Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2013/14: Målvakter och managers

För femte året i rad har det blivit dags för Muss redaktion att betygsätta Manchester Uniteds spelares insatser under den gångna säsongen. I denna den första delen tittar vi på våra målvakter och våra managers – vi hade ju faktiskt två managers under säsongen.

Vi redovisar totalt tre olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten “Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten “Matchbetyg:”). Gränsen för att betygsättas är satt till 1000 minuters speltid.

Tidigare säsongers spelarbetyg hittas genom att följa den här länken.

I juryn: Mikael Krekula (MK), Simon Sani (SS), David Selini (DS), Anton Söderpalm (AS) och Mikael Österdahl (MÖ).

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Då lägre betyg än 4 för första gången faktiskt var aktuella definierade vi även de lägre betygen, där 1 innebär att spelaren aktivt arbetar för motståndarlaget, 2 innebär att spelaren gjorde mer skada än nytta men att han gjorde det utan avsikt och 3 är hopplöst usel.

1. David de Gea8
52 matcher, 55 insläppta, 20 nollor. David de Gea var säsongens bästa spelare i Manchester United. Jag tycker emellertid inte att det var någon markant skillnad mellan hans insats den här säsongen och hans insats förra säsongen. Han har fortsatt att utveckla spelet i luftrummet och jag upplever att han överlag är något stabilare. Men förra säsongen levererade han fantomräddningar med stor regelbundenhet och det har han inte gjort lika ofta den här säsongen. Vi ska komma ihåg att han fortfarande är ung för att vara en målvakt på den här nivån. De Geas potential är enorm, redan nu är han en världsklassmålvakt. [MÖ]
Redaktionen: 8 Matchbetyg: 6,65
13. Anders Lindegaardn/a
3 matcher, 2 insläppta, 2 nollor. Lindegaard gjorde tre matcher den här säsongen. I ligacupen mot Norwich var han sysslolös. I FA-cupen mot Swansea var han chanslös på de två insläppta målen och i övrigt sysslolös. I ligan mot Newcastle stod han för en fin insats med några kvalificerade räddningar. Uteblivet Europaspel nästa säsong innebär färre matcher för United, vilket inte bådar gott för Lindegaards chanser till speltid. [MÖ]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6,67
Manager: David Moyes3
51 matcher, 27 segrar, 9 oavgjorda, 15 förluster. Målskillnad: 86-54. Sjua i ligan, kvartsfinal i Champions League, omgång 3 i FA-cupen, semifinal i ligacupen, vann Community Shield. Ja, vart börjar man här? Det blev alltså bara tio månader för ”the Chosen One” på posten som manager i United. Lyckades väl egentligen bara med en sak, och det ska han ha beröm för, nämligen att integrera Adnan Januzaj i a-laget. Ska också tydligen ha gjort ett bra jobb med att utveckla scoutingsystemet, men av det vi sett så blev det ju ett stort misslyckande. Negativa intervjuer, negativt spelsätt och negativa resultat, då är det svårt att överleva i dagens fotboll. David Moyes är ingen dålig fotbollsmanager, tyvärr bara inte nog bra för Manchester United. [DS]
Redaktionen: 3 Matchbetyg: n/a
Tillfällig spelande manager: Ryan Giggsn/a
4 matcher, 2 segrar, 1 oavgjord, 1 förlust. Målskillnad: 8-3. Sjua i ligan. Skapade en sällan skådad hype efter match ett sedan United spelat skjortan av Norwich i den andra halvleken. Dessutom så sa han precis rätt saker under presskonferenserna före och efter matchen. Vad många glömde var att det var ligans sämsta bortalag som stod för motståndet. Sunderlandmatchen som följde därpå blev en reality check och Uniteds spel återgick till att se lika (o)inspirerat som under Moyes. Säsongens sista match mot Southampton var bara något bättre men under matchen mot Hull ska Giggs ha kredd för att han lät Wilson debutera. Jag hör till skaran som gärna hade sett Giggsy ta över spakarna på riktigt redan nu. Vi får dock nöja oss med att se honom bakom Alousius Paulus Maria osv. tills vidare (vilket också känns bra) men det är bara en tidsfråga innan han är boss igen och jag längtar. [AS]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: n/a

Fotnot: Ryan Giggs betygsätts separat som spelare och som manager.


Muss spelarbetyg 2013/14: försvarare | mittfältare | anfallare