Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Basel 3-0

Embed from Getty Images

Manchester Uniteds Champions League-premiär anno 2017-18 är avklarad. Det blev något av en belgisk afton mot ett halvdant schweiziskt motstånd hemma på Old Trafford på tisdagskvällen. Marouane Fellaini och Romelu Lukaku skallade in varsin boll medan Marcus Rashford tofflade in den tredje. Den enda egentliga smolken i glädjebägaren var att Paul Pogba haltade av i första halvlek med en lårskada.

Vad är väl en premiär?

Nåja, vad är väl en premiär i Champions League? Den kan vara långtråkig och dödstrist och alldeles underbar. Det må ha varit Basel en regnig kväll tisdag i september. Det må ha varit ett riskminimerande United som kanske inte gick på halvfart men som ändå hade fler växlar att lägga i om det hade behövts. Det här var ändå en återkomst till finrummet där vi trots allt hör hemma. Det blev mål av hög kvalitet av tre olika målskyttar. Fellainis nickmål blev vårt första i den vackraste av klubblagsturneringar sedan Martials mål mot Wolfsburg i december 2015. Det kom precis då det behövdes som mest, det gav välbehövligt andrum och skrämde bort premiärspöket. Det är den här typen av segrar vi inte skämts bort med de senaste säsongerna. Det är den här typen av segrar vi ska fortsätta ta.

Embed from Getty Images

How about Victor?

Ingen i den här galaxen kan ju ha undgått att tisdagen var dagen D för Victor Lindelöf. José Mourinho har fram tills nu fått svara på frågor om hur han ser på svenskens roll och hur han tror att 23-åringen kommer att funka när han väl spelar. Basel är väl kanske inte det ultimata kvittot, men nu har vi i alla fall stökat undan Victors riktiga tävlingspremiär. Han hade en förhållandevis lugn första halvlek där vi fick se prov på hans fina fötter ett par gånger om. Samarbetet med Chris Smalling sattes inte direkt på prov under en första halvlek där United höll boll och schweizarna försökte ställa om.

I andra tilläts Basel flytta upp positionerna en aning och Victor sattes på lite större prov. Brytningarna såg smått taffliga ut och i 64:e var vi millimeter från en straff när han skulle parera ett defensivt misstag från Henrikh Mkhitaryan. Som helhet får vi väl ändå påstå att det var ungefär en sådan där match som vår nya nummer 2 behövde. Ingen jätteinsats, inga jättemisstag utan en bekväm första insats. Nu lär inte det här ge någon större knuff in i startelvan permanent, men det lär inte heller ge någon knuff i andra riktningen.

Embed from Getty Images

 

Ashley Young – det otippade valet

En sliten Antonio Valencia fick ge plats för startelvans mest otippade namn. Ashley Young klev in som högerback och gjorde sitt första framträdande a-laget sedan maj. Mer otippat? Han kom att spela en rätt framträdande roll. Young kunde och borde ha blivit varnad för en stämpling av tämligen orutinerade domaren Ruddy Buquet redan efter sex minuter. Med 19 minuter på uret fick han ta över kaptensbindeln när Pogba haltade av med en, som det såg ut, trasig baksida. I 35:e bände han in en precis boll till inhoppande Marouane Fellaini som satte pannan till och United gick upp i ledningen. Varningen som uteblev i sjätte kom istället i 37:e då Young gick vårdslöst fram med dobbarna. På en halvlek åstadkom Young mer än vad mången annan spelare lyckats med på hela säsongsinledningen.

Precis som Valencia har Young som bekant sina styrkor framåt. Inlägget som föranledde målet skvallrar om det medan defensiven främst presenteras genom långa, långa rensningar utan någon direkt adress. Andra halvlek kunde ha blivit betydligt jobbigare än den blev. Basel tilläts etablera ett visst tryck men brydde sig inte särdeles mycket om att utmana en redan varnad Young. Det tackar vi för.

Embed from Getty Images

(Nick)målen

För oss som ogillar korta hörnor (hörnvarianter säger vissa) är det en ren befrielse att se att det minsann GÅR att göra nickmål i dagens United. Att det finns tyngd i en viss belgisk mittfältstank visste vi redan. Att det finns belgisk tyngd som ersätter Zlatan är också det uppenbart nu fyra tävlingsmatcher in i säsongen. Romelu Lukaku ville inte vara sämre än landsmannen Fellaini och dödade matchen galant med ett nickmål (efter en hörna) åtta minuter in i andra halvlek. Lukaku gav blanka den i att han var hårt uppvaktad i boxen och det torde i fortsättningen betraktas som snudd på olagligt att inte slå in hörnorna i boxen. 3-0 tillskrevs Marcus Rashford (som inte verkar göra de där vackra målen just nu) och där stod Lukaku och Fellaini för förarbetet.

Embed from Getty Images