Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damerna: Toone, Sigsworth, Galton, Hanson och Salmon

Manchester United Women v Arsenal Women - Barclays FA Women's Super League
Vår genomgång av damernas spelartrupp avslutas med fem offensivt lagda spelare. De alla är unga, vissa mer än andra, men gemensamt har de att de är minst lika hungriga att göra Manchester United till ett storlag även på damsidan. De spelare som vi går igenom idag är Ella Toone, Jess Sigsworth, Leah Galton, Kirsty Hanson och Ebony Salmon.

Ella Toone

Ella Toone är en 18 år gammal offensiv spelare som anslutit till Manchester United från lokalrivalen Manchester City. Efter att hon inlett sin karriär, samt spenderat hela sju år av den, i Manchester United gick flyttlasset till Blackburns akademi på grund av bristen av ett seniorlag. Toone återvände sedan till Manchester – men den här gången till laget i blått.

Den mångsidiga spelaren, som kan spela på alla de offensiva positionerna, lånades sedan tillbaka till Blackburn. Där öste hon in mål, men fick det sedermera svårt med speltiden när hon var tillbaka i City.

I maj 2018 nominerades Toone, tillsammans med fyra andra spelare, till priset för årets unga damspelare i England. Priset lyckades tyvärr inte Uniteds nummer sju lägga vantarna på, utan det gick istället till Arsenals Beth Mead.

Embed from Getty Images

”Ella är ett väldigt bra tillskott till laget och hon kan spela var som helst i de offensiva ytorna. Hon är en spännande dynamisk yttermittfältare och hon kommer att bidra till vår positiva offensiva filosofi,” berättar United-tränaren Casey Stoney.

Ella Toone har även representerat det engelska landslaget. Under 2016 deltog hon i U17-VM i Jordan och 2017 blev det även debut i U17-landslaget, där hon gjorde två mål redan i första matchen. Under 2018 blev Toone uttagen i den preliminära 35-mannatruppen till U20-VM, men fick tyvärr tacka nej på grund av skada.

Ella Toone

Namn: Ella Ann Toone
Född: 1999-09-02, i Tyldesley, Wigan, England
Position: vänsterytter, anfallare
Till United: 2018-07-13, från Manchester city

Andra klubbar:

 • Manchester city (2016-2018, 5/0)
 • Blackburn Rovers (lån) (2016)
Landslag: upp till engelska U20-landslaget

Jess Sigsworth

”Jess Sigsworth vet inget annat än målet. Ett ofattbart öga för mål och en attityd och ett driv till att lyckas. Jess kommer att bidra med mål den här säsongen,” beskrevs Jess Sigsworth av Casey Stoney när hon signerat för Manchester United.

Och det är precis det som är tanken – Jess Sigsworth ska i huvudsak stå för Manchester Uniteds mål kommande säsong. Den 23-åriga anfallaren, som även använts ett par gånger som mittfältare, är mycket snabb och direkt i sin spelstil samt besitter ett väldigt bra målsinne.

Embed from Getty Images

Sigsworth (till höger i blått ovan) föddes i Doncaster 1994 och inledde sin fotbollskarriär i Sheffield United. Det var dock i hemstaden Doncaster som seniordebuten skulle ske, i laget Doncaster Rovers Bells. Fem år spenderade Uniteds nummer nio i Doncaster, innan det var dags för nya utmaningar i Notts County 2015.

Där fick Sigsworth det sedermera väldigt tufft och lyckades inte etablera sig. Det hela landade i att hon, efter ett år, flyttade tillbaka till Doncaster Rovers Bells – utan att göra ett enda framträdande i Notts County.

Väl tillbaka i Doncaster gick det inledningsvis bättre för speedkulan. Tråkigt nog skadade hon sig sedan allvarligt och tvingades därmed till ett år med rehabilitering av sitt knä. När Sigsworth till sist var tillbaka i spel, var hon det med besked. Under säsongen 2017/2018 stod hon för imponerande 15 mål på 18 matcher – vilket räckte för att plocka hem skytteligasegern.

Sigsworth har även representerat det engelska landslaget på många nivåer – U17, U19, U20 och U23.

Jess Sigsworth

Namn: Jessica Sigsworth
Född: 1994-10-13, i Doncaster, England
Längd: 172 cm
Position: anfallare
Till United: 2018-07-13, från Doncaster Rovers Belles

Andra klubbar:

 • Doncaster Rovers Belles (2011-2014, 41/7)
 • Notts County Ladies (2015, 0/0)
 • Doncaster Rovers Belles (2016-2018, 25/16)
Landslag: upp till engelska U23-landslaget

Leah Galton

Leah Galton föddes i Harrogate (Yorkshire) 1994 men har tillbringat större delen av sin fotbollskarriär utanför Englands gränser. Hon startade karriären i Leeds, men flyttade 2012 till USA för kombinationen av studier och fotboll som 18-åring.

Med tre fina år i ryggen med laget Hofstra Pride draftades sedan Galton av Sky Blue FC, i den andra rundan av collegedraften. Uniteds nya nummer elva gjorde sitt första mål redan i den andra matchen för sin amerikanska klubb – ett mål som gav slutresultatet 1-1 i matchen mot Chicago Red Stars.

Embed from Getty Images

Den 22:a december 2017 skrev Galton på för Bayern München. Sejouren blev dock kortvarig, då hon redan efter tre månader annonserade sitt beslut att ta en paus från proffsfotbollen.

Hon beslöt sig sedermera för att vända hem till England och Manchester United sommaren 2018. Den 170 centimeter långa yttermittfältaren har även representerat Englands U17- och U23-landslag. Galton blev även uttagen till att träna med seniorlandslaget för första gången 2016, men fick tyvärr tacka nej på grund av en höftskada.

”Vänsterfotade spelare är ovanliga och bra sådana är ännu ovanligare, och att ha Leah ger oss en väldigt bra balans och en möjlighet att anfalla kvickt på båda kanterna. Extremt hårt arbetande och driven till att ta Manchester United till nästa nivå,” berättar tränare Casey Stoney.

Leah Galton

Namn: Leah Galton
Född: 1994-05-24, i Harrogate, England
Längd: 170 cm
Position: ytterforward, anfallare
Till United: 2018-07-13, från Bayern München

Andra klubbar:

 • Leeds United (2010-2012)
 • Hofstra Pride [USA] (2012-2015)
 • Sky Blue [USA] (2016-2017, 30/5)
 • Bayern München [GER] (2018, 1/0)
Landslag: upp till engelska U23-landslaget

Kirsty Hanson

Kirsty Hanson, född i Skottland, startade sin karriär i Manchester United. När hon sedermera blev för gammal för ungdomslagen, och United inte hade något seniorlag, blev det istället en flytt till Liverpool. Där fick den nu 20 år gamla yttermittfältaren svårt att ta en plats, vilket resulterade i en flytt till Sheffield FC på lån 2016.

När säsongen 2017/2018 drog igång tillhörde hon dock Doncaster Rovers Belles, där karriären på allvar tog fart. Hanson bidrog mycket till lagets fina prestation att vinna andradivisionen, då hon slutade trea i den totala skytteligan.

När Manchester United till sist startade upp ett damlag var det inte förvånande att Hanson valde att flytta tillbaka till moderklubben.

Landslagskarriären har hittills inneburit spel i det skotska U19-laget, men förhoppningar finns givetvis på att nå till seniorlandslaget en dag.

Then there was 4?‍?‍?‍?? #housies

Ett inlägg delat av Kirsty (@kirstyhanson3)

Fun fact: Kirsty Hanson (nummer två från vänster i bild) bor tillsammans med de tre lagkamraterna Lizzie Arnot, Kirsty Smith och Amiee Palmer.

Casey Stoney, lagets tränare, berättar följande om Kirsty Hanson:

”Jag är glad över värvningen av Kirsty. Med sättet vi vill spela på kommer de flesta försvararna få problem att handskas med hennes egenskaper att utmana en mot en i fart.”

Hanson är främst en yttermittfältare och hennes bättre egenskaper ligger även i att hjälpa ytterbacken genom att ständigt komma hem i banan defensivt.

Kirsty Hanson

Namn: Kirsty Hanson
Född: 1998-04-17, i Skottland
Position: vänsterytter
Till United: 2018-07-13, från Doncaster Rovers Belles

Andra klubbar:

 • Liverpool (2014-2016)
 • Sheffield FC (lån) (2016)
 • Doncaster Rovers Belles (2016-2018, 18/11)
Landslag: upp till skotska U19-landslaget

Ebony Salmon

Ebony Salmon är en av truppens absolut största talanger – om inte den största. Med en ålder på bara 17 år skrev hon på för Manchester United, laget i hennes hjärta, efter fyra säsonger i Aston Villa. Hon slog igenom i Birmingham-klubbens seniorlag under den förra säsongen, där hon mäktade med imponerande sju mål på tolv matcher i sin debutsäsong.

Salmon spelar mestadels som anfallare. Hon drar nytta av sin otroliga snabbhet för att nosa fram målchanser, där hon allt som oftast är säkerheten själv när möjligheten väl dyker upp.

Embed from Getty Images

Uniteds nummer 19 har även representerat England i landslagssammanhang. Bland annat var hon lagkapten för U17-laget i EM, i maj 2018. Där bidrog hon exempelvis med ett hattrick i kvartsfinalen mot Italien.

”Jag var mycket glad över att ha värvat en såpass ung och spännande anfallare med så mycket potential. Ebony har en dödlig snabbhet och förmågan att avsluta. Jag är spänd över att se vad hon kan uppnå,” berättar tränare Stoney.

Ebony Salmon

Namn: Ebony Salmon
Född: 2001-01-27, i England
Position: anfallare
Till United: 2018-07-13, från Aston Villa

Andra klubbar:

 • Aston Villa (2017-2018, 12/7)
Landslag: upp till engelska U17-landslaget