att bli uppflyttade till Premier League och det slutade med att signerade för klubben på permanent basis.

Nu gick det inte lika bra och ett nytt lån följde, den här gången till Portsmouth. När Sharpes kontrakt med Bradford City löpte ut 2002 lämnade han klubben på fri transfer. Han signerade för Exeter City men gjorde bara fyra ligamatcher för klubben innan han flyttade till isländska Grindavík. Sommaren 2003 meddelade han att hans spelarkarriär var över.

Våren 2004 gjorde han comeback som amatörspelare och han signerade sedan för Garforth Town, där han gjorde sina sista fotbollsmatcher.

Efter spelarkarriären har han deltagit i flera dokusåpor och han har även jobbat som fotbollsexpert på teve. Han har dessutom jobbat med välgörenhet.

Lee Sharpe gjorde åtta landskamper för England mellan 1991 och 1993.

Spelarkaraktär

Lee Sharpe fick sitt genombrott som en flärdfull vänsterytter. Hans främsta styrka var förmågan som framspelare även om han också hade ett vasst avslut. Sharpe var flexibel och kunde även spela på högerkanten och som vänsterback. I slutändan kunde han inte till fullo leva upp till sin potential, bland annat för att livet utanför fotbollen lockade. Han drogs också med ett antal skador.

Rekommenderad läsning

 • Grattis Lee Sharpe, 50 år!

  Grattis Lee Sharpe, 50 år!

Senaste artiklarna om Lee Sharpe

 • Grattis Lee Sharpe, 50 år!

  Grattis Lee Sharpe, 50 år!

 • Bale sätter fart på spekulationerna; Johnstone förlorade; Henderson straffräddare

  Bale sätter fart på spekulationerna; Johnstone förlorade; Henderson straffräddare
  mu_oldtrafford_ne

Biografin uppdaterad i maj 2021 (uppdateras vid behov).