Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damerna: De som försvann
Två från startelvan bland löjligt många spelarförluster

På söndag skriver vi oktober i kalendern. Då drar säsongen äntligen igång för Manchester Uniteds damlag. Som vanligt kommer vi att bjuda på en ordentlig uppladdning inför säsongen. Vi börjar traditionsenligt med att titta tillbaka på spelarna som har lämnat oss.

Spelaromsättningen inför den nya säsongen har varit enorm. Sedan förra säsongen avslutades har 18 (arton!) spelare – som åtminstone suttit på bänken i a-laget – lämnat United på permanent basis. I tillägg har vi skickat fem spelare på lån (de behandlas inte i den här artikeln). Den som räknar noterar 19 namn i genomgången. Detta då vi inkluderar Lucy Staniforth, som lämnade redan i januari.

Nu är spelaromsättningen inte att betrakta som så extrem som det kan låta. Förra säsongen hade vi en i stort sett spikad startelva och av dessa är nio spelare kvar i laget.

United inleder säsongen med en bortamatch mot Aston Villa på Villa Park. Den matchen spelas på söndag med avspark klockan 13.30 och visas på Viaplay.

Sophie Baggaley

Målvakten Sophie Baggaley gjorde två säsonger som backup till Mary Earps. Hon fick spela tio matcher, samtliga i Ligacupen. Nu fortsätter hon karriären i Brighton & Hove Albion.

Baggers, som hon kallas, förefaller ha varit enormt populär i truppen. Men som målvakt vill jag påstå att hon helt enkelt inte var tillräckligt bra, ens för rollen som reservmålvakt.

Kommer hon saknas? Som person – absolut! Som spelare – nej.

Ona Batlle

En dag kommer Ona Batlle säkerligen återvända till Leigh Sports Village (eller kanske Old Trafford). Då för att representera Barcelona mot Manchester United i Champions League. Hon kommer tas emot med stående ovationer.

Detta trots att hon lämnade på fri transfer. Men det finns ingen bitterhet riktad mot Batlle. Redan när hon kom till United var det någonstans underförstått att hon en dag skulle återvända till moderklubben Barcelona. Ja, förmodligen hade hon flyttat tillbaka till Barcelona redan 2020, om det inte vore för oerhört märkliga spanska regler. United kunde då hämta Batlle på fri transfer medan det hade kostat Barcelona 500.000 euro (så mycket har ingen klubb någonsin betalat för en damspelare) att värva henne från Levante.

Batlle anslöt till United när covid härjade som värst. Knappast den bästa tiden att flytta utomlands. Men hon anpassade sig till fotbollen och livet i England med bravur. Efter debutsäsongen i klubben prisades hon som Uniteds bästa spelare.

Sedan blev hon bara bättre. Säsongerna 2021/22 och 2022/23 fick hon plats i säsongens lag i WSL.

Förra säsongen var Batlle – med stor marginal – Uniteds bästa spelare. (Hon prisades inte som årets spelare i klubben. Det beror nog bara på att de som röstade på Uniteds hemsida helt enkelt inte följer damlaget tillräckligt bra. Det är den enda rimliga förklaringen.) Trots att hon spelade högerback var hon poängbäst i laget, med 1 mål och 16 assists på 27 matcher. Framstormandes längs högerkanten var hon den som drev på vårt spel. Samtidigt skötte hon defensiven med bravur.

Ona Batlle var vår bästa och viktigaste spelare. Vår enda världsklasspelare. (Okej då, vi har Mary Earps. Men målvakter är målvakter.) Det är oundvikligt att United den här säsongen kommer att vara mycket svagare på högerbacken. Vi kan inte ersätta henne. Det vi kan göra är att hitta ett sätt att spela där högerbacken inte är lika viktig för spelet. Spelare på andra positioner måste ta större ansvar.

Kommer hon saknas? Obeskrivligt mycket. Kanske, kanske, kanske kan hon en dag återkomma till United som spelare. För det är uppenbart att hon trivdes bra i Manchester och hon är fortfarande ung. Efter några år i Barcelona blir det kanske tråkigt att vinna varenda match.

Vilde Bøe Risa

Hon borde ha spelat mer. Det är den bestående känslan när vi tänker på Vilde Bøe Risa. Men hon var inte Marc Skinners tekopp. Så mycket var uppenbart, egentligen från dag 1.

Första säsongen bara åtta ligamatcher från start. Andra och sista säsongen minskade det till tre. En tänker att det hade blivit annorlunda om Casey Stoney – som var ansvarig när Bøe Risa värvades – hade varit kvar i klubben.

Kommer hon saknas? Bøe Risa blev lite av en supporterfavorit, den begränsade speltiden till trots. På läktarna sörjs att hon lämnade. Men hennes ringa speltid gör att flytten för laget blir odramatisk.

Estelle Cascarino

Estelle Cascarino ramlade in på lån i januari. Sen gjorde hon två korta inhopp och hon satt på bänken tretton gånger. Därefter var lånet över och United var förstås aldrig nära att aktivera den köpoption som klubben förefaller ha haft.

Lånet känns mest bara meningslöst, obegripligt.

Estelle Cascarino och Aïssatou Tounkara.

Cascarino återvände till PSG och hamnade sedan i Juventus.

Kommer hon saknas? Estelle we hardly knew ye.

Ivana Ferreira Fuso

Energipaketet Ivana Ferreira Fuso spred glädje på Leigh Sports Village och i omklädningsrummet. På planen spred hon inte ut sig.

Speltiden blev försvinnande liten, 21 matcher, varav 17 som inhoppare under tre säsonger (som egentligen var två, då hon var utlånad till Bayer Leverkusen förra säsongen).

Fuso fortsätter nu karriären i Birmingham i andradivisionen.

Kommer hon saknas? Hennes leende och energi kommer saknas. Som fotbollsspelare är det mer tanken på vad som kunde ha blivit.

Kirsty Hanson

En av de 21 spelarna i original gruppen skulle Kirsty Hanson göra 90 matcher som Unitedspelare. Det är sjätte flest av alla. Totalt 16 mål och 20 assists är fina siffror, framför allt om vi ställer det i relation till speltiden (1 poäng per 133 spelade minuter).

Men Hanson är en Casey Stoney-ytter, inte en Marc Skinner-ytter. När Stoney lämnade och ersattes av Skinner gick Hanson från att vara nästan ordinarie till att bli en rotationsspelare.

Därför var det ingen chock att Hanson för ett år sedan försvann iväg på lån till Aston Villa. Där gjorde hon 7 mål och 9 assists på 20 matcher.

När Hanson för ett år sedan lämnade på lån hette det att hon behövde en säsong som ordinarie. Hon gjorde succé i Villa men Skinner var ändå inte intresserad. Så flytten till Villa blev permanent.

Kommer hon saknas? Mycket! Hanson var tidigt en av mina favoriter i damlag. Inte så mycket finess, mer kraft och energi. Jag har svårt att inte tänka att hon förtjänade bättre.

Carrie Jones

Det blev tio matcher på tre säsonger (varav en ute på lån) som Unitedspelare för Carrie Jones. Under tiden som Unitedspelare gjorde hon 19 landskamper för Wales.

Nyss fyllda 20 år har hon förstås all möjlighet att bli riktigt bra i framtiden. Men här och nu är hon inte på en nivå där hon kan konkurrera om speltid i United.

Jones fortsätter karriären i Bristol City och efter ett års nedflyttningsstrid i Leicester City lär det bli ny nedflyttningsstrid.

Kommer hon saknas? Det skulle vara tanken på vad som kunde ha blivit, i så fall.

Adriana Leon

Måhända fanns en tanke bakom värvningen av Adriana Leon. Eller så var det bara en chansning i blindo som fallerade fullständigt. Hon fick spela 78 minuter i ligan, fördelat på fem inhopp.

Inkluderar vi cuperna gjorde hon 3 mål på 313 minuter. Så kanske hade hon förtjänat mer speltid?

Så blev det inte och att hon skulle lämna efter en säsong var självklart. Jag blir lite smått förvånad över att hon hamnade i en så bra klubb som Aston Villa.

Kommer hon saknas? Hon hann knappt bli en Unitedspelare innan det var över, så nej.

Jade Moore

Jade Moore värvades på chans och chansningen gick inte hem. Hon anslöt i januari förra året och gjorde tre inhopp vårsäsongen 2022. Förra säsongen blev det tre matcher från start i cuper och tre inhopp inhopp i ligan innan hon i januari lämnade på lån. Karriären fortsätter nu i Birmingham och värvningen placerar vi i kategorin fullständigt misslyckad.

Kommer hon saknas? Hon borde aldrig ha värvats.

Emily Ramsey

Målvakten Emily Ramsey tillhörde originalgruppen som anslöt sommaren 2018. Hon har alla förutsättningar att bli en målvakt av högsta kaliber. I United blev det emellertid bara sex matcher och de två senaste säsongerna var hon ute på lån.

Det var inte många pusselbitar som behövde falla på plats för att Ramsey skulle ha fått en riktig chans att spela till sig platsen som förstamålvakt i United. Men det föll sig inte rätt. När Siobhan Chamberlain blev gravid var Ramsey inte riktigt redo och sedan visade sig Mary Earps vara lite för bra.

Manchester United v Manchester City - FA Women's Continental League Cup

Nu fortsätter Ramsey karriären i Everton. Jag skulle inte bli förvånad om hon är den som tar över efter Mary Earps i det engelska landslaget.

Kommer hon saknas? Vi kommer alltid sakna alla i originalgruppen (okej, inte Alex Greenwood). Jag kan föreställa mig att vi i framtiden tänker: Vi skulle ha haft Ramsey i Uniteds mål. Och det är väl inte uteslutet att hon en dag återvänder. Hon har många år kvar som fotbollsmålvakt och förmodligen sina tio bästa år framför sig.

Alessia Russo

Ovan skrev jag att Ona Batlle kommer att mötas med stående ovationer den dag hon återvänder till Manchester United som motståndare. På fredag nästa vecka återvänder Alessia Russo till Leigh Sports Village. Då som Arsenalspelare. Russo kommer att mötas med burop. Det förtjänar hon.

Enligt egen utsago var Champions League-spel en av anledningarna till att Russo lämnade United för Arsenal.

Hur gick det med den saken? Jo, Arsenal kvalade mot Paris FC. Matchen gick till straffläggning. Efter sju straffar var det dags för Russo. Hon brände och Arsenals Europaäventyr var över innan det ens hade börjat.

Om en och en halv vecka är det dags för United att gå in i Champions League-kvalet. Ni förstår, de bättre lagen går in i kvalet senare.

Russo, hon förstod inte det.

Mycket tyder på att Russo i Arsenal blir ligans bäst betalda spelare. Det mesta tyder på att United erbjöd Russo samma lön som Arsenal gjorde. Det var Russos val att lämna. Hon gjorde det på ett fult sätt. Och hon gick från att vara supporterfavorit till att bli fiende.

United ska nog vara glada att Russo valde Arsenal. Hon är en bra anfallare. Men Alessia Russo är inte bäst betald i ligan-bra. Inte i närheten.

Från förra säsongen minns vi framför allt dubbla segermål mot Arsenal. Hon sänkte även Arsenal i januari 2022 och ett par veckor senare gjorde hon Uniteds mål i en 1-1-match mot Arsenal. Så det är kanske inte så konstigt att just Arsenal har fått en bild av Russo som något utöver det vanliga.

Förra säsongen bidrog hon med 13 mål och 1 assist i liga och cup. Hyggliga siffror. Men på intet sätt enastående. Rachel Daly vann skytteligan i WSL på 22 fullträffar. Russo delade femteplatsen med Uniteds Leah Galton på 10 fullträffar.

Vi har all anledning att tro att sommarvärvningarna Geyse och Melvine Malard ska innebära en uppgradering i anfallet. Framför allt ska vi rimligen nu ha en toppforward som faktiskt befinner sig där en toppforward ska befinna sig. Det gjorde Russo bara ibland. Tyckte hon att hon hade för lite boll började hon flyta omkring överallt och ingenstans, kanske allra mest på ytorna som Ella Toone opererar på.

Det gör ont att Russo lämnade. Men hon är på intet sätt oersättlig. Snarare tvärtom.

Låt oss titta på hur våra nyförvärv står sig mot Russo statistiskt:

Grönt är bra. Det är mer grönt på Geyse och Melvine Malard än på Alessia Russo.

Kommer hon saknas? Hon hade vår kärlek. Men den var tydligen inte mycket värd. Så då glömmer vi henne.

Lucy Staniforth

Lucy Staniforth lämnade redan i januari och blev omgående en nyckelspelare i Aston Villa. Det är i slutändan kanske talande för avståndet mellan de fyra topplagen och resten.

Tanken när Staniforth värvades till United sommaren 2020 var nog att hon skulle bli en nyckelspelare. Så blev det icke. Hon var aldrig i närheten av en ordinarie plats.

Kommer hon saknas? Som så många var hon populär bland supportrarna. Men som fotbollsspelare var hon inte tillräckligt bra.

Martha Thomas

Värvad av Casey Stoney, använd av Marc Skinner. Det är inget segerrecept. Under debutsäsongen i United fick hon starta nio ligamatcher. Det förvandlades till en enda under Martha Thomas andra och sista säsong i klubben.

Totalt 8 mål och 5 assists på 53 matcher. Och nu fortsätter karriären i Tottenham.

Kommer hon saknas? Alltså, nej. Thomas har aldrig varit Manchester United-bra.

Maria Thorisdottir

På två och en halv säsong i United blev det 45 matcher för Maria Thorisdottir. Hon blev en backup som säsongen 2021/22 gjorde ett stort jobb som vikarierande mittback. En bra spelare att ha i truppen, varken mer eller mindre.

Nu väntar spel i Brighton.

Kommer hon saknas? Hon är inte tillräckligt bra för att vara en startspelare i United. Men det var väl heller aldrig tanken. Däremot kan jag känna att hon hade varit en bättre pjäs att ha på bänken än nyförvärvet Gemma Evans. Så som person och en pålitlig breddspelare kommer hon saknas. Och hennes golden retriever Theo kommer vi förstås sakna!

Aïssatou Tounkara

Förra sommaren skrev Aïssatou Tounkara på ett tvåårskontrakt med Manchester United. Efter ett år i klubben släpptes hon på fri transfer. Hon spelade fem matcher för United, varav ett inhopp på fyra minuter i ligan.

Dåligt scoutad eller dåligt använd? Säg det. Men när hon spelade imponerade hon inte, det måste sägas.

Tounkara kommer tillbaka till Leigh Sports Village inom kort. Hon flyttade nämligen till PSG i somras och det är ju vårt stundande motstånd i Champions League-kvalet.

I genomgången noteras ett stort antal misslyckade värvningar. Det är förstås inte bra. Men det är mer förlåtande att chansa på värvningsfronten i damfotbollen än i herrfotbollen. Kontrakten är kortare och övergångssummorna mycket lägre. Därmed gör det inte så mycket om en värvning misslyckas. Du får inga spelare på långa och dyra kontrakt som du inte kan bli av med. Fungerar det inte alls, som i fallet Tounkara, är det ofta en smal sak att komma överens med spelaren om att bryta kontraktet. Inför den kommande säsongen har United plockat in nio nya spelare. Om tre av dessa blir fullträffar gör det inte så mycket om några inte funkar alls.

Kommer hon saknas? Nej, hon spelade för lite för att vi skulle hinna lära känna henne.

Och några talanger

Förutom ovan nämnda spelare har akademispelarna Tara Bourne, Rebecca May, Niamh Murphy och Chloe Williams lämnat United.

Av dessa klassades Bourne som en a-lagsspelare men hon fick nöja sig med en halvtimmes inhopp våren 2021. Hon hade tre svängar på lån, däribland i Sheffield United, som hon nu har återvänt till. Bourne har inlett säsongen i Championship som ordinarie.

May fick ett kort inhopp i februari 2022. Hon fortsätter karriären i tredjedivisionens Derby County. Där återförenas hon med Eleanor Ashton, som är där på lån från United.

Murphy fick nöja sig med fem matcher som oanvänd avbytare. Förra säsongen var hon i Blackburn på lån och utsågs till klubbens bästa unga spelare. Nu är hon i Blackburn på permanent basis.

Williams fick i United nöta bänk vid ett tillfälle. Hon hade två svängar i Blackburn på lån och likt Murphy har hon nu flyttat till klubben på permanent basis. Williams kan redan titulera sig walesisk landslagsspelare.