Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Den viktigaste turneringen är den vi vinner

Marouane Fellaini blev igår matchvinnare när Manchester United besegrade Arsenal på Old Trafford. Paul Pogba skrev också in sig i målprotokollet. Annars var det en väldigt sömnig tillställning, där United spelade på autopilot mot ett Arsenallag som skulle ha problem att klara sig kvar i Premier League.

I och med trepoängaren igår är United garanterade att spela gruppspel i Champions League nästa säsong. Andraplatsen i ligan är fortfarande inte klar men även den är i praktiken säkrad.

Tack vare Fellainis sena segermål har United nu fem raka segrar – 2-1 mot Chelsea, 2-1 mot Liverpool, 3-2 mot Manchester city, 2-1 mot Tottenham och 2-1 mot Arsenal – mot toppkonkurrenterna i ligan. Det är givetvis oerhört imponerande.

Samtidigt tror jag inte att jag var ensam om att sakna den riktiga euforin när Fellaini avgjorde. För även om Arsenal är sexa i ligan var det inte Englands sjätte bästa lag vi mötte igår. Det borde ha blivit en promenadseger, vilket det också såg ut att bli när Pogba placerade bollen i nät efter en kvart.

Därefter slutade United emellertid spela. I närmare en timme efter 1-0-målet spelade United på samma nivå som i matchen mot West Brom. Till lagets heder lyckades de ändå höja sig i slutet och det var tillräckligt för att vinna matchen.

Mer från matchen:

Mourinhos presskonferens

José Mourinho gillade avslutningen på matchen men tycker att laget saknade intensitet i stora delar av matchen.

“Jag är nöjd med de sista 20 minuterna. I 70 minuter var det ingen tydlig skillnad mellan lagen. Vi spelade givetvis i jakten på poäng vi behöver, Arsenal gjorde inte det. För de är i en liknande situation som vi var i förra året.

“I 70 minuter var vi… inte dåliga… men vi var lite långsamma, långsamt tänkande, inte riktigt intensiva.

“Men sedan, efter deras mål reagerade vi alla. Jag reagerade. Spelarna reagerade. Fansen reagerade. Intensiteten i matchen förbättrades. Vi gav oss bredd, bredd gav inlägg, inlägg gav oss fasta situationer. Inlägg och fasta situationer behövde en riktpunkt, någon som kunde ge oss något annorlunda och framför allt ersätta Lukakus höjd, kraft och huvudspel.

“I slutändan fick vi målet jag tycker att vi förtjänade tack vare de sista 20 minuterna.”

Pep Guardiola har sagt att han tycker att Premier League är viktigare än Champions League. Du har vunnit båda. Vad är viktigare för dig?

“Jag tycker att vi alltid säger att den viktigaste är den vi vinner. Så när jag vann Champions League var Champions League den viktigaste titeln för mig. När jag vann ligorna var ligorna viktigare för mig.

“Och när jag inte vinner säger jag att det inte är viktigt att vinna!”

Det här är första gången sedan Sir Alex Ferguson lämnade som United har gått till Champions League två år i rad. Visar det de framsteg ni har gjort?

“Jag tror att om vi slutar tvåa är det första gången på fem år. […] Okej, framsteg, framsteg på många nivåer. Men inte tillräckligt för att vinna ligan, inte tillräckligt för att vinna Champions League.

“Men tillräckligt för att sluta tvåa, för att vara stabila, för att vinna några titlar och nå några finaler. Men vi behöver mer.”

Mer från Mourinho nedan och i gårdagens matchdagsblogg.

Mourinho tror att Fellaini stannar

Det har länge varit förväntat att Marouane Fellaini ska lämna United på fri transfer efter den här säsongen. Mourinho kom dock med andra besked igår. Inget är klart men managern säger att han nu tror att den belgiska mittfältaren blir kvar i klubben.

Embed from Getty Images

“Positionen är att vi nästan är där. Men i fotboll är nästan inte tillräckligt. Jag tror att vi nästan är där. Men jag kan inte fira, för nästan är inte tillräckligt.

“Jag vill se det vita pappret med Uniteds klubbmärke och Ed Woodwards signatur och med Marouanes signatur.”

Inga besked om Lukaku

Romelu Lukaku klev av skadad igår. Några besked om hur det är med anfallaren fick vi inte igår, mer än att José Mourinho säger att Lukaku inte skulle kliva av om det inte var en riktig skada.

“När han har småsaker bryr han sig inte och han vill fortsätta. Att han omedelbart säger ‘byte’ är för att han inte kunde spela.”

Embed from Getty Images

Mourinho lät hoppfull om att Lukaku ska kunna vara tillbaka åtminstone till FA-cupfinalen. Förhoppningsvis är anfallaren tillbaka tidigare än så.

Phil Jones uppges ha missat gårdagens match på grund av skada. Där har vi emellertid inte fått några officiella besked.

Wengers presskonferens

Arsène Wenger var nöjd med sitt lags prestation men säger att “spelarna är förstörda i omklädningsrummet”. Detta då United ju avgjorde på tilläggstid.

United firade Wenger

Före gårdagens match uppmärksammade Manchester United att detta var sista matchen mot Arsène Wenger.

“Jag är tacksam till United, för de hade en fin gest före matchen,” säger Wenger. “Det är första gången jag får en trofé före matchen. De visade klass.”

Om publikens reaktion säger Wenger: “Det visar att när du inte är en fara längre så älskar folk dig.”

Annars var Wenger sugen på att träffa Sir Alex Ferguson. “Nu vill jag gå och dricka ett glas rött vin med Sir Alex, för det är alltid bra vin.”

José Mourinho höll med om att United visade klass. “Jag är glad för den klass som min klubb visade honom. Jag hoppas att jag får möta honom igen.” Mourinho säger också att det var rätt att det var Sir Alex Ferguson som fick ge Wenger presenten före matchen.

Lindelöf var bäst

Victor Lindelöf prisades igår som Manchester Uniteds bästa spelare.

“Det är alltid skönt att göra ett sent mål. Jag är glad för Fellaini. Det var en bra seger,” sa Lindelöf till MUTV.

Res med oss till Manchester!