Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2012/13: Försvarare

Det har blivit dags för den andra delen av Muss spelarbetyg för säsongen 2012/13. Den här gången är det Uniteds försvarare som analyseras.

Det här året har vi arbetat lite annorlunda i juryn. Vi samlade först in betygen och letade efter avvikelser i betygsättningen, varefter den som hade ett avvikande betyg fick kommentera den spelaren (gäller i viss utsträckning), i en förhoppning om att det skulle ge mer intressant läsning.

Vi redovisar totalt tre olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg (enbart betyg från matcher där spelaren spelade 30 minuter eller mer är inkluderade i medelbetyget) vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”). Gränsen för att betygsättas är satt till 1000 minuters speltid.

I juryn: Mikael Krekula (MK), Simon Sani (SS), Mats Walter Svensson (MS) och Mikael Österdahl (MÖ)

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

2. Rafael da Silva9
38 (2) matcher, 3 mål, 4 assist. Jag gillar Rafael, jag gillar honom skarpt. Han är en härlig högerytter (ja, eller högerback då) som dominerar sin kant med en härlig frenesi. Den här säsongen etablerade han sig som en självklar startspelare i United och hans kropp höll förhållandevis bra. Rafael har dessutom lyckats sortera bort majoriteten av de misstag han tidigare har haft förmågan att göra. Nu är utmaningen för Rafael bara att fortsätta på den inslagna vägen. Gör han det har byter United förmodligen manager innan man byter högerback. [MÖ]
Redaktionen: 8,25 Matchbetyg: 6,92
3. Patrice Evra7
42 matcher, 4 mål, 6 assist. Säsongen 2012/13 summeras som ännu en säsong i raden där Patrice Evra är i den absoluta toppen vad gäller speltid i United. Den biten ska inte underskattas. Det är lätt att bli irriterad när Evra, till synes nonchalant, joggar hemåt i försvarsarbetet. Jag tror att han helt enkelt har dispens att göra så, annars hade han sedan länge legat gömd någonstans långt inne i Fergusons frysbox. Totalt var den här säsongen ett stort framsteg efter två förhållandevis svaga säsonger men Evras plats i United är ändå inte given under Moyes.[MÖ]
Redaktionen: 6,75 Matchbetyg: 6,55
4. Phil Jones8,5
20 (4) matcher, 0 mål, 2 assist. Kan spela överallt, och gör detta bra! Kämpar för laget som ingen annan, vilket man väl kunnat se på bilderna på honom som florerat på internet, trots att han bara varit här i två säsonger. Framtida mittlås med Evans hoppas jag, och har levererat på ett förnämligt sätt där när han väl har fått chansen av Ferguson. Hoppas Moyes ger honom speltid på mittbacken istället för att slänga runt honom! Självklar framtidsman för både United och England! [SS]
Redaktionen: 7,38 Matchbetyg: 6,88
5. Rio Ferdinand7,5
31 (3) matcher, 1 mål, 2 assist. Veteranen hade likt hela laget svårt inledningsvis. Framför allt släpptes alldeles för många mål in och Rio var inte helt lyckosam där. Men ju längre säsongen led ju mer klev Rio fram som den självklara ledaren och mittbacksgigant som han är. Faktum är att Rio gjorde en av sina bästa säsonger nånsin och var den engelska mittback som var klart bäst i ligan. Vi minns många viktiga matcher som Rio klev fram i och han behöll formen ända till slutet, och med detta belönades han med ett nytt kontrakt. Något som nog alla parter som har intresse i United var nöjda med. [MK]
Redaktionen: 7,75 Matchbetyg: 6,95
6. Jonny Evans8
28 (2) matcher, 4 mål, 2 assist. Hackkyckling för två säsonger sedan. Stabil och säker mittback denna säsong. Har täckt upp för Vidic på ett strålande sätt, och ser honom i ett framtida mittbackslås med Jones. Han har dragit ner på sitt risktagande spel i baklinjen, som alltid har kännetecknat honom, men fortfarande blir man lite nervös av att se honom som sista man. I år har man å andra sidan inte blivit besviken på hur han har hanterat dessa situationer, utan han har oftast gjort det på ett strålande sätt. Är ofta inblandad i farliga lägen på offensiva hörnor, vilket är positivt! [SS]
Redaktionen: 7,25 Matchbetyg: 6,78
12. Chris Smalling5
17 (5) matcher, 0 mål, 0 assist. Skador förstörde större delen av Smallings säsong. Det var inte bara det att han ofta var skadad, när han väl var frisk så var det i lägen där det inte var lämpligt att rotera i backlinjen. När han väl fick chansen syntes det att han inte hade det rätta matchtempot i kroppen och hans spel gjorde att han egentligen aldrig hade anledning att knacka på hos Ferguson och ifrågasätta den bristfälliga speltiden. [MÖ]
Redaktionen: 5,88 Matchbetyg: 6,29
15. Nemanja Vidic7
22 (1) matcher, 1 mål, 0 assist. Lång startsträcka, efter ännu en operation, men sen var han nästan tillbaka i gammalt gott slag. Med Vidicmått mätt ett klart godkänt jobb, inget exceptionellt. Men det var inte heller att vänta efter en sån svår skada. En ytterst viktig försäsong väntar för vår kapten för till hösten ska han inte behöva vilas på grund av knät. Det han tappat i hastighet tar han igen i skallen. Som en mittback ska. [MS]
Redaktionen: 7 Matchbetyg: 6,95
28. Alexander Buttner5
12 (1) matcher, 2 mål, 1 assist. Alexander Buttner tycks vara en härlig typ som verkligen trivs med livet som fotbollsspelare i Manchester United. På planen måste man uppskatta hans inställning och hans vilja att prestera bra. Tyvärr är han inte så värst bra som fotbollsspelare. United är åtminstone ett par nivåer över Buttners kapacitet men när han en dag, gissningsvis om ungefär ett år, packar sin resväska och lämnar klubben har han i alla fall ett par mål i bagaget. Och det är ju inte fy skam. [MÖ]
Redaktionen: 5,63 Matchbetyg: 6,08
31. Scott Woottonn/a
3 (1) matcher, 0 mål, 0 assist. Fick en del ligacupmatcher att visa vad han går för. Inledde bra men mot Chelsea avslöjades han lite och orsakade bland annat den straff som gjorde att Chelsea kunde kvittera. Wootton är annars en tuff mittback som sällan backar ur en närkamp. Var ordinarie i Uniteds U21-lag men lånades tidigt ut till Peterborough där han skadades tidigt och missade stora delar av vårsäsongen. [MK]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6
36. Marnick Vermijln/a
1 matcher, 0 mål, 0 assist. Fick bara spela en match, i ligacupen mot Newcastle. Där var han godkänd på sin högerbacksplats. Vermijl är annars en snabb och energisk ytterback med kvaliteter både defensivt och offensivt, inte helt olik Rafael i det avseendet. Vermijl var ordinarie i Uniteds U21-lag och gjorde bland annat det viktiga reduceringsmålet i U21-finalen. [MK]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6
38. Michael Keanen/a
2 matcher, 0 mål, 0 assist. Spelade likt Wootton i några ligacupmatcher och imponerade. I matchen mot Chelsea var det han som behöll lugnet trots att han är två år yngre än Wootton. Lånades sedan ut till Leicester där han var ordinarie hela säsongen. Leicester föll sedan på målsnöret i playoffen till Premier League och Keane blev framröstad till deras tredje bästa spelare på den årliga spelargalan. [MK]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6,75

Kommentar av Mikael Österdahl

Uniteds försvarare har enligt betygen haft ett bra år. Vem kunde ana det i höstas när vi gav motståndarna ett eller två måls bonus i nästan varenda match? Vidic och Ferdinand landar på närmast bisarrt höga 6,95 i matchbetyg (Vidic var någon tusendel bättre), bara två spelare i laget får högre betyg. Jag vet inte om det finns någon slutsats att dra av att juryn trots det gav ett betydligt högre betyg till Ferdinand än till Vidic för hela säsongen. Vidic var för övrigt en av endast två spelare i laget (Van Persie var den andra) där juryn var helt enig om betyget.

Annars noterar jag att jag låg ett betygspoäng över mina kollegor på Rafael (femte bäst i laget vad gäller matchbetyg) medan Simon ligger väldigt högt på Jones (åtta på matchbetygslistan).

Totalt slutar, som sagt, försvararna på höga betyg. På juryns lista hittar vi fem försvarare bland de åtta bästa spelarna.

Å andra sidan har Buttner sämst matchbetyg av alla i laget.


Muss spelarbetyg 2012/13: målvakter och manager | mittfältare | anfallare