Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2012/13: Mittfältare

Det har blivit dags för den tredje delen av Muss spelarbetyg för säsongen 2012/13. Föga överraskande är det den här gången Uniteds mittfältare som analyseras.

Det här året har vi arbetat lite annorlunda i juryn. Vi samlade först in betygen och letade efter avvikelser i betygsättningen, varefter den som hade ett avvikande betyg fick kommentera den spelaren (gäller i viss utsträckning), i en förhoppning om att det skulle ge mer intressant läsning.

Vi redovisar totalt tre olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten “Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg (enbart betyg från matcher där spelaren spelade 30 minuter eller mer är inkluderade i medelbetyget) vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten “Matchbetyg:”). Gränsen för att betygsättas är satt till 1000 minuters speltid.

I juryn: Mikael Krekula (MK), Simon Sani (SS), Mats Walter Svensson (MS) och Mikael Österdahl (MÖ)

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

7. Antonio Valencia3
29 (11) matcher, 1 mål, 8 assist. Bedrövlig. Sorglig. Eländig. Jämmerlig. Ynklig… Urvalet av negativa adjektiv att beskriva Tonys säsong. Det blir lättare att göra det med rejäla sågningar med tanke på hans makalösa insats 11/12. Oerhört höga förväntningar på att han lyfter sig ytterligare ett kliv. Speciellt med tanke på att det är svårt att inte göra det. [MS]
Redaktionen: 4,5 Matchbetyg: 6,23
8. Anderson4
17 (9) matcher, 2 mål, 5 assist. Nope, det vill sig inte för allas vår – och medspelarnas – favoritnalle. Det är nu sex år sen han kostade United närmare 200 miljoner kronor och det vore en skaplig lögn att påstå att det är money well spent. Blixtrade till ibland, precis som vanligt, men det är med så långa mellanrum att man nästan glömmer bort att det bor en fantastisk spelare därinne, långt bakom hamburgarna och chokladen. [MS]
Redaktionen: 4,75 Matchbetyg: 6,56
11. Ryan Giggs7
18 (14) matcher, 5 mål, 6 assist. I december skrev jag en krönika där jag påstod att det var dags för Ryan Giggs att lägga skorna på hyllan. Därefter radade Giggs upp fina insatser, som regel på kanten, och när han i mars kritade på för ett år till var det ingen som ifrågasatte det beslutet. Att Giggs var Uniteds bästa ytter säger kanske mer om Young, Nani och Valencia och betyget är möjligen viktat av att vi helst minns det som är bra. Under Moyes fortsätter Giggs färden mot 1000 matcher. [MÖ]
Redaktionen: 6,75 Matchbetyg: 6,71
16. Michael Carrick9
42 (4) matcher, 2 mål, 6 assist. Oglamorös. Utan spetsegenskaper. Ganska långsam. Geordie. Och ändå bäst i världens bästa klubb. Michael Carricks 2012/2013 var på gränsen till felfri och sällan har väl en defensiv mittfältare haft så stor betydelse för Uniteds framgångar. Att han börjat twittra bilder på bröllopsfester med Jompa och Wes Brown gör honom än mer lättälskad. [MS]
Redaktionen: 9,13 Matchbetyg: 6,88
17. Nani6
15 (6) matcher, 3 mål, 5 assist. En tung säsong för portugisen. Skadad, petad, skadad, utvisad, petad, skadad. Ungefär så var hans säsong. Jag tycker ändå Nani var godkänd när han väl fick chansen – han erbjuder något annorlunda från våra yttrar och kom faktiskt in och ändrade matchbilden några gånger. Men fortfarande spelade han alldeles för lite och var skadad alldeles för mycket för att kunna göra några större avtryck på planen. Tja, hans säsong kan summeras när han – horribelt ska sägas – blev utvisad mot Real Madrid. Det kan vara det sista vi såg och minns av Nani i Unitedtröjan. [MK]
Redaktionen: 4,75 Matchbetyg: 6,09
18. Ashley Young5,5
18 (5) matcher, 0 mål, 5 assist. Succé första halvåret när han kom till United, men har inte lyckats så bra efter detta. Skadad mycket och tämligen oinspirerande på planen. Tycker ändock att han har varit mest stabil av Uniteds ordinarie yttrar denna säsong, i jämförelse med Nani och Valencia, och därför ger jag honom även högst betyg av dessa. Ger honom en säsong att spela upp sig, efter det kanske det är dags att låta honom gå tillbaka till Watford. [SS]
Redaktionen: 4,63 Matchbetyg: 6,42
22. Paul Scholes10
10 (11) matcher, 1 mål, 1 assist. Retirement! Scholsey drar sig tillbaka för gott denna gång. Inte spelat mycket under säsongen, men väl då har han stått för tämligen fina crossbollar och usla tacklingar. Dock så har det spelmässigt inte räckt till för den rödhårige denna säsong, men jag tycker inte att det spelar någon roll, finns inget annat än en tia för en avslutad karriär hos United! [SS]
Redaktionen: 6,5 Matchbetyg: 6,31
23. Tom Cleverley5
28 (4) matcher, 4 mål, 4 assist. En mellansäsong för Tompa som avslutades i rejäl moll då han straffades hårt av den gamle efter sin usla insats mot Chelsea i cupen. Behöver verkligen ta ytterligare ett kliv i höst – och visa exakt vad det är han tillför. För det är alldeles för sällan hans snabba passnings- och positionsspel är till tillräckligt stor nytta för att motivera 45-50 starter. 24 bast i sommar. När Becks var 24 vann han trippeln. Vad nu det har med saken att göra. [MS]
Redaktionen: 5,75 Matchbetyg: 6,52
24. Darren Fletchern/a
7 (3) matcher, 1 mål, 1 assist. Någonstans hoppas vi fortfarande att Darren Fletcher ska bli kvitt alla problem och återkomma som den mittfältsgeneral han var 2009. Vi gladdes när han gjorde comeback efter lång frånvaro. En ny operation, enligt alla uppgifter planerad, följde och nu väntar vi på att se om det blir ännu en comeback för en spelare som redan som tonåring gjorde comeback efter lång skadefrånvaro. Vi kan bara hoppas. [MÖ]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6,79
25. Nick Powelln/a
2 (4) matcher, 1 mål, 0 assist. Nyförvärvet från Crewe fick få chanser i Unitedtröjan men när han väl spelade gjorde han eller var nära på att göra mål. En egenskap som får en att tänka på en viss Frank Lampard. Powell spelade mycket i U21 som forward men var också skadad under stora delar av våren och säsongen blev nog ändå inte vad han hoppats på. [MK]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6,17
26. Shinji Kagawa6,5
22 (4) matcher, 6 mål, 6 assist. Japanen blev snabbt en favorit bland många Unitedfans med sin underbara teknik och spelförståelse. Kagawa gjorde stundtals riktigt bra matcher men kunde också ha svårt att komma in i matcherna, men det kan nog till viss del förklaras att han ofta blev placerad på en kant och det passar inte honom särskilt väl. Kagawa ska spela som nummer 10 och det är där han får ut mest av sitt spel. Allt som allt gör Kagawa en godkänd säsong med ett litet plus i kanten. Hade han fått spela mer av sin fotboll centralt är jag övertygad om att han gjort det ännu bättre och jag är övertygad om att han kommer glänsa nästa säsong. [MK]
Redaktionen: 6,88 Matchbetyg: 6,86
37. Robbie Bradyn/a
0 (1) matcher, 0 mål, 0 assist. Debuten i United, fyra minuter mot Newcastle i ligacupen, följdes av ett lån som sedan blev en permanent övergång till Hull. [MÖ]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: n/a
46. Ryan Tunnicliffen/a
0 (2) matcher, 0 mål, 0 assist. Stod för två inhopp, men hann inte lämna några större avtryck. Tunnicliffe pendlade mest mellan spel i U21 och utlåningar. I dessa lån spelade han allt som oftast några matcher för att sedan bli skadad. Hade en ganska tung säsong men kom tillbaka i slutet av våren och spelade bra i U21. [MK]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: n/a

Kommentar av Mikael Österdahl

Argumenterar man för att mittfältet är Uniteds svagaste lagdel, vilket det förstås är, kan man använda betygen här som argument. Det är förbluffande låga betyg överlag. Fyrorna haglade, i alla från undertecknad och Mats, när mittfältarna skulle betygsättas. Det är förstås inte hållbart och det ska bli otroligt intressant att se hur Moyes hanterar Uniteds mittfält.

Scholes fick förvisso en tia av Simon då denne valde att betygsätta Scholes karriär istället för Scholes sista säsong, men det räknas liksom inte. Jag gav för övrigt Scholes en symbolisk tia i hans sista match på Old Trafford, vilket räddade honom från att få sämst matchbetyg i laget. Vi kommer förstås att sakna Paul Scholes, men jag tror inte United blir ett sämre lag utan Scholes.

Undantaget på mittfältet är förstås Michael Carrick, Uniteds jämnaste spelare. Jag gav honom 9,5 vilket gjorde att han fick redaktionens högsta medelbetyg.


Muss spelarbetyg 2012/13: målvakter och manager | försvarare | anfallare

Res med oss till Manchester!