Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Lindelöf passar bäst men Bailly och Jones på söndag

Manchester United inledde igår Champions League-äventyret med en kassaskåpssäker 3-0-seger mot Basel från Schweiz. Romelu Lukaku och Marouane Fellaini nickade in varsitt mål innan Marcus Rashford fastställde slutresultatet med ett högerskott.

För United väntar nu tre bortamatcher de fyra kommande omgångarna, så gårdagens seger var otvivelaktigt nödvändig.

Snackisar efter Manchester United – Basel 3-0

Spelarbetyg: Manchester United – Basel 3-0

U19: Man Utd – Basel 4-3

Mourinhos presskonferens efter Basel

“Tre viktiga poäng, första matchen hemma. Nu slutar vi hemma också, vilket ger oss en chans att spela här ifall vi behöver poängen för att gå vidare,” sa José Mourinho på presskonferensen efter gårdagens seger.

Om Basel: “De följer den trendiga taktiken med fem därbak, som vissa av era kollegor gillar att kalla tre därbak. Det är fullständigt fel, det är fem. De var väldigt välorganiserade, de försökte stänga alla ytor, något de gjorde bra i stora delar av matchen.

“Sedan efter 2-0 ändrade tränaren till fyra därbak och gav Lang större frihet och hade fler spelare offensivt. De förstod att mina spelare ändrade sin mentalitet. Och då visade de också den kvalitet de har och då gav de oss lite problem.”

Mourinho menar att alla lagen i gruppen är på samma nivå och att det är en öppen fråga vilka som går vidare.

Om Herrera: “Anledningen till att han är ute är att vi bara spelar med två mittfältare, Matic och Pogba, som spelar väldigt bra och utan anledning att förändra. Den enda matchen vi spelade med tre så spelade han.

“Vi har en bra grupp spelare och de måste vara redo att spela eller inte spela. Ashley Young var inte på bänken senast och spelade 90 minuter den här matchen. Så är livet i klubbar med trupper med kvalitet.”

På en senare fråga ger Mourinho beröm till Ashley Young, som i sin tur var nöjd med segern.

Mourinho om Uniteds nivå: “Jag tycker att vi är på den andra nivån. Den andra nivån är låt oss ta poängen för att gå till utslagsfasen. Sedan får vi njuta av att spela mot de stora.” Mourinho menar att Champions League för lag som Real Madrid och Bayern München börjar först i slutspelet.

Mer citat från presskonferensen nedan och mer matchreaktion i gårdagens matchdagsblogg.

Inget nytt om Pogbas skada

Paul Pogba haltade ut med en förmodad hamstringsskada under den första halvleken igår. José Mourinho hade ingen information att bjuda på igår, om än han sa att det såg ut just som en hamstringsskada.

Pogba syntes sedan lämna Old Trafford på kryckor, men det känns meningslöst i att spekulera i vad det betyder. Några rapporter om Pogbas skada har, vad jag kan se, ännu inte läckt ut till media. Från Uniteds håll lär vi inte få någon uppdatering förrän på fredag, då Mourinho snackar upp matchen mot Everton på en presskonferens.

Fellaini

Marouane Fellaini kom in när Pogba haltade av och nickade in det viktiga 1-0-målet och spelade sedan fram till Rashfords 3-0-mål. Mourinho tyckte emellertid inte att det var mycket att orda om.

“Att komma ihåg en dålig prestation från Fellaini måste jag gå tillbaka till förra säsongen. Förra säsongen men i början. Och det var inte ens en dålig prestation, det var bara ett naivt misstag när han gav bort en straff i sista minuten på Goodison Park.

“Bortsett från det är Fellainis bidrag till mitt lag alltid positivt. När han startar, när han är på bänken är han en väldigt viktig spelare för mig.”

Lindelöf passar bäst

Victor Lindelöf fick igår spela sin första match på Old Trafford och det var en bekväm match för mittbacken. Defensivt var det måhända skakigt någon gång men offensivt briljerade han. Lindelöf slog flest passningar av alla på planen och han hade också den bästa passningsprocenten.

Mourinho antyder dock att Lindelöf får vänta ytterligare på Premier League-debuten.

“Om han måste spela Premier League så spelar han. Det är inget problem. Kan han göra ett misstag och ett misstag som hänger ihop med anpassningen till Premier League? Jag tror att han kan det.

“Men Premier Leagues natur förändras. Vi behöver försvarare som kan spela, vi behöver försvarare som kommer in på mittfältet med bollen och passar. För det börjar bli väldigt defensivt. Det börjar bli väldigt defensivt. Och vi kommer att möta många lag med fem därbak plus två, tre spelare framför.

“Victor är antagligen den av våra försvarare med störst kvalitet när han attackerar ytorna på mittfältet. Han kommer att spela i Premier League. Vi har fyra försvarare, jag är nöjd med de fyra. Smalling var också bra.”

Mourinho säger igen att Lindelöf och Chris Smalling har tränat tillsammans hela tiden. De lär få en ny chans mot Burton men mot Everton blir det troligen Bailly och Jones.

“Om ni vill föreställa er nästa helg så spelar jag antagligen Bailly och Jones. […] I Premier League och Champions League måste jag välja spelare i relation till deras kvaliteter. När jag vet att jag möter en defensiv är Victor antagligen den bästa. Det jag vill är att ha spelarna tillgängliga. Ibland spelar de inte men för mig som manager är det viktigt att ha alternativ.”

Tidigare i karriären har Mourinho ofta haft en etablerad förstaelva. Förra säsongen var det inte så, men det kan nog skyllas på skador. Nu antyder han ändå att han kommer att rotera frekvent. Återstår att se hur det blir med den saken.

Sex på sex av Lukaku

Romelu Lukaku har inlett sin Manchester United-karriär med sex mål på sex matcher. Det är en sensationellt bra start, vilket illustreras av en jämförelse med andra vassa målskyttar i klubbens historia.

Extra imponerande är att Lukaku har målat två gånger på huvudet, två gånger med vänsterfoten och två gånger med högerfoten.

“För en anfallare är det viktigt… deras prestationer analyseras genom att göra mål eller inte göra mål,” sa Mourinho om Lukaku  på presskonferensen.

“Jag är nöjd med hans prestationer överlag, om han gör mål eller inte. Realiteten är att det är trevligt. Trevligt för honom, trevligt för Rashford att göra mål. Första matchen för dem i Champions League.”

Som Mourinho påpekar är det inte bara Lukaku som gör mål. Rashford har sparkat in tre bollar medan Martial, Pogba och Fellaini har två var. Som en jämförelse var Zlatan ensam om att ha gjort fler än ett mål så här dags förra säsongen.

Mourinho och Hughes slipper straff

Gruffet mellan José Mourinho och Mark Hughes i lördags föranleder inget straff från FA.

Hodgson tar över Crystal Palace

När Crystal Palace meddelade att Frank de Boer hade sparkats spekulerades det omedelbart i att Roy Hodgson skulle ersätta. Så blev det mycket riktigt.

Nu får vi bara hoppas att Hodgson har vett nog att förstå att Timothy Fosu-Mensah är Palaces bästa spelare.

Marriner dömer på söndag

Andre Marriner dömer Uniteds match mot Everton på söndag. Simon Beck och Andy Halliday är de assisterande domarna och Jonathan Moss blir fjärdedomare.

Marriner har gjort 29 Unitedmatcher (18-2-9). Senast 2-0-förlusten borta mot Arsenal i våras. Förra säsongen dömde han också bland annat ligacupfinalen.

Everton har haft Marriner 36 gånger (14-11-11). Den senaste matchen dock så länge sen som i maj 2016.

Marriner har hunnit med tre matcher mellan United och Everton, senast Uniteds 1-0-seger på Old Trafford i april 2016. Dessförinnan två Evertonsegrar (august 2012 och april 2015) i Liverpool.

Debut och mål för Rashford

Vi avslutar med en halvminut Marcus Rashford, som igår gjorde Champions League-debut och givetvis gjorde mål.