Ella Toone

Den offensiva mittfältaren Ella Toone skrev på för Manchester United sommaren 2018.

Ella Toone, född i Wigan 1999, inledde fotbollskarriären i Manchester United. Hon flyttade sedan till Blackburns akademi. Toone återvände till Manchester 2016, nu för att spela för Manchester city.

Seniorkarriären kom hon dock att inleda i Blackburn, som hon återvände till på lån. I Blackburn öste hon in mål men tillbaka i city hade hon svårt att få speltid.

Sommaren 2018 återvände Ella Toone till Manchester United. Under debutsäsongen i United fick Toone speltid i samtliga matcher, även om hon ofta fick nöja sig med att vara inhoppare. Hon bidrog med många poäng och slutade fyra både i interna skytteligan och i interna assistligan.

Även under andra säsongen i klubben fick Toone speltid i samtliga matcher hon var tillgänglig (hon missade tre matcher på grund av en avstängning). Inhoppen var dock fler än matcherna från start.

Toone skulle under sin tredje a-lagssäsong i United etablera sig som en given startspelare. Hon fick återigen spela samtliga matcher och hon hade tredje mest speltid i laget. Toone vann såväl den interna skytteligan som den interna assistligan.

Ella Toone spelade U17-VM för England 2016 och representerade sedan sitt land upp till U23-landslaget. Hösten 2020 blev hon för första gången uttagen till a-landslaget, då för ett träningsläger. I februari 2021 fick hon så göra sin landslagsdebut, då hon dessutom blev målskytt mot Nordirland. Hon representerade sedan Storbritannien i OS 2021.

Spelarkaraktär

Ella Toone är en mångsidig spelare, som behärskar alla offensiva positioner. Hon kan spela på båda kanterna, gärna till vänster som inverterad ytter, men också centralt bakom anfallaren, allra längst fram och som central mittfältare.

Toone är en tekniskt skicklig och målfarlig spelare. Hon är en kreativ och noggrann passningsspelare. En annan styrka är hennes intensiva presspel.

Rekommenderad läsning

 • Damerna: Toone, Sigsworth, Galton, Hanson och Salmon

  Damerna: Toone, Sigsworth, Galton, Hanson och Salmon

 • Marc Skinner har mycket att fundera på

  Marc Skinner har mycket att fundera på

Senaste artiklarna om Ella Toone

 • Vi lever fortfarande i ovisshet

  Vi lever fortfarande i ovisshet

 • Nya tag mot City

  Nya tag mot City

 • En bekväm seger mot ett svagt Birmingham

  En bekväm seger mot ett svagt Birmingham

 • Marc Skinner har mycket att fundera på

  Marc Skinner har mycket att fundera på

 • Toone och Thomas nätade / Mather skriver proffskontrakt

  Toone och Thomas nätade / Mather skriver proffskontrakt

 • Thorisdottirs första säkrade andra segern

  Thorisdottirs första säkrade andra segern

Biografin uppdaterad i juli 2021 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.