Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Jag har slagit ut United två gånger, det här är inget nytt för klubben

Manchester United lämnade igår Champions League efter en tung 2-1-förlust mot Sevilla på Old Trafford. Wissam Ben Yedder slog till två gånger på kort tid i andra halvlek och då hjälpte det föga att Romelu Lukaku reducerade.

Uniteds förlust känns så onödig. För United borde ha kört över Sevilla över 180 minuter. Det Sevilla vi mötte är femma i Spanien, kraftigt distanserad av fyran.

På 28 ligamatcher har de släppt in 42 mål, 1,5 per match. I gruppspelet i Champions League släppte de in 12 mål, varav 5 i bortamatchen mot Spartak Moskva. Eibar och Real Betis samt de båda Madridlagen har också gjort 5 mål på Sevilla den här säsongen. Istanbul Basaksehir gjorde 3 mål på Sevilla i Champions League-kvalet.

Sevilla har ett bedrövligt försvar och ett anfall som ingen toppklubb ska vara rädd för. Ändå spelade vi som att vi var rädda för dem.

Jag tycker att hela dubbelmötet är en strategisk miss av José Mourinho. För när United till slut vågade anfalla – då Sevilla hade tagit ledningen – så skapade laget omedelbart ett gäng chanser. När United pressade Sevilla blev de genast stressade och rensade i panik. Men då var det för sent.

Kanske ska vi skylla på David de Gea. För hade han inte varit omänsklig i Sevilla hade vi förlorat då. Och då hade vi varit tvingade att anfalla igår och då hade det nog gått bra.

Det finns väldigt lite positivt att ta med sig för United från den här säsongens Champions League-äventyr. Egentligen tackade vi för oss innan det ens hade börjat. Vi föll inte med flaggan i topp. Vi föll mot ett sämre lag, ett lag som är långt ifrån Europatoppen. Vi har bara oss själva att skylla.

Positivismen som infann sig efter segrarna mot Chelsea, Crystal Palace och Liverpool är som bortblåst.

Mourinhos väg är alltid pragmatisk. Det kan vi tycka vad vi vill om. Men om den pragmatiska vägen inte leder till framgång, vad har vi då?

Och vi kommer inte att kunna sammanfatta säsongen som framgångsrik, även om vi vinner FA-cupen. Ja, vi kommer att kunna peka på den bästa ligapositionen sedan Sir Alex Ferguson. Vi kan sammanfatta resultaten mot topp 6 som okej eller kanske till och med bra (beroende på hur det går mot city och Arsenal).

Men vi kommer också kunna peka på att titelkampen var över innan halva säsongen ens var spelad. Vi kan sammanfatta en patetisk insats i Champions League. Utslagna utan att ens ha försökt. Personligen undrar jag om förbättringen i ligan inte enbart kan härledas till att David de Gea har varit mycket bättre den här säsongen än förra.

Mourinho tycker förstås inte att gårdagens förlust är något att orda om.

“Jag satt i den här stolen med Porto – Man United ute. Jag satt i den här stolen med Real Madrid – Man United ute. Så jag tycker inte att det är något nytt för klubben.”

Det är ett häpnadsväckande uttalande av en manager. Ärligt talat tycker jag att det är ett uttalande av en sådan dignitet att det nästan isolerat ska kunna räcka för att en manager ska få sparken. Det är ett slag i magen på alla Manchester Uniteds supportrar.

Uttalandena i sig är inte jämförbara men det är ändå enkelt att dra paralleller till när David Moyes tyckte att vi skulle göra det svårt för Newcastle och sträva efter att vara som Manchester city.

Vi har en manager som konsekvent talar ner sitt eget lag. “Jag tycker inte att vi är ett av de bästa lagen i turneringen,” var hans besked inför gårdagens match.

Mer från gårdagens match:

Mourinhos presskonferens

José Mourinho hade inga tankar på självrannsakan när han snackade med media efter Uniteds förlust.

“Det skulle vara en… Illusion va? Det är ordet? Illusion, eller hur? Om vi skulle förlora matchen.”

Det är lite svårt att tolka exakt vad Mourinho menar men jag gissar att han med illusion (delusion på engelska) menar besvikelse. Misstaget skulle i så fall härstamma från det spanska ordet desilusión, som betyder just besvikelse. Men det är ett märkligt misstag att göra, för en man som har bott i England så länge som Mourinho har gjort. Det indikerar att Mourinho där och då inte har kontroll på läget.

“Men jag vill inte göra ett drama av det, vi har inte tid för det. Vi har en match på lördag, vi har ingen tid att vara ledsna i mer än 24 timmar. Och så är fotbollen, det är inte slutet på världen.

“Jag har suttit i den här stolen två gånger i Champions League, och jag slog ut Man United hemma, på Old Trafford.

“Jag satt i den här stolen med Porto – Man United ute. Jag satt i den här stolen med Real Madrid – Man United ute. Så jag tycker inte att det är något nytt för klubben.

“Att vara en Manchester United-manager och förlora en Champions League-match hemma är en illusion, givetvis.”

Varför var prestationen inte lika bra som i lördags?

“Jag tycker inte att prestationen var dålig. Jag tycker att intentionen och hur vi startade var väldigt bra och väldigt positivt. Och sedan efter 10-15 minuter av den framgången, skulle jag säga, utan mål, har Sevilla ett bra lag. De kan gömma bollen, de har spelare på mittfältet som är väldigt bra på det, att gömma bollen för motståndaren. De försökte göra det och gjorde det en majoriteten av tiden.

“I första halvlek minns jag ingen farlig situation för dem. Så jag tycker att det var en bra kontrollerad prestation från dem, men utan någon fara.

“Vi hade farliga situationer i första halvlek. Vi började igen bra i andra halvlek och igen hade vi chanser att göra mål.

“Det första målet skulle alltid förändra matchens riktning. Och det första målet var för dem. Ibland har jag tur med byten, andra gånger har andra managers tur med sina byten. Och jag tycker att det var ett bra lyckligt byte av Vincenzo [Montella] att ta in Ben Yedder. Och när de gör det första målet är matchen helt annorlunda.”

Är prestationen från ditt lag acceptabel, givet skillnaden på budget och investering i lagen?

“Ja, ja.” (Fråga och svar på spanska.)

Laget hade bara fyra skott på mål över de två matcherna. Är det oroande? Tycker du att angreppssättet kanske var fel?

“Det är statistik. Det är statistik.”

Över de två matcherna hade Sevilla, enligt Whoscored.com, 46 avslut, mot 23 för United och tittar vi på skott på mål är det 14-4 för Sevilla. Men det ska vi visst bara vifta bort.

Utslagen ur ligacupen, ute ur titelkampen i ligan och nu ute ur Champions League. Ska det ses som ett misslyckande för Manchester United?

Frågan ställdes på spanska och sådana frågor tycker Mourinho tydligen inte får ställas på spanska.

“Är den spanska pressen verkligen intresserad av vad som sker i vår ligasäsong?”

José, ångrar du något när du lämnar den här turneringen?

“Ja.”

Vad skulle det vara?

“Ursäkta?”

Vad ångrar du?

“Ångrar? Jag ångrar ingenting. Jag gjorde mitt bästa. Spelarna gjorde sitt bästa. Vi försökte. Vi förlorade. Och sådan är fotbollen.”

Vad måste förändras för att ni ska ta er in bland de åtta bästa? Handlar det om att spendera mer pengar och köpa bättre spelare? Mer tid på träningsplanen? Vad är det som behöver förändras?

“Allting! Allting tillsammans.”

Mer pengar, mer spelare?

“Alla spenderar pengar, eller hur? Det är inte bara vi, eller hur? Så.”

Mourinho kommenterar sedan på spanska när tolken översätter svaret.

“Det är inte bara att förändra för att förändra. Det är en naturlig process. Det är inte bara vi som investerar pengar, alla klubbar investerar pengar på spelare.”

Mer från Mourinho i gårdagens matchdagsblogg.

Fokus på Sánchez

Efter Uniteds förlust igår fokuseras det på flera håll i England på Alexis Sánchez.

Den spanska pressen vinklar istället på José Mourinho.

Young: Utan undantag var vi fantastiska

Ashley Young fick sammanfatta matchen i norsk teve.

“Jag vet inte om vi kan [analysera matchen direkt efteråt]. Det är stor besvikelse [i omklädningsrummet]. Vi har slagits ut och är besvikna. Jag vet inte vad vi kan säga.”

Handlar det om att ni inte skapade tillräckligt många chanser?

“Mål vinner givetvis matcher. […] Vi fick inget mål, de gjorde två. Vi fick ett men tiden var inte tillräcklig. Det är en besvikelse för alla.

“Alla, utan undantag, var fantastiska.

“Vi gav allt vi hade. Vi försökte spela, vi försökte göra mål, men det var inte meningen att det skulle ske.”

Matic: De förtjänade att gå vidare

Nemanja Matic var besviken och han tycker att Sevilla förtjänade att gå vidare.

“Så här är fotbollen, vi måste acceptera det och fokusera på nästa match, som är väldigt viktig för oss i FA-cupen. Vi fokuserar också på ligan men vi måste säga grattis till laget, Sevilla.

“De spelade väldigt bra och de förtjänade att gå vidare.”

Inga ursäkter: “Det finns inga ursäkter. Det finns inga ursäkter. […] Vi kom hit med stort självförtroende men de spelade bättre än oss.”

Lukaku: Vi var inte tillräckligt bra

“Jag tycker att vi började bra men sedan lät vi dem komma in i matchen. Och sedan hade vi några halvchanser men vi gjorde inte mål och de gjorde det första målet,” sa Romelu Lukaku efter förlusten.

“Vi borde ha gjort det mycket bättre idag. Med kvaliteten vi har i laget tycker jag att vi borde ha gått vidare. Vi förtjänade det inte för vi var inte tillräckligt bra.”

Anfallaren pekar på att den sista passningen inte var tillräckligt bra som förklaringen. “Det var det som dödade oss.”

Lukaku säger också att vissa spelare “gömde sig”, vilket skulle kunna tolkas som stor kritik mot lagkamraterna. Det skulle dock vara helt fel att göra det, då Lukaku syftar på hur det såg ut i omklädningsrummet efter matchen och inte på planen. Detta förtydligar han senare i intervjun och även på sin Instagram.

https://www.instagram.com/p/BgSkw65AcAx/

Res med oss till Manchester!