Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United – Arsenal (Ha rätt fokus)

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Premier League-matchen mellan Manchester United och Arsenal. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, matchreaktion och matchfakta.

Idag görs matchdagsbloggen av Gustav Brinck-Larsen (före match) och Mikael Österdahl (efter match).


Senast uppdaterad: 2018/04/29 20:17Manchester United – Arsenal 2-1 (1-0)

Premier League, omgång 36 • 2018-04-29, 17.30 • Old Trafford, Manchester • publik: 75 035 • domare: Kevin Friend


 1-0 (16)   Paul Pogba
     (24)   Granit Xhaka
 1-1 (51)   Henrikh Mkhitaryan
 2-1 (90+1) Marouane Fellaini (Young)


Manchester United

De Gea; Valencia, Smalling, Lindelöf, Young; Herrera (Fellaini 64), Matic, Pogba; Lingard (Martial 64), Lukaku (Rashford 50), Sánchez

Avbyare: J Pereira, Rojo, McTominay, Mata

Arsenal

Ospina; Bellerin, Chambers, Mavropanos, Kolasinac (Monreal 64); Xhaka, Maitland-Niles, Iwobi, Nelson (Welbeck 64), Mkhitaryan (Willock 76), Aubameyang

Avbyare: Cech, Holding, Osei-Tutu, NketiahUpdated: 2018/04/29 19:28
 • 0
 • Share


2018/04/29 20:17
Till nästa gång

Manchester United säkrade i och med dagens seger en plats i gruppspelet till nästa säsongs Champions League. För att utan hjälp säkra andraplatsen krävs fyra poäng på de tre sista matcherna medan två poäng garanterar att United slutar före Liverpool.

Med de orden stänger vi matchdagsbloggen för idag.

Våra snackisar är ute och bloggen är uppdaterad. Betyg kommer senare och mer från matchen väntar imorgon.Tack för visat intresse!

 • 0
 • Share


2018/04/29 20:11
Mourinho om Lukakus skada

Romelu Lukaku klev av skadad tidigt i andra halvlek. Det är givetvis för tidigt att säga så värst mycket om skadan redan nu.

”Jag hoppas att det inte är något som omedelbart håller honom ute från en match om tre veckor. Men jag vet inte,” säger José Mourinho.

Matchen om tre veckor är givetvis FA-cupfinalen. Förhoppningsvis får vi se Lukaku i aktion innan dess, annars får vi sätta stora frågetecken för matchformen.


 • 0
 • Share


2018/04/29 20:07
Mourinho tror att Fellaini stannar

José Mourinho säger till BBC att Marouane Fellaini kommer att vara Unitedspelare även nästa säsong.

”Jag tycker att en spelare som greppar klubbmärket efter att ha gjort mål klart och tydligt berättar att han vill stanna. Jag vill att han ska stanna, klubben vill att han ska stanna. Jag tror att han stannar.

”Vi är nästan där. Nästan är inte tillräckligt. Vi kan inte fira än. Jag vill se klubbmärket med Mr Woodwards namn på det.”


 • 0
 • Share


2018/04/29 20:02
Pogba och Fellaini i videoformat

Vi tar intervjun med Uniteds målskyttar Paul Pogba och Marouane Fellaini även i videoformat.


 • 0
 • Share


2018/04/29 19:57
Wenger: Ibland blir det bättre

Arsène Wenger fick också prata i Sky Sports efter matchen.

”Det var en positiv prestation. Den reflekterar vår säsong. Vi hade kontringar men utnyttjade inte alltid våra chanser. För ett så ungt lag var det väldigt positivt. I slutet kunde du se att några spelare inte var vana med den intensiteten.”

Om mottagandet före matchen och gåvan från United:

”Det var trevligt. Det visar klass. Jag har kommit hit länge, nästa säsong är det någon annan på bänken. Han kommer att få ett hett mottagande, oroa er inte för det.”

Vi hade inte alltid väntat oss att du skulle stå där med Sir Alex Ferguson och José Mourinho som vänner…

”Det är inte vad du föreställde dig. Men det visar att livet går vidare. Ibland blir det bättre!”

 • 0
 • Share


2018/04/29 19:49
Mourinho: Vi gjorde det fantastiskt som klubb

José Mourinho fick snacka med Sky Sports efter Uniteds seger.

”Jag tycker att om det var oavgjort skulle det inte vara orättvist. De gjorde en bra match. Ingen press för dem men stabilitet, de försvarade sig bra.

”Jag tycker givetvis att vi var laget som försökte vinna och hade fler chanser. Det är normalt. Jag tycker att de hade en positiv match. Jag tycker att vi hade lite tur som gjorde mål i slutet men vi dominerade i slutet. Vi förlorade Lukaku men tog in Fellaini för att kompensera för det. Nu är vi i Champions League. Vi behöver fortfarande fyra poäng för att sluta tvåa.”

Om bytena:

”Jag visste att de skulle dra ner blocket. Utan Lukaku var det mer bekvämt för dem att backa hem. Vi behövde en närvaro till i boxen. Martial drog ut försvararna, Alexis var lite för central. Inläggen kom och Marouane gjorde ett vackert mål som matematiskt tar oss till Champions League.”

Om mottagandet som Wenger fick:

”Jag tycker att vi gjorde det fantastiskt bra som en klubb. För det var klubben som gjorde det. Men jag kände att det skulle betyda mer om det var Sir Alex än jag. Den stora rivaliteten var mellan [Ferguson och Wenger].”

 • 0
 • Share


2018/04/29 19:37
Pogba och Fellaini om segern

Målskyttarna Paul Pogba och Marouane Fellaini fick samtala med Sky Sports efter Uniteds seger.

Paul Pogba:

”Jag tycker [att vi förtjänade segern]. Vi hade många chanser, vi var på deras planhalva. Fellaini kom in, vi slog inlägg och han var där.”

Och du fick göra mål i en toppmatch igen…

”Laget spelade bra, det är viktigast. Jag känner mig bra, laget känner sig bra. Vi försöker ta poängen vi vill ha.”

Siktar ni nu på andraplatsen och att vinna cupen?

”En perfekt säsong skulle vara [att vinna] ligan. Det fick vi inte. Vi har varit tvåa länge och har finalen. Vi vill ta andraplatsen och vinna finalen.”

Marouane Fellaini:

”[Mourinho] sa att jag skulle gå till boxen om möjligheten fanns. En poäng var okej men tre poäng var det viktigaste.”

Om målet:

”Jag känner mina kvaliteter och jag kan vara farlig om bollen kommer in i boxen. Jag försökte styra den vidare. Det var bra för mig och för klubben.”

Updated: 2018/04/29 19:52
 • 0
 • Share


2018/04/29 19:26
United – Arsenal 2-1

Jodå, Arsène Wenger fick den avskedsförlust han förtjänade. På tilläggstid klev Marouane Fellaini och nickade in 2-1.

Det såg annars länge ut som att ett extremt sömnigt United skulle få nöja sig med oavgjort, mot det sämsta lag Wenger har matchat mot United.

United tog en programenlig ledning efter en kvart, då Paul Pogba spelade in bollen i öppet. Därefter slutade United lira. Nu är 75 minuter förstås alldeles för länge att vänta på slutsignal och tidigt i andra halvlek kunde Arsenal kvittera genom Mkhitaryan.

José Mourinho gjorde sina byten och United blev något bättre i slutet och kunde till sist trycka in segermålet.

Inte bra, inte underhållande. Men tre poäng.

 • 0
 • Share


2018/04/29 17:28
Nu kör vi

Lagen har vandrat in, Wenger fick en del applåder men inget stående (rätt enligt mig) på förhand åtminstone. Vad jag kunde se i alla fall.

Nu kör vi United, lös detta nu!

 • 0
 • Share


2018/04/29 17:26
Mourinho till Sky Sports

José Mourinho har pratat om Wenger med Sky Sports:

”Han kommer få den respekt han förtjänar, jag är övertygad att han får det eftersom engelsk kultur är den kulturen. Vi försökte med våra meddelanden, vi försökte öppna våra fans ögon och jag är ganska säker på att han kommer känna respekt från den förmodligen största konkurrenten under hans mer än 20 år i Arsenal.”

Om laget.

Laget är komfortabla att möta de stora motståndarna, de behöver inte den extra motivationen som ibland behövs inför matcher mot lag med andra ambitioner. När du spelar mot de bästa lagen behöver du inte den extra motivationen, de kan gå direkt till matchen.”

 • 0
 • Share


2018/04/29 17:22
Vad vill Alexis visa

Något som vi inte pratat om än är vad Alexis vill visa idag? Han kämpade sig från Arsenal så sent som i januari, och har efter en knackig start börjat komma igång i United. Inte speciellt många mål än, men en hel del assist och han börjar komma in i samspelet med sina medspelare.

I min bok känns Alexis som en sådan som laddar rejält inför en sådan här match, kanske kan detta vara matchen där han kommer upp i den nivå vi vet han har i sig? Han har hjärnan och inställningen för att lyckas med det.

 • 0
 • Share


2018/04/29 17:16
Jones skadad, 50 för Lukaku

Enligt Manchester Evening News har de fått bekräftat att Jones saknas på grund av skada. Bailly finns däremot ingen information är, det verkar märkligt runt honom.

Kul dock att Lukaku gör sin femtionde match för United.


 • 0
 • Share


2018/04/29 16:51
Tankar om elvorna

Så, det blev alltså inte som jag ville men ändå som jag trodde.

De Gea

Valencia – Smalling – Lindelöf – Young

Herrera – Matic – Pogba

Lingard – Lukaku – Alexis

Backlinjen är inte helt oväntad, Ashley Young var alltså tillgänglig trots att han inte syntes till utanför hotellet igår samtidigt som Jones och Bailly saknas – då blir det dessa fyra. Det borde vara anmärkningsvärt att den enda försvararen på bänken är Marcos Rojo, men jag kan inte ens bli förvånad över hur Mourinho behandlar Shaw längre.

Mittfältstrion är så klart intakt. Sköter de sig inte finns både Fellaini och McTominay redo från bänken.

Och slutligen så fick vi ingen Rashford och inte heller någon Martial från start, de både finns (tillsammans med Mata) som offensiva alternativ på bänken. Istället spelar de som verkar vara Mourinhos favoriter just nu, alltså Lingard, Lukaku och Alexis. Räkna med mycket rörlighet in i mitten från framförallt Lingard men också Alexis.

Bortalaget ställer upp med ett tydligt reservbetonat lag, de satsar helt uppenbart på Europa League på torsdag.

För Ospina i mål är det tredje starten i liga i år, vilket kan tolkas lite hur som helst. Han har spelat de flesta EL-matcherna, så det kan vara att Wenger vill hålla honom i form till torsdag. Cech på bänken oavsett.

Om vi förutsätter att Wenger fortsätter med någon form av 4-2-3-1/4-3-3 så kan vi konstatera att ytterbackarna är de ordinarie, då både Bellerin och Kolasinac spelar. I mittförsvaret debuterar Konstantinos Mavropanos efter att ha kommit till klubben i januari, och han spelar tillsammans med Calum Chambers som gör sin blott nionde ligastart den här säsongen.

Xhaka skall stå för rutinen på det centrala mittfältet och Alex Iwobi har gjort närmare 20 matcher från start. Ainsley Maitland-Niles och Reiss Nelson är dock nykomlingar i sammanhanget, om än ej debutanter. Henrikh Mkhitaryan känner vi vad han kan göra om han är på humör, och längst fram spelar den vindsnabbe Pierre-Emerick Aubameyang som vi kan räkna med gör 90 minuter då han inte får spela i Europa League på grund av att han spelade Champions League med Dortmund under hösten.

Sett till startelvorna är det här en match United skall köra över Arsenal i, men vi vet ju att det är mycket annat som spelar roll idag.

 • 0
 • Share


2018/04/29 16:32
Arsenals elva

Och så här startar bortalaget:


 • 0
 • Share


2018/04/29 16:30
Dagens elva presenterad

Så här startar United idag:

De Gea

Valencia – Smalling – Lindelöf – Young

Herrera – Matic – Pogba

Lingard – Lukaku – Alexis


 • 0
 • Share


2018/04/29 16:27
Och till sist

Ja, det var sju år sedan, men vi kan inte avsluta Wengers highlights mot United någon annanstans än vid den matchen. Ni vet, den där i den tredje omgången i augusti 2011.

De Gea räddade straff, Ashley Young hade lekstuga, Rooney satte inte bara en utan två frisparkar, Nani chippade och så vidare. Det är bara att njuta av den • 0
 • Share


2018/04/29 16:20
Champions League

Trots att Manchester United och Arsenal ikväll möter varandra för 227 gången så har klubbarna bara en gång ställts mot varandra i ett dubbelmöte med hemma- och bortamatch i cupspel. Detta skedde våren 2009, i semifinalen av Champions League.

Detta var under vad många vill hävda är Uniteds bästa period någonsin. Laget var regerande liga- och Champions League-mästare från 08, och vann även ligan 2009 även om det årets final av Champions League förlorades mot FC Barcelona.

Arsenal å sin sida levde vidare på framgångarna de samlade på sig under 2000-talets första hälft, men laget var stadigt på väg nedåt. Året efter åkte man ut i kvartsfinalen och de kommande sju åren efter det rök man i åttondelsfinal innan man i år alltså missade turneringen helt och hållet.

Första matchen i 2009 års semifinal spelades på Old Trafford, där United vann med 1-0 efter mål av John O’Shea. Returen var avgjord redan efter elva minuter då United gjorde 2-0. Matchens spelare var utan tvekan Ronaldo som först stod för en assist till Park och sedan gjorde två mål själv. Det första en av de hårdare frisparkar som någonsin skjutits. • 0
 • Share


2018/04/29 16:08
Vad jag vill se idag

Vi sticker emellan i historielektionen med vad jag önskar för startelva. Den riktiga kommer om 20 minuter, och lär inte stämma överens med min. Detta är vad jag vill ha.

De Gea

Valencia – Bailly – Lindelöf – Shaw

Herrera – Matic – Pogba

Rashford – Lukaku – Alexis

Jag har bara tagit viss hänsyn till rapporter om spelare som saknas, och som vanligt får jag komma med brasklappen att jag hellre sett Alexis till höger. Men detta är ett lag som jag tror kommer ha roligt med det till hälften reservbetonade Arsenal vi kommer få möta idag.

Ytterbackarna är för mig givna, även om Valencia underpresterat det senaste. Och han kommer ju få spela, men sannolikt blir det Young (eller kanske till och med Darmian) till vänster istället för Shaw. Detta trots att engelsmannen är vår bästa och egentligen enda naturliga vänsterback.

Mittfältet ser jag som given, med den trion, och längst fram till jag verkligen att Rashford skall få spela på en kant. Jag tror inte på det, det blir säkert Lingard, men jag hoppas att den gode Rashford blir den som står i tunneln före match. Ännu hellre till vänster som sagt, men jag är glad så länge han är på plan. Lukaku och Alexis är givna, så om inte Mourinho aktivt vilar dem så kommer de få spela.

Om 20 minuter har vi facit.

 • 0
 • Share


2018/04/29 15:47
En sämre period

Efter 6-1 för United hade vi en period av matcher som inte behöver minnas. Arsenal hade sin klart bästa period under Wenger, där de bland annat slog ut United två gånger i rad i Ligacupen och även hade ett litet övertag i ligan. Det var också FA-cupfinalen 2005 där Arsenal besegrade United på straffar, men vi fokuserar hellre på semifinalen 2004, ett år som United vann FA-cupen.

Roy Carroll av alla människor räddade United två gånger om bara under de första tre minuterna, och Paul Scholes gjorde matchens enda mål efter ett fint anfall signerat honom, Giggs och Gary Neville. • 0
 • Share

Vi kliver in på 2000-talet, till en match som inte behöver presenteras närmare.

Dwight Yorke gjorde tre mål på drygt 21 minuter (tyvärr var Henry otrevlig och gjorde ett mål däremellan och förstörde det ”äkta” hattricket) och kryddade det med en assist i matchminut 26.

5-1 i halvtid, 6-1 till slut och United slutade säsongen som etta med Arsenal på andra plats. • 0
 • Share


2018/04/29 15:05
Bailly och Jones saknas?

Manchester Evening News putsar nu ut lite nyheter från The Lowry Hotel från igår. Förutom de vi nämnt tidigare så skall Eric Bailly också saknas. Som sagt, dessa saker skall tas med en nypa salt då fotograferna kan missa någon. Men eftersom ivorianen inte spelat på några matcher, på grund av sjukdom, kanske Mourinho inte vill chansa med honom idag heller?

Det rapporteras dessutom Att Phil Jones saknas. Han sågs inte på de foton som United la ut i samband med gårdagens träning, istället ryktas det att Victor Lindelöf skall få chansen att spela. Sannolikt då tillsammans med Chris Smalling.

 • 0
 • Share


2018/04/29 14:54
Första cupmatchen

Vi går vidare i vårt Wenger vs United-tema, denna gång till den första cupmatchen. Då pratar vi alltså riktig cup, inte Charity/Community Shield.

Så vi tar oss tillbaka till två matcher i april 1999. Ni vet, den där säsongen när United vann trippeln, om nu någon i världen lyckats glömma det. Det var dags för semifinal i FA-cupen och United hade lottats mot Arsenal, med Villa Park som spelplats.

En viktig detalj är att semifinalerna på den tiden gick till så att om det var oavgjort en 90 minuter så blev det förlängning, och om den också slutade oavgjort – då blev det omspel. Ett något märklig förfarande kan tyckas.

Första matchen slutade 0-0, detta trots att United fick spela 25 av de 30 förlängningsminuterna med en man mer efter att Nelson Vivas blivit utvisad.

Därför blev det retur tre dagar senare. De flesta Unitedfans lär minnas hur det gick. Beckham skruvade den som Beckham, Keane drog på sig rött, Phil Neville gav Schmeichel chansen att bli straffhjälte på stopptid och slutligen (i matchminut 109) sprang Ryan Giggs rakt fram och Arsenal brydde sig inte om att stoppa honom. En trevlig kväll, minst sagt. • 0
 • Share


2018/04/29 14:34
Young syntes inte

Enligt MEN syntes Ashley Young och Jesse Lingard inte till the the Lowry Hotel igår kväll när laget checkade in. Man skall inte dra för stora slutsatser av det, fotograferna kan missa någon emellanåt. Men det ger oss utrymme att hoppas på att Luke Shaw får starta i en viktig match för en gångs skull. Det hade varit oväntat, men också hoppfullt, såvida det inte är så enkelt att Young blivit sjuk.

 • 0
 • Share


2018/04/29 13:53
Det började med ett självmål

Schmeichel

G. Neville – May – Johnsen – P. Neville

Beckham – Butt – Poborsky – Giggs

Cantona – Solskjaer

vs

Seaman

Dixon – Bould – Adams – Keown – Winterburn

Vieira – Merson

Platt

Bergkamp – Wright

Detta var startelvorna när Arséne Wenger för första gången mötte Manchester United, den 16 november 1996.

Matchen spelades på Old Trafford och slutade 1-0 till United, efter att Nigel Winterburn gjort självmål efter 63 minuter.

För att förstå hur längesedan det var kan ni tänka på att:

 • Tommy Svensson fortfarande var förbundskapten i Sverige
 • Thierry Henry var en ung talang som spelade ytter i Monaco, och skulle en sväng till Juventus innan han slutligen hamnade i Arsenal
 • Marcus Rashford var inte ens ett foster, han föddes elva månader efter matchen
 • Phil Neville var fortfarande tonåring
 • Tomas Brolin och dammsugare var fortfarande inte ett begrepp

Bara så ni har något att fästa det på.

Returmötet på Highbury vanns även det av United. 2-1 slutade den matchen, efter att Cole och Solskjaer tagit United till 2-0 i första halvlek och Dennis Bergkamp reducerat med 20 minuter kvar.

Tyvärr hittar jag inte någon video från den första matchen, men från den andra finns det en fin film att titta på. Lika minnesvärd som Uniteds mål är Karel Poborskys frisyr. • 0
 • Share


2018/04/29 13:12
Tidiga lagnyheter

Det finns egentligen inte mycket att säga när det kommer till tidiga lagnyheter. Samtliga spelare förutom Sergio Romero finns tillgängliga för Mourinho att välja bland.

United har inte heller ett tufft spelschema som kräver rotation, så räkna därför med de vanliga spelarna. Några kids lär inte få chansen, inte heller på bänken, vilket jag kan tycka är synd. Å andra sidan är den här matchen ett bra läge att cementera andraplatsen, och bortamatcherna mot Brighton och West Ham mer lämpliga för eventuell speltid för ungdomar.

Arsenal har enligt Manchester Evening News tagit med sig följande spelare.

Bellerin, Nelson, Nketiah, Osei-Tutu, Welbeck, Cech, Chambers, Iwobi, Mavropanos, Mkhitaryan, Willock, Xhaka, Kolasinac, Ospina, Aubameyang, Maitland-Niles, Holding.

De påstår att truppen är ”confirmed”, vilket verkar konstigt då det bara är 17 spelare. Med enkel matematik bör Arsenal ha med sig 18, då de elva som skall starta plus de sju som sitter på bänken summeras till 18.

Enligt Twitter-kontot ”Arsenal Fixture News”, som jag inte har en susning om hur trovärdigt det är, har Manchester Evening News rätt i att de 17 spelare de nämner är med, med de lägger också till Nacho Monreal som en artonde spelare. Med tanke på att spanjoren startat samtliga ligamatcher den här säsongen, förutom när han varit skadad, är det sannolikt att han är med i truppen. Vi räknar med det i alla fall.


 • 0
 • Share


2018/04/29 12:18
Lite Wenger

Med anledning av Arsenals sparkande av Wenger publicerade vi igår en frågeask om våra känslor kring Wenger, om du missat den hittar du den här.

 • 0
 • Share


2018/04/29 11:02
Ha rätt fokus

Så var det dags, årets sista möte med en topp sex-klubb i Premier League. Ett möte som borde uppbringa starka känslor, det är ändå Arsenal som kommer på besök.

Men helt ärligt, jag ligger här och känner ett rätt stort ”jaha”. United ligger tvåa, två poäng före ett i Champions League kraftigt överpresterande Liverpool, och dessutom har vi två matcher mindre spelade. Tottenham bakom oss ligger sex poäng efter och har, precis som vi, fyra matcher kvar att spela. Att vi skall tappa andraplatsen ser jag därför som helt orimligt. Så jag kan inte frammana den där riktiga tävlingsnerven.

Arsenal har lite samma läge som oss på sin sjätteplats. Tre poäng bakom dem ligger Burnley, men Arsenal har två matcher mer kvar att spela och skall inte vara hotade av Sean Dyche och hans lag, men det är också nio poäng (visserligen med en match mer kvar att spela) upp till Chelsea på femte plats. Så att Arsenal skall hamna på något annan än sjätte plats är ganska osannolikt.

Det är två saker som gör att jag kan få upp hoppet om att detta blir en rolig tillställning, och det är båda lagens cupspel. United måste hålla igång sin tänkta startelva inför FA-cupfinalen, och spelarna som får chansen idag måste känna motivation till att göra riktigt bra matcher framöver för att visa att de skall starta matchen den 19 maj. Och lite samma är det för Arsenal, de slarvade bort ett gyllene läge i torsdagens EL-semi, där de var en man mer i 80 minuter, hade 1-0 men ändå lyckades tappa till 1-1. De vet att de måste åka till Madrid och göra mål på torsdag, vilken kan leda till att de antingen struntar i den här matchen eller går all in för att visa att de verkligen skall ge Atletico en rejäl match.

Och så den andra saken då, som ju är att Wenger gör sin sista match på Old Trafford då Arsenals ledning valt att entlediga honom från efter den här säsongen. Och även om fransmannens facit på Old Trafford inte imponerar så skulle det inte förvåna mig om Arsenalspelarnas motivation att ge sin manager ett värdigt avslut skulle kunna vara tungan på vågen idag. Historiskt talar inte mycket för det, på de senaste 14 mötena på Old Trafford har Arsenal och Wenger endast lyckats vinna en (en FA-cupmatch), och senaste ligavinsten är så långt bort som september 2006. Men det kanske också kan tala till fördel för Arsenal på något märkligt sätt, att det nu var längesedan och sådan trender är till för att brytas.

Därför krävs en hundraprocentig insats från Uniteds spelare idag. Fullt fokus på att inte ge Wenger något ”fint” avsked. En gång i tiden ledde han våra värsta konkurrenter, nu leder han ett lag som kämpar för att vi inte skall kalla den engelska toppstriden för ”topp fem”, med rätt insats från United idag kan vi underbart lägligt cementera den bilden.

 • 0
 • Share