Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2013/14: Försvarare

För femte året i rad har det blivit dags för Muss redaktion att betygsätta Manchester Uniteds spelares insatser under den gångna säsongen. I denna den andra delen tittar vi på försvarare.

Vi redovisar totalt tre olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”). Gränsen för att betygsättas är satt till 1000 minuters speltid.

Tidigare säsongers spelarbetyg hittas genom att följa den här länken.

I juryn: Mikael Krekula (MK), Simon Sani (SS), David Selini (DS), Anton Söderpalm (AS) och Mikael Österdahl (MÖ).

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Då lägre betyg än 4 för första gången faktiskt var aktuella definierade vi även de lägre betygen, där 1 innebär att spelaren aktivt arbetar för motståndarlaget, 2 innebär att spelaren gjorde mer skada än nytta men att han gjorde det utan avsikt och 3 är hopplöst usel.

2. Rafael da Silva5
28 (1) matcher, 0 mål, 1 assist. Rafael lyckades inte följa upp sin finfina fjolårssäsong som ju lovade så mycket. De ständiga skadorna, som fortsätter att komma med jämna mellanrum, var tyvärr inte det enda orosmolnet den här säsongen. Brassen bjöd på betydligt färre gedigna insatser i år och vi som trodde att hans framtid som ordinarie högerback i United redan var utstakat är i dagsläget långt ifrån lika säkra. Får inte spela VM på hemmaplan och om van Gaal tar in nytt blod även på högerbacksplatsen, vilket är långt ifrån omöjligt, så kan Rafael vara petad redan till säsongspremiären i augusti. [AS]
Redaktionen: 5 Matchbetyg: 6,39
3. Patrice Evra5
44 (1) matcher, 3 mål, 7 assist. Har blandat och gett utan att nå upp till den nivå som han alltid presterade på innan han passerade zenit. Alldeles för ointresserad när det kommer till defensivt arbetet emellanåt. Detta även om ytterbackar av idag nästan används mer som offensiva vapen än för att stänga igen bakåt. På plussidan minns vi hans kanonträff mot Bayern som gav ett, om än bara 22 sekunder långt, lyckorus. En känsla som vi inte hade fått uppleva på alldeles för länge och det tackar vi för. Kritade nyligen på för ytterligare ett år, men lär – förhoppningsvis – snart få konkurrens på positionen (Büttner räknas inte). [AS]
Redaktionen: 5,2 Matchbetyg: 6,22
4. Phil Jones6
36 (3) matcher, 3 mål, 2 assist. Ännu en svårbedömd säsong för Jones. Stundtals bra, stundtals orutinerade misstag men mestadels skadad. Jones har som vanligt fått spela på flera olika positioner och allt som oftast gjort det med ett godkänt betyg. Vi minns några misstag, bland annat mot Liverpool, men vi minns också att han är en av spelarna som trots allt gjort en godkänd säsong. Jones skulle må bra av att få spela in sig på en position samt hålla sig borta från skador och om det sker så kommer vi sitta och ge ett helt annat betyg till Phil Jones när vi sammanfattar nästa säsong. [MK]
Redaktionen: 6,1 Matchbetyg: 6,7
5. Rio Ferdinand5
21 (2) matcher, 0 mål, 0 assist. Uniteds kanske bästa mittback under Premier League eran tackade för sig med en ganska underlig säsong. Spelade i stort sett varje match inledningsvis men ju längre säsongen led, desto längre från startelvan fanns Ferdinand. Uppenbart att benen till slut inte hängde med längre. Avslutar inte på topp, men lämnar med en fantastisk karriär i klubben fylld med titlar. Rio blir saknad, kanske inte i så stor utsträckning på planen kommande säsong, men garanterat i omklädningsrummet. [DS]
Redaktionen: 5 Matchbetyg: 6,07
6. Jonny Evans6
25 (0) matcher, 2 mål, 0 assist. Växte fram som Uniteds bästa mittback ifjol och det var i år som han verkligen skulle etablera sig som förstavalet i mittförsvaret. Men det blev bara 24 matcher under en skadeföljd säsong där han nästan enbart spelade under hösten. Bör få en nyckelroll under van Gaal med sina fina passningsfötter, men då gäller det ju givetvis att han lyckas hålla sig skadefri. Förhoppningsvis gör han det då United behöver en helt ordinarie akademispelare i startelvan. [DS]
Redaktionen: 5,5 Matchbetyg: 6,83
12. Chris Smalling6
31 (7) matcher, 2 mål, 0 assist. Han har spelat okej, men inte mer än så. I början av säsongen lyckades han väldigt bra som högerback, men fick kastas runtomkring för mycket tillslut. Högerback eller mittback? Jag tror knappt att Smalling fick reda på det förrän avspark vissa matcher när han och Jones var på planen samtidigt. Som mittback hade han även några riktigt bra matcher, men det är svårt att vara försvarare när man inte har något samspel inom laget. [SS]
Redaktionen: 5,7 Matchbetyg: 6,38
15. Nemanja Vidic6
32 (2) matcher, 2 mål, 0 assist. Den sista säsongen i United var inte den bästa för Vidic. Förmodligen hade han stannat i United om han vetat att Moyes skulle försvinna, men jag är inte säker på att det nödvändigtvis hade varit bättre för klubben. Vidic rygg är inte pålitlig och i de matcher där det går riktigt snabbt får han problem. Han kan dock lämna United med gott samvete och han gör det som en av klubbens absolut bästa försvarsspelare någonsin. [MÖ]
Redaktionen: 5,9 Matchbetyg: 6,55
22. Fabio da Silvan/a
1 (2) matcher, 1 mål, 0 assist. En ligamatch i år, skötte sig väl hyfsat i den. Fabio har aldrig kunnat komma upp i sin verkliga potential efter de skadebekymmer som han hade när han kom till United och har alltid fått bli överglänst av tvillingbrorsan, trots att Fabio var den mest talangfulle av de två. Nu i Cardiff efter att ha fått gå i vintras. Det är nog aldrig mer aktuellt för en flytt till United, där han har fått spela 22 ligamatcher sen han kom 2008. [SS]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6
28. Alexander Buttner4
11 (4) matcher, 0 mål, 2 assist. Vi kan bara börja med att konstatera att Alexander Büttner inte är någon Manchester United-spelare, varken nu eller om fem år. Holländaren har som väntat fått sparsamt med speltid men aldrig heller briljerat när han fått chansen, snarare tvärtom. Han misslyckas med elementära moment i försvarsspelet och offensivt är han väldigt mycket hit and miss, mestadels miss. Büttner gjorde förvisso en stabil insats hemma mot Bayern München som gjorde att många ville se honom även i returmötet med Bayern München men utöver det har vi mest sett honom upphäva offsider och virra omkring på planen som en huvudlös kyckling. Büttner kämpar hårt, men räcker inte till. [MK]
Redaktionen: 4 Matchbetyg: 5,77

Muss spelarbetyg 2013/14: målvakter och manager | mittfältare | anfallare