Ona Batlle

Den spanska ytterbacken Ona Batlle gjorde 3 mål och 23 assists för Manchester United under tre säsonger i klubben, 2020 till 2023. Under tiden som Unitedspelare utvecklades Batlle till en av världens bästa högerbackar och hon prisades som Uniteds bästa spelare 2021.

Ona Batlle föddes i den katalanska orten Vilassar de Mar sommaren 1999. Hon scoutades av Barcelona i unga år och tog sig fram genom ungdomslagen. I november 2016 var hon oanvänd avbytare i en Champions League-match mot Twente. Någon a-lagsdebut för Barcelona skulle det emellertid aldrig bli den gången.

Sommaren 2017 flyttade Batlle till Madrid CFF, då nykomlingar i spanska ligan. Batlle tog en ordinarie plats i laget men flyttade Levante efter en säsong i klubben. Debuten i Levante dröjde, på grund av en skada, till december 2018. Snart var hon emellertid ordinarie.

Efter två säsonger i Levante valde hon sommaren 2020 att lämna klubben och istället signera för Manchester United. Batlle gjorde en utmärkt debutsäsong i United. Hon tog omedelbart en ordinarie plats i laget och utsågs till säsongens spelare i United.

Även under andra säsongen i United var Batlle given i startelvan. Efter säsongen belönades hon med en plats i årets lag i Women’s Super League.

Batlles tredje säsong som Unitedspelare såg henne utvecklas till världens kanske bästa högerback. Hon var poängbäst i United med 1 mål och 16 assists.

Sommaren 2023 valde Batlle att lämna United. Hon flyttade hem till Barcelona på fri transfer.

Ona Batlle har en rik erfarenhet av ungdomslandslagsfotboll och är Europamästare på både U17-nivån (2015) och U19-nivån (2017). I U19-EM 2017 blev hon uttagen till turneringens lag. Hon har en silvermedalj från U17-EM (2016) samt en bronsmedalj från U17-VM (2016) samt en silvermedalj från U20-VM (2018).

Hon debuterade i det spanska a-landslaget i maj 2019 men fick ingen plats i VM-truppen 2019. Hennes första seniorturnering blev istället SheBelieves Cup 2020. Sommaren 2022 var hon given som högerback i EM.

En period under säsongen 2022/23 var Batlle en av många spanska spelare som nobbade spel i landslaget, i protest mot hur spelarna behandlades i landslaget. Sommaren 2023 valde hon att återigen göra sig tillgänglig för landslagsspel och hon blev då uttagen till bruttotruppen inför VM 2023.

Spelarkaraktär

Ona Batlle är en snabb och anfallsglad ytterback som kan spela på båda kanterna. Hon är aggressiv och arbetar hårt, med goda egenskaper både offensivt och defensivt.

Rekommenderad läsning

 • Ona Batlle säsongens spelare i Manchester Uniteds damlag

  Ona Batlle säsongens spelare i Manchester Uniteds damlag

 • Damerna: Ona Batlle, Ivana Fuso och Lucy Staniforth

  Damerna: Ona Batlle, Ivana Fuso och Lucy Staniforth

 • Officiellt: Ona Batlle klar för Manchester United

  Officiellt: Ona Batlle klar för Manchester United

 • Ona Batlle klar för regerande Champions League-mästaren

  Ona Batlle klar för regerande Champions League-mästaren

Senaste artiklarna om Ona Batlle

 • Två från startelvan bland löjligt många spelarförluster

  Två från startelvan bland löjligt många spelarförluster

 • Rashford årets spelare / Amrabat på lån / Cucurella närmar sig

  Rashford årets spelare / Amrabat på lån / Cucurella närmar sig

 • Harry Maguire blir kvar / England vidare till final / Värvning för damerna

  Harry Maguire blir kvar / England vidare till final / Värvning för damerna

 • Kan engelskorna upprepa EM-succén i VM?

  Kan engelskorna upprepa EM-succén i VM?

 • Höga betyg till Englands bästa försvar

  Höga betyg till Englands bästa försvar

 • Ona Batlle klar för regerande Champions League-mästaren

  Ona Batlle klar för regerande Champions League-mästaren

Biografin uppdaterad i juni 2023 (uppdateras på säsongsbasis).