Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2013/14: Mittfältare

För femte året i rad har det blivit dags för Muss redaktion att betygsätta Manchester Uniteds spelares insatser under den gångna säsongen. I denna den tredje delen tittar vi på våra mittfältare.

Vi redovisar totalt tre olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”). Gränsen för att betygsättas är satt till 1000 minuters speltid.

Tidigare säsongers spelarbetyg hittas genom att följa den här länken.

I juryn: Mikael Krekula (MK), Simon Sani (SS), David Selini (DS), Anton Söderpalm (AS) och Mikael Österdahl (MÖ).

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Då lägre betyg än 4 för första gången faktiskt var aktuella definierade vi även de lägre betygen, där 1 innebär att spelaren aktivt arbetar för motståndarlaget, 2 innebär att spelaren gjorde mer skada än nytta men att han gjorde det utan avsikt och 3 är hopplöst usel.

8. Andersonn/a
3 (5) matcher, 0 mål, 0 assist. Anderson-son-son, vad ska man säga? Fansens favorit, men har aldrig varit en riktigt bra spelare i United. Kortare perioder har han kunnat skött sig, men har bara blivit mulligare och mulligare. Tre matcher från start fick räcka denna säsongen, innan han blev utlånad till Fiorentina under namnet Andow. Åtta matcher i La Viola, inte 90 minuter en enda gång. Vi får se vart framtiden tar Anderson. [SS]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5,5
8. Juan Mata7
14 (1) matcher, 6 mål, 5 assist. Kom in som en frisk fläkt. Med det är svårt att jobba när ingen annan anstränger sig. Fick tillslut sätta ett mål, och stod för flertalet assister, men man hade ju velat se vad Mata kunnat tillföra laget som van titeln förra året än att se honom komma in i ett totalt sargat lag denna säsong. Jag tror att Mata är en stor del av Uniteds framtid, frågan är bara hur han får det nu när det kommer att bli ett mycket rakare spel i van Gaal. Jobbar han som han gjort och med ett bättre lag omkring sig så kommer han att få en enorm status i klubben! [SS]
Redaktionen: 6,9 Matchbetyg: 6,6
11. Ryan Giggs6
15 (7) matcher, 0 mål, 3 assist. Visst, det blev inte så många framträdanden för Giggs denna säsong, men han har även spelat bra i de matcher han har varit med. Han visar att han fortfarande kan spela fotboll i och med matchen mot exempelvis Leverkusen där han dominerade. Tyvärr så är ju mycket av farten försvunnen, vilket har gjort det lite tungt på innermittfältet. Nästa år får han bara vara med på träningarna och föra vidare sin enorma rutin till resterande truppen. En legend slutar, och det skulle ha varit trevligt att få sätta en tia på Ryan! [SS]
Redaktionen: 5,8 Matchbetyg: 6,56
16. Michael Carrick5
36 (4) matcher, 1 mål, 0 assist. Årets spelare från 2012/13 stod för en klart underkänd säsong där han aldrig lyckades bli lika inflytelserik som under fjolåret. Samtidigt kanske det var naturligt, Carrick är trots allt 33 i år och spelade på en oförskämt hög nivå ifjol. Får se till att höja prestationsnivån om han ska behålla sin plats i startelvan när Louis van Gaal kommer till staden. Trots en dålig säsong så är engelsmannen fortfarande Uniteds bästa centrala mittfältare och om inga värvningar sker i sommar heller så får han återigen en nyckelroll. [DS]
Redaktionen: 4,8 Matchbetyg: 6,22
17. Nanin/a
9 (4) matcher, 1 mål, 0 assist. Gränsen som sattes till 1000 minuters speltid för att betygsättas innebar att Nani blev utan betyg. Det ska han nog vara tacksam för. En bra dag är Nani en fantastisk fotbollsspelare, en dålig dag är han usel. Säsongen 2013/14 hade Nani inte många bra dagar. [MÖ]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6,2
18. Ashley Young3
17 (13) matcher, 3 mål, 4 assist. Ashley kan knappast ha övertygat någon, Moyes undantaget, om att han håller Unitedklass eller ens platsar i något annat PL-lag med ambitioner att ta plats på den övre halvan för den delen. Det spelar ingen roll att han då och då sätter dit en kanon i krysset när han vid 99 procent (möjligen en överdrift, men inte en stor sådan) av sina bollinnehav står för ett felaktigt val och sjabblar bort ett potentiellt läge. [AS]
Redaktionen: 3 Matchbetyg: 5,65
23. Tom Cleverley5
25 (6) matcher, 1 mål, 1 assist. En säsong att glömma för Cleverley. Mittfältaren briljerade aldrig under Moyes och fick dessutom sparsamt med chanser. Cleverley är dock sällan särskilt framträdande i ett spel med två centrala mittfältare. Det är ingen slump att hans bästa insatser kommit när United spelat med tre stycken centralt, och det var ingen uppställning som Moyes föredrog. Kanske blir det annorlunda under van Gaal och kanske kan Cleverley få en nytändning under holländaren. Istället har det blivit negativa rubriker där Cleverley blivit någon slags hackkyckling både bland United- och Englandfans. Vidrigt förstås. [MK]
Redaktionen: 4,6 Matchbetyg: 6,17
24. Darren Fletcher6
12 (6) matcher, 0 mål, 0 assist. Att han skulle involveras i 13 matcher den här säsongen trodde nog få inför starten av densamma. Grymt starkt av Darren att ta sig tillbaka till elitidrottsnivå igen, sin komplicerade sjukdom till trots. Har dessutom sett förvånansvärt fräsch ut många gånger, även om han förstås inte presterat i nivå med vad han gjorde före skadan. Kämpaglöden och hjärtat för klubben är dock oförändrat och jag önskar att jag skulle kunna säga samma sak om alla spelare i truppen. Fletcher älskar att spela för United och det märks. [AS]
Redaktionen: 6,4 Matchbetyg: 6,15
25. Antonio Valencia4
32 (12) matcher, 4 mål, 6 assist. Nja, Tony, sämre än förra året? Det är svårt att uppnå, men redaktionens betyg visar det tydligen. Förutom en otroligt förutsägbar spelstil har han även tappat sin inläggsfot. Det här är inte United-klass. Har fått spela hela 44 matcher, vilket göra honom till den spelaren som spelat fjärde mest i laget denna säsongen, delat med Rooney. Med den speltiden bör han kunnat få till något bättre än vad han har lyckats med. [SS]
Redaktionen: 4,3 Matchbetyg: 6,22
26. Shinji Kagawa6
23 (7) matcher, 0 mål, 4 assist. Gode Shinji har fått spela hela 30 matcher denna säsong, även om många var som avbytare. Hade med sig en väldig kreativitet i många matcher, men det ville sig oftast inte. Det blev inte lättare när Mata kom till klubben och tog den sär platsen bakom anfallaren som Kagawa så gärna ville ha, men knappt fick röra. Skulle jag ha varit Kagawa hade jag själv sett mig om efter en ny klubb, då han tydligen inte uppskattas tillräckligt mycket i United. Personligen så tycker jag att han var helt klart godkänd, och bättre än många andra i laget. [SS]
Redaktionen: 5,5 Matchbetyg: 6,23
29. Wilfried Zahan/a
2 (2) matcher, 0 mål, 0 assist. Förhoppningarna var stora inför säsongen, framförallt efter en lovande försäsongsturné men Zaha fick aldrig chansen. Eller förtjänade den uppenbarligen inte, eftersom han hade förtvivlat svårt att även platsa i Ole Gunnar Solskjaers Cardiff under våren. Återkommer nu från det lånet med en väldigt oviss framtid. Värvad av Ferguson, petad av Moyes, blommar ut under van Gaal? [DS]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6
31. Marouane Fellaini4
16 (5) matcher, 0 mål, 4 assist. Det blev inte som Fellaini hade trott. Den store belgaren som kom för den stora transfersumman gjorde egentligen bara ett fåtal bra matcher under säsongen. Annars hade Fellaini stora problem med tempot och passningsspelet. Han hängde helt enkelt inte med. Det märktes tydligt att Fellaini även saknade självförtroende när han inte heller lyckades i huvudspelet som annars varit hans adelsmärke. Inte ett enda mål blev det under säsongen trots mängder med chanser. Det blev smått parodiskt under slutet av säsongen när Januzaj spelade fram Fellaini till ett jätteläge mot Hull som han brände för att sedan få se unge James Wilson enkelt slå in returen. Fellaini har annars kapaciteten att göra nytta i United och det var märkligt att Moyes inte kunde få ut något av honom. [MK]
Redaktionen: 3,2 Matchbetyg: 5,88
34. Tom Lawrencen/a
1 (0) matcher, 0 mål, 0 assist. Fick överraskande starta i sista hemmamatchen för säsongen när United tog emot Hull. Lawrence var pigg och försökte, men var inte riktigt redo för uppgiften ännu. Annars har Tom gjort en bra säsong och är en av de spelare som tagit störst kliv bland ungdomarna. Han har under säsongen varit utlånad till Carlisle där han imponerade och tog sedan steget upp en division till The Championship och Yeovil där han också tog en ordinarie tröja innan han avslutade med att starta mot Hull och sedan göra Uniteds enda mål i U21-finalen. [MK]
Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6
44. Adnan Januzaj8
19 (16) matcher, 4 mål, 6 assist. Ljuset i mörkret. Adnan har tagit Old Trafford med storm och blev snabbt en favorit hos fansen som charmades av hans teknik och moderna spelstil. Är otroligt duktig med bollen vid fötterna och hans respektlöshet på planen trots att han ännu inte är 20 fyllda för tankarna till en viss portugis i sin ungdoms dagar. Och då talar jag inte om Luis Nani. Jag vill se honom få ännu mer speltid för jag tror att han är redo att axla ett större ansvar redan till nästa säsong. Den Unitedspelare som blir mest intressant att följa i Brasilien. [AS]
Redaktionen: 8 Matchbetyg: 7

Fotnot: Ryan Giggs betygsätts separat som spelare och som manager.


Muss spelarbetyg 2013/14: målvakter och manager | försvarare | anfallare