Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2012/13: Anfallare

Så är det då dags för den avslutande delen av Muss spelarbetyg för säsongen 2012/13. Har man följt med under resan vet man att det är Uniteds anfallare som nu ska analyseras.

Det här året har vi arbetat lite annorlunda i juryn. Vi samlade först in betygen och letade efter avvikelser i betygsättningen, varefter den som hade ett avvikande betyg fick kommentera den spelaren (gäller i viss utsträckning), i en förhoppning om att det skulle ge mer intressant läsning.

Vi redovisar totalt tre olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten “Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg (enbart betyg från matcher där spelaren spelade 30 minuter eller mer är inkluderade i medelbetyget) vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten “Matchbetyg:”). Gränsen för att betygsättas är satt till 1000 minuters speltid.

I juryn: Mikael Krekula (MK), Simon Sani (SS), Mats Walter Svensson (MS) och Mikael Österdahl (MÖ)

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

10. Wayne Rooney7,5
31 (6) matcher, 16 mål, 14 assist. Började säsongen bra, men kom i skymundan av van Persie. Spelade mycket bra som mittmitt när han väl flyttades ner, men kom av sig i slutet av säsongen. Är han kvar nästa år måste han lära sig att inte vara fansens nr 1. Bra säsong i överlag, men betyget dras ner lite på grund av att han slutade spela fotboll helt i slutet av säsongen och inte alls såg motiverad ut. Hade detta inte hänt så hade han garanterat slutat ett högre betyg! [SS]
Redaktionen: 6,75 Matchbetyg: 7,03
14. Javier Hernandez7
22 (14) matcher, 18 mål, 8 assist. Stod för en väldigt bra säsong igen. I vanlig ordning var det få chanser från start, korta inhopp och långa perioder på bänken. Men ändå lyckas han imponera med sitt målsnitt och alltid stenhårda jobb för laget. 18 mål blev det till slut för den lille mexikanen och det är väldigt imponerande om man kollar på speltiden – han startade nämligen bara 22 matcher under säsongen. Han gör det dessutom utan att gnälla och det gör honom till den perfekta truppspelare för United. Frågan är bara hur länge han är nöjd med sin situation. [MK]
Redaktionen: 6,88 Matchbetyg: 6,92
19. Danny Welbeck6
23 (17) matcher, 2 mål, 6 assist. Vi vill ju desperat att Danny Welbeck ska lyckas i United, en mancunian på topp vore något extra. Problemet för Danny är att han inte gör tillräckligt många mål. Och hur man än vrider och vänder på det så är antalet mål en viktig del i bedömningen av en anfallare. Han kan möjligen ursäkta sig med att han alldeles för ofta placerades på kanten, men även av en ytter i United förväntar vi oss mer än två mål. [MÖ]
Redaktionen: 6,38 Matchbetyg: 6,48
20. Robin van Persie9
40 (8) matcher, 30 mål, 14 assist. Det var aldrig något snack om att holländaren var en succévärvning för United och han visade det under hela säsongen genom att rädda United på egen hand ett flertal gånger, framför allt i inledningen när laget United hade det tungt. Förutom en svacka under våren var den förre Arsenalspelaren fullkomligt briljant. Jag måste säga att jag blev överraskad över hur bra han faktiskt var i själva spelet och med facit i hand är han den perfekta anfallaren i Uniteds lagbygge. 26 mål i ligan och 30 totalt är inget dåligt facit i sin första säsong i klubben. [MK]
Redaktionen: 9 Matchbetyg: 7,04
27. Federico Machedan/a
0 (3) matcher, 0 mål, 0 assist. Fem mål på fem år efter genombrottet mot Aston Villa. Manchester Evening News tror att United kan få £5 miljoner för honom. Jag skulle vissla glatt hela dagen. [MS]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: n/a
41. Joshua Kingn/a
0 (1) matcher, 0 mål, 0 assist. King fick aldrig chansen i United. Tittar vi på det han hittills har presterat i Blackburn verkar det ha varit ett riktigt val. [MÖ]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: n/a

Kommentar av Mikael Österdahl

Vi kan konstatera att anfallare gynnas då insatser match för match betygsätts. Att Robin van Persie fick högst matchbetyg av alla i laget är väl inget att orda om. Däremot höjer i alla fall undertecknad ögonbrynen åt att Wayne Rooney slutade tvåa i den ligan. Tittar vi istället på redaktionens säsongsbetyg kvalar Rooney in först på en delad elfteplats.

Annars är det tämligen häpnadsväckande att Danny Welbeck faktiskt fick mer speltid under säsongen än Javier Hernandez, även om en del i förklaringen till det förstås ligger i att Welbeck kan användas som ytter.


Muss spelarbetyg 2012/13: målvakter och manager | försvarare | mittfältare