Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Grattis Lee Sharpe, 50 år!

Idag gratulerar vi Lee Sharpe på 50-årsdagen!

Om vi summerar Lee Sharpes Manchester United-karriär är det väldigt fina siffror vi har att luta oss mot. Han gjorde 263 matcher och 36 mål för världens finaste klubb. På åtta säsonger fick han vara med och vinna sju stora titlar.

Ändå tog det slut så väldigt snabbt. Sharpe var bara 25 år gammal när han såldes till Leeds United. Förmodligen gjorde han sin bästa match i karriären redan som tonåring (vi återkommer till den). Det blev ingen succé i Leeds och av Sharpes karriär efter United blev det mest ingenting. Efter sejourer i Sampdoria, Bradford City, Portsmouth och Exeter hamnade han på Island. Där spelade Sharpe för Grindavík innan han la skorna på hyllan vid 32 års ålder. Förvisso gjorde han en kort comeback med spel för Garforth Town men karriären fick sitt definitiva slut när han bara var 33 år gammal.

En anledning till att Sharpes Unitedkarriär tog slut så tidigt var förmodligen att han gillade livet utanför fotbollen lite för mycket. Han tillhörde den nya generationen fotbollsspelare och blev nästan lika känd för privatlivet. Det har speglats efter karriären. Sharpe har medverkat i åtskilliga dokusåpor, som Celebrity Wrestling, Celebrity Love Island, Dancing on Ice och Charity Lords of the Ring. Han har även varit involverad i välgörenhetsarbete och så har han förstås jobbat som fotbollsexpert på teve.

Men det är förstås Manchester United vi ska tala om här. Till United kom Sharpe när han nyss hade fyllt 17 år. Han värvades från Torquay United där han, i den engelska fjärdedivisionen, hade gjort 14 ligamatcher som 16-åring. Övergångssumman landade på 200.000 pund, vilket på den tiden var rekord för en Youth Training Scheme-spelare.

Alex Ferguson hade låtit sig imponerats av en spelare som “var snabb nog att fånga duvor” och med “fina fysiska linjer” var det tydligt att Sharpe skulle utvecklas till en bra spelare. Inläggsfoten var utmärkt och Sharpe var modig även om Ferguson tyckte att den unga spelaren kunde vara smartare när han skulle ta sig förbi motståndare.

Just förmågan att göra sin motståndare var det enda som Sharpe saknade enligt Ferguson. Annars hade han alla attribut för att bli en fantastisk Unitedspelare. Att Sharpe inte uppfyllde sin potential beror enligt Ferguson på att Sharpe festade för ofta.

Primärt spelade Sharpe som vänsterytter men när Ryan Giggs kom fram blev det ofta högerkanten för Sharpe. Han vikarierade även som vänsterback.

Sharpe fick inleda Unitedkarriären i reservlaget men redan i september 1988 skulle han debutera i a-laget. Debutsäsongen såg Sharpe starta hälften av ligamatcherna och han blev nominerad till priset som årets unga spelare i England. Efter en svagare andrasäsong skulle Sharpe slutligen vinna priset under hans tredje säsong i United.

Allmänt ansedd som Sharpe bästa match någonsin var bortamatchen mot Arsenal i ligacupen 1990. Sharpe slog till med ett hattrick när United vann med 6-2. Under säsongen bidrog han också med ett mål i cupvinnarcupsemifinalen. United skulle till slut vinna cupvinnarcupen och Sharpe startade i båda kvartsfinalerna, båda semifinalerna och självklart i finalen.

Säsongen 1991/92 hade Sharpe skadeproblem men han skulle åtminstone få hämta ut sin andra stora medalj då United vann ligacupen.

United stod nu inför något riktigt stort och Sharpe var mestadels ordinarie under 1990-talets första halva. Han skulle bli engelsk mästare tre gånger och två av ligatitlarna kombinerades med en seger i FA-cupen. Sharpe fick emellertid nöja sig med ett kort inhopp i finalen 1994 och 1996 blev han kvar på bänken hela matchen.

Grattis Lee Sharpe!

Lee Sharpe