Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2012/13: Målvakter och manager

Manchester United v Swansea City - Premier League

Det har blivit dags för Muss redaktion att för fjärde året i rad betygsätta Uniteds spelare. I den första delen analyserar vi våra målvakter och vår manager.

Det här året har vi arbetat lite annorlunda i juryn. Vi samlade först in betygen och letade efter avvikelser i betygsättningen, varefter den som hade ett avvikande betyg fick kommentera den spelaren (gäller i viss utsträckning), i en förhoppning om att det skulle ge mer intressant läsning.

Vi redovisar totalt tre olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg (enbart betyg från matcher där spelaren spelade 30 minuter eller mer är inkluderade i medelbetyget) vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”). Gränsen för att betygsättas är satt till 1000 minuters speltid.

Tidigare säsongers spelarbetyg hittas genom att följa den här länken.

I juryn: Mikael Krekula (MK), Simon Sani (SS), Mats Walter Svensson (MS) och Mikael Österdahl (MÖ)

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

1. David de Gea8,5
41 matcher, 42 insläppta, 12 nollor. De Gea har växt mycket från föregående säsong, och har verkligen gått från klarhet till klarhet. Har tränat mycket på höjdbollar, vilket har varit viktigt för honom och laget. Idag är det inte många som nämner det stora tvivlet som fanns på honom för två säsonger sedan när han kom till Old Trafford. Tillsammans med reflexspelet och lugnet har vi nu en mycket kompetent målvakt i United, som förhoppningsvis kommer att vara i många år. Många fina räddningar under säsongen som räddade många viktiga poäng! [SS]
Redaktionen: 8,25 Matchbetyg: 6,82
13. Anders Lindegaard4
13 matcher, 23 insläppta, 3 nollor. Det fanns en tid före och efter Readingmatchen för Anders. Före: Konkurrent på allvar om platsen som förstekeeper i United. Efter: På väg ut ur klubben. Så ser det ut på den här nivån. Fick chansen igen när titeln var säkrad och såg ut som att han visste att hans dagar kan vara räknade i United. Tyvärr, i alla fall om man ser det ur perspektivet utanför planen, där Lindegaard till skillnad från många lagkamrater har något att säga och dessutom är supertrevlig. [MS]
Redaktionen: 5 Matchbetyg: 6,38
Manager: Sir Alex Ferguson9
54 matcher, 36 segrar, 8 oavgjorda, 10 förluster. Målskillnad: 114-65. Engelska mästare, åttondelsfinal i Champions League, kvartsfinal i FA-cupen, omgång 4 i ligacupen.
Oj, vilken ära att få kommentera Fergusons sista säsong! Och vilken säsong i ligan det blev, nästan ofattbart. Det kändes som att United knappt tappade poäng. Vore det inte för en dålig avslutning i ligan hade poängrekord kunnat slås. Det är svårt att säga att Ferguson gjort många fel den här säsongen, allt gick bra i CL tills domaren kände för att avgöra matchen och i ligacupen mot Chelsea gjorde laget en väldigt bra insats trots att man hade ett väldigt orutinerat lag gentemot Chelseas. Det ska vara FA-cupen som är smolken i bägaren, denna turnering som United än en gång misslyckades i. Men allt som allt gör Ferguson i princip en fläckfri säsong och förtjänar alla hyllningar han kan få. [MK]
Redaktionen: 9,75 Matchbetyg: n/a

Kommentar av Mikael Österdahl

Här noterar vi en enorm skillnad på De Gea och Lindegaard, både vad gäller betyg och statistik. Lindegaards 23 insläppta på 13 matcher är närmast chockerande dåligt. Vidare hade United en vinstprocent på 71 procent då De Gea spelade, att jämföra med 54 procent då Lindegaard spelade medan Uniteds tio förluster under säsongen var jämnt fördelade mellan målvakterna. Notabelt är också att endast De Gea och Lindegaard stod i mål för United under säsongen, ett klart avsteg från säsonger där tjommar som Ferdinand, O’Shea och Taibi vaktat Uniteds mål.

Vad gäller Sir Alex Ferguson skulle denne givetvis ha fått en tia i betyg. Instruktionerna som gick ut i samband med betygsättningen förkunnade t.o.m. att man gjorde fel om man satte ett annat betyg än en tia på Ferguson. Mikael Krekula satte ändå endast en nia på Ferguson och hängs därför i all evighet, eller åtminstone så länge internet existerar, ut som killen som inte gav Ferguson en tia i sin sista säsong.


Muss spelarbetyg 2012/13: försvarare | mittfältare | anfallare