Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Jag njöt av kvaliteten i vårt spel

Manchester United är tillbaka på vinnarspåret. Anthony Martial, Chris Smalling, Paul Pogba och Romelu Lukaku såg igår till att underläge förvandlades till 4-1-seger mot Newcastle.

Just att United vänder underläge till seger är viktigt. Det är något som José Mourinhos Manchester United har varit alldeles för dåliga på och United vinner för sällan när motståndaren gör det första målet. Gårdagens seger var faktiskt bara tredje gången det skedde sedan Mourinho tog över United, något jag har skrivit om tidigare.

Det var något jag borde ha tagit upp när jag skrev snackisarna efter matchen men det föll bort. En till sak jag vill lyfta fram är Uniteds tredje mål. För Paul Pogba är det givetvis en enkel sak att placera bollen i nät men löpningen han gör dessförinnan ska inte undervärderas. Jag ser inte framför mig att någon annan mittfältare i United gör den löpningen.

Marcus Rashfords löpning är faktiskt ännu bättre. Att han efter den löpningen sedan har sinnesnärvaro nog att upptäcka Pogba är magnifikt.

Det hade varit så enkelt för Rashford att nicka på mål. Oftast hade även det resulterat i mål. Hur många anfallare skulle ens fundera på något annat än att nicka på mål i det läget? Nicken till Pogba är förstås det korrekta beslutet, för det resulterar nästan alltid i mål.

Mer från matchen:

Mourinhos presskonferens

José Mourinho var nöjd när han igår sammanfattade matchen på en presskonferens. Han hyllar Paul Pogba och Zlatan Ibrahimovic men han antyder att vi inte överdrivet ofta kommer att få se Anthony Martial och Marcus Rashford tillsammans.

“Vi började inte bra men jag skyller inte på mina spelare. Jag skyller, på ett positivt sätt, på Benítez. Väldigt erfaren, väldigt intelligent, laget var välorganiserat. De började bra och skapade problem för oss. Vi kunde inte spela och samtidigt skapade de oss problem på våra defensiva ytor.

“Men målet var som en väckarklocka och laget reagerade väldigt, väldigt bra, väldigt starkt. Jag tycker att vi hade bra ledarskap från Paul och Nemanja på de ytorna och sedan började vi producera. Att göra mål i första halvlek var givetvis viktigt, för det tog bort pressen av att ligga under och spela hemma.

“Andra halvlek var vår. Vi hade kontroll, vi hade mål, vi hade vackra aktioner.”

Om Zlatan: “Vi hade fortfarande tid för något emotionellt för oss alla som är nära ett sådant proffs. En av de största skadorna i fotbollen och killen tar sig förbi det. Att han kom tillbaka var en glädje för alla men för oss som är nära honom var det mer än så, det var en stor känsla att se honom komma tillbaka.”

Om Pogba: “Han var toppen. Det såg inte ut som att han hade varit borta. Han kom tillbaka med en fantastisk prestation. En verkligt fantastisk prestation. En fantastisk påverkan på matchen. Jag höll med honom, han var tvungen att fatta beslutet om när han skulle kliva av, när han kände den första tröttheten. För vi ville inte gå över gränsen. Han spelade lite mer än en timme och under den timmen såg det inte ut som att han hade varit borta.”

Är vissa spelare omöjliga att ersätta? “Ja. Han påverkar vår fotboll. När han var skadad bestämde jag mig för att stänga min mun för jag tycker att det är det bästa. Vi kan inte gråta, vi måste spela utan vissa spelare, vi måste hitta lösningar som vi har.

“Men vi alla vet, jag själv och spelarna, vi vet att vissa spelare påverkar lagets nivå. Med honom har vi mycket mer kreativitet, vi har en väg till ut från den första fasen. Så glad. Så glad.

“Låt oss se vad som är det bästa beslutet inför onsdag, om det bästa är att han spelar eller om det bästa är att han vilar. För det är en spelare vi behöver skydda.”

Att Paul Pogba är viktig för United är odiskutabelt. Frågan är om det verkligen är hälsosamt att han är så viktig som han är.

“Vid det tillfället flög laget. I andra halvlek var laget fritt, det hade självförtroende, många kroppar i anfallsposition, vi dominerade matchen. Spelarna från mittfältet var inte rädda att ta sig in i avslutspositioner, det var därför – ärligt talat satt jag ner och njöt av kvaliteten i vårt spel.”

Var det viktigt för Lukaku att göra mål? “Ja, för han är en anfallare och anfallare gillar att göra mål. Det är inget problem för mig om han jobbar som han alltid gör utan att göra mål. Men för deras självkänsla, för deras självförtroende vill anfallare göra mål. Han gjorde inte det för oss under några matcher och jag vet att det kan påverka anfallares självförtroende. Så jag var väldigt glad att han gjorde det målet.”

Rashford och Martial tillsammans: “De båda gillar att spela på samma position. Det är svårt. De båda föredrar att spela till vänster. Sedan till höger spelar båda med en anfallare till genom mitten. Vi förlorar en kontaktpunkt med mittfältet som vi är vana vid med spelaren som spelar bakom anfallaren

” Men vi hittade en viss balans för dem. När de börjar hitta – ibland båda, en öppnar till vänster och en halvvägs till vänster, mellan anfallaren och vänsteryttern – det var stunden i första halvlek då vi började skapa mer.

“Men för att vara ärlig, Newcastle var antagligen laget som, inte i andra halvlek men i första halvlek, kom hit och vi kände lite instabilitet i vår defensiv. Jag tycker att det tydligt inte var på grund av våra defensiva spelare utan på grund av vår balans.

“Så att spela dem tillsammans ger oss saker men det tar också bort saker från oss.”

Benítez presskonferens

Newcastles manager Rafael Benítez snackade också ner matchen på en presskonferens.

“Jag tycker att det är en enkel analys. Väldigt bra första 30 minuterna, allting var rätt. Vi släpper in ett mål och det andra målet gjorde skillnaden,” sa Benítez.

Benítez menar att skillnaden mellan lagen är de pengar som United har spenderat. Han tog upp det även inför matchen och det får honom mest att låta bitter.

Skadeläget

Tyvärr fick vi igår dåligt med besked om spelarna som saknades. Mourinho berättade före matchen att Henrikh Mkhitaryan var petad och att Eric Bailly saknades på grund av skada. Vi fick emellertid inga besked om vad för skada Bailly har och vi fick heller ingen information om när Phil Jones kan tänkas vara tillbaka i spel.

Daley Blind och Matteo Darmian saknades också igår. Inte heller där fick vi några besked. Att de skulle ha petats till förmån för Luke Shaw verkar osannolikt men konstigare saker har skett.

Pogba om comebacken

“Att spela på Old Trafford är en dröm som blir sann, alltid. När jag jobbar på den här planen känner jag mig välsignad varje gång. Jag inser var jag kommer ifrån så jag gör mitt bästa. Att se fansen bakom oss är varför vi älskar fotboll och vi vill ge tillbaka,” sa Pogba till MUTV.

Sedan dansade han.

Zlatan om comebacken

Zlatan Ibrahimovic fick också snacka med MUTV igår.

“Det känns otroligt. Jag är väldigt tacksam att kan spela fotboll igen efter det som hände, vilket inte är någon hemlighet. Jag pushar varje dag jag kan sätta på mig fotbollsskorna och spela spelet jag älskar. Det betyder allting för mig.”

Mirror: United vill värva Bale

Manchester United kommer i sommar att göra ett tredje försök att värva Gareth Bale, det rapporterar Mirrors David McDonnell. Bales skadehistorik ska inte avskräcka Manchester United.

Blandade reaktioner

Vi avslutar med blandade reaktioner från segern igår.

Avslutningsvis tyckte Premier League igår kväll att vi skulle titta på höjdpunkterna från Manchesterderbyt i november 1994. När de ber så snällt så gör vi det.

Mer matchreaktion i gårdagens matchdagsblogg.