Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Den ödmjuka attityden var nyckeln och Lukaku vill ha mer respekt

Manchester United kan se tillbaka på en väl genomförd fotbollsvecka. Avancemang i FA-cupen följdes av att laget skaffade sig ett bra utgångsläge i Champions League, vilket igår toppades med en härlig seger mot Chelsea. Uniteds topp 4-position hade den senaste tiden hotats men ser efter gårdagen återigen ut att närmast vara en formalitet.

Nu får spelarna vila upp sig lite, först på måndag nästa vecka är det dags för bortamatchen mot Crystal Palace. Den matchen är absolut ingen formalitet för United, men ändå en match som bara ska vinnas. Sedan väntar en ny avgörande vecka, med tre mycket viktiga hemmamatcher. Först mot Liverpool i ligan, sedan returen mot Sevilla och avslutningsvis kvartsfinalen i FA-cupen mot Brighton.

Romelu Lukaku var segerorganisatören igår, med ett mål och en assist. Han kammade givetvis hem priset som matchens bästa spelare.

I somras slogs United och Chelsea om Romelu Lukaku och Álvaro Morata. Huruvida Lukaku verkligen var Uniteds förstaval eller om han bara var anfallaren som visade sig vara lättast att värva får vi aldrig veta. Oavsett ser det tre fjärdedelar in på säsongen helt klart ut som att United gjorde den bästa affären. Lukaku har (enligt Transfermarkt) bidragit med 22 mål och 7 assists mot 12 mål och 5 assists för Morata (112 minuter per poäng för Lukaku, 129 för Morata).

Till gårdagens positiva lägger vi också Nemanja Matics insats. Efter en tuffare tid ser han nu ut att vara på väg tillbaka till formen han hade i början på säsongen.

Matchvinnare Jesse Lingard måste vi också nämna. Han kan ibland vara väldigt frustrerande att titta på men igår höjde han laget när han kom in. Jag tycker generellt att United ser bättre ut med Lingard på planen, trots att alla spelare han konkurrerar med sannolikt är bättre individuellt.

Med gårdagens mål har Lingard nu 13 mål på säsongen, bara Lukaku har fler i United. Inför den här säsongen hade Lingard 11 mål på 83 matcher för United, så det är inte alls orimligt att tala om ett genombrott för 25-åringen.

Mer från matchen:

Mourinhos presskonferens

José Mourinho var förstås belåten när han sammanfattade matchen på sin presskonferens.

“Du kan bara vinna mot topplagen med den ödmjuka attityden. Vi kan prata om taktik och positioner och fotbollsvetenskap. Men jag tycker för att vinna mot topplagen – det händer när andra lag vinner mot oss, som Newcastle – måste attityden vara speciell. Jag tycker att spelarna visade det.

“Början på matchen var blå. Vi tog lite på oss att anpassa oss till nya positioner på planen. Sättet som vi spelade, spelarna på mittfältskvadraten tog lite tid att hitta den rätta timingen för att pressa Kanté och Drinkwater. Rüdiger kom in med bollen på vårt mittfält. Men sedan hittade vi balansen.

“I andra halvlek tycker jag att vi var solida, laget kände sig bekväma att gå framåt. Givetvis utan att skapa massor av chanser, för det är omöjligt mot Chelsea. Vi skapade några, och vi gjorde det vinnande målet som vi förtjänade.”

Segern innebär, påpekar Mourinho, att United nu är sex poäng före Chelsea. Om Chelsea däremot hade vunnit så hade lagen förstås varit på samma poäng.

“Det var viktigt för oss att öppna avståndet lite.”

Är laget vi såg i andra halvlek det lag du vill se varje vecka?

“Vi managers vill alltid ha perfektion. Vi är bäst med penna och papper när vi definierar matchplanen och spelmodellen. Vi är alltid de bästa och allt är perfekt. Sedan på planen är det lite annorlunda.

“Idag bestämde vi oss för att spela med fyra i backlinjen, inte fem. För att spela med fyra… arbetet från Scott [McTominay] och Matic var verkligen avgörande, i kontrollen av Hazards och Willians positioner. Även så var vi inte perfekta, för de är fenomenala spelare.

“Sedan behövde vi att Paul [Pogba] och Alexis [Sánchez] gav oss balans framför dem.

“Spelarna tog lite tid att anpassa sig. Jag är väldigt glad, för efter det var de intelligenta. Sedan förstod de bytet när Lingard kom in och sedan förstod de bytet när Eric Bailly kom in, när Antonio [Conte] tog in Giroud för att spela med Morata. För han tänkte byta Giroud mot Morata men när vi gjorde mål hann han ändra sig och spela med båda.”

Vad tänker du om topp 4 nu?

“Ettan är där och kommer att vara där. Arsenal behöver verkligen vinna mot city, annars blir avståndet för stort för dem, som det var för oss förra säsongen. Bortsett från det är vi, Chelsea, Liverpool och Tottenham fyra väldigt bra lag. Alla slåss för att gå till kvartsfinal i Champions League, vilket visar lagens dimension. Men ett lag måste hamna utanför, så kampen blir stor till slutet.”

Mer från Mourinho i gårdagens matchdagsblogg. Där också några ord från Antonio Conte.

Lukaku tycker att han förtjänar mer respekt

“Jag har varit inom fotbollen så länge,” säger Romelu Lukaku. “Jag började när jag var 16. År ut och år in förväntar sig folk 20 mål från mig. Jag har gjort det tio år i rad, så jag tycker att jag har bevisat mig själv.

“Du förväntar dig lite mer respekt, men i situationen vi är i lyssnar jag inte. Jag vill bara fortsätta förbättra mig och visa folk vad jag kan göra på planen.”

Så vad måste Lukaku göra för att få respekten han förtjänar?

“Om vi vinner. Jag vill vinna. Så länge jag vinner och jag leder mitt lag till att vinna, det är då jag kommer att vara riktigt nöjd. Som fotbollsspelare spelar jag inte för individen Jag tror att många stora spelare, att vi inser att det idag i sporten finns spelare som har vunnit något och jag vill vara en av dem.”

En som aldrig har ifrågasatt Manchester United-spelaren Romelu Lukaku, åtminstone inte offentligt, är José Mourinho. Managern brukar hylla sin anfallare och igår var inget undantag.

“Jag tycker att han spelade fantastiskt,” kommenterade Mourinho. “Jag tycker att han började som laget, laget började inte så bra. Det var likadant för honom. Han tappade några bollar och han inte inte timingen att vara mellan Christensen och Rüdiger och pressa bollhållaren. Han var lite vilse.

“Men sedan blev han, som laget, bättre och bättre. Han avslutade matchen och folk går nog hem med bilden av den otroliga sprinten.”

Lukaku pratade också med MUTV.

Dagens gratulation

Idag är det Ole Gunnar Solskjaer som ska gratuleras. “The Baby-faced Assassin” firar sin 45:e födelsedag idag.

Blandade matchreaktioner

Vi avslutar med blandade spelarreaktioner efter gårdagens seger. Fokus bland annat på Black Panther.

Res med oss till Manchester!