Kirsty Hanson

Skottlands ytterforward Kirsty Hanson var Manchester United-spelare från 2018 till 2023. Hon gjorde 16 mål och 20 assists på 90 matcher för klubben och vann Women’s Championship 2019.

Kirsty Hanson, född i engelska Halifax våren 1998, inledde fotbollskarriären i Manchester United. När hon blev för gammal för att spela ungdomsfotboll fanns det inget a-lag i United. Så Hanson packade väskan och flyttade till Liverpool.

I Liverpool hade Hanson svårt att få speltid och 2016 gick hon till Sheffield FC på lån. Karriären lyfte på allvar när hon flyttade till Doncaster inför säsongen 2017/18. Hanson var, som tredje bästa målskytt i ligan, starkt bidragande till att Doncaster vann andradivisionen.

Sommaren 2018 hade United tagit sitt förnuft till fånga och äntligen bildat ett damlag. Hanson valde då att flytta tillbaka till moderklubben. Under debutsäsongen i United var Hanson tidigt en ledande spelare för att sedan mattas av. United vann andradivisionen i överlägsen stil.

Under andra säsongen i United fick hon tämligen sparsamt med speltid. Hon fick större förtroende under sin tredje säsong i klubben, med speltid i de flesta matcherna, om än ofta som inhoppare. Därefter följde en säsong där speltiden minskade.

Inför säsongen 2022/23 flyttade Hanson till Aston Villa på ett säsongslångt lån. Hanson gjorde succé i Villa och sommaren 2023 flyttade hon till klubben i en permanent övergång.

Även om Hanson är född i England spelar hon landslagsfotboll för Skottland. Hon debuterade i a-landslaget i november 2019, då hon utsågs till matchens lirare i en 5-0-seger mot Albanien.

Spelarkaraktär

Kirsty Hanson är en tekniskt skicklig ytter, som fungerar bra på båda kanterna och är lika bra med högerfoten som med vänsterfoten. Hon är snabb, bra i en mot en-situationer och bidrar med många mål och assists.

Rekommenderad läsning

 • Kirsty Hanson flyttar till Aston Villa

  Kirsty Hanson flyttar till Aston Villa

 • Damerna: Toone, Sigsworth, Galton, Hanson och Salmon

  Damerna: Toone, Sigsworth, Galton, Hanson och Salmon

Senaste artiklarna om Kirsty Hanson

 • Williams hjälte på tilläggstid

  Williams hjälte på tilläggstid

 • Upp till bevis direkt

  Upp till bevis direkt

 • Två från startelvan bland löjligt många spelarförluster

  Två från startelvan bland löjligt många spelarförluster

 • Kirsty Hanson flyttar till Aston Villa

  Kirsty Hanson flyttar till Aston Villa

 • Højlund-helg / Savage mitt i Reading-trubbel / Bourne klar för ny klubb

  Højlund-helg / Savage mitt i Reading-trubbel / Bourne klar för ny klubb

 • Onananana! / Ett bekant ansikte / Giggs friad

  Onananana! / Ett bekant ansikte / Giggs friad

Biografin uppdaterad i augusti 2023 (uppdateras på säsongsbasis).