Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför Unitedspelarnas VM
Kan engelskorna upprepa EM-succén i VM?

Under sensommaren ska det på damsidan spelas VM i Australien och på Nya Zeeland. I turneringen som inleds på torsdagen representeras Manchester United av sex spelare, där våra tre engelskor torde ha bäst chans att nå långt i turneringen.

Ur ett klubblagsperspektiv är VM-turneringen dåligt inplanerad. Att turneringen spelas så sent på sommaren betyder att klubblagssäsongen drar igång först runt månadsskiftet september-oktober. Och eftersom Fifa är Fifa och damfotbollen är som den är kläms det in ett landslagsuppehåll veckan före säsongsstart.

För spelarna i klubbar vars säsong spelas höst-vår blir det en mycket ryckig sommar med vila före VM, sedan försäsong och därefter säsongsstart. Ja, i någon mån har spelarna givetvis haft försäsong nu inför VM, så det kanske hade varit möjligt att dra igång ligaspelet en kortare tid efter VM.

När VM drar igång är det med Unitedintresse direkt, då Vilde Bøe Risa och Norge tar sig an Nya Zeeland i öppningsmatchen lördag morgon klockan 09.00.

Dam-VM har inför årets turnering utökats till 32 lag.

England: Earps, Toone, Zelem

Hälften av de VM-uttagna Unitedspelarna hittar vi i den engelska truppen. Av de uttagna Unitedspelarna är det också engelskorna som har störst guldchans. Hos de flesta spelbolagen är England andrahandsfavorit att vinna guld, bakom favoriten USA.

Mary Earps kommer att vakta det engelska målet i VM. Så mycket är självklart. För ett år sedan var hon en av nyckelspelarna när England vann EM-guld. Då presterade Earps så bra att hon blev utsedd till turneringens bästa målvakt och senare hela världens bästa.

Utöver Earps representeras United av Ella Toone och Katie Zelem.

Toone var likt Earps starkt bidragande då England vann EM-guld förra året. Då fick Toone nöja sig med att vara inhoppare i samtliga matcher. Efter EM har Toone som regel varit startspelare i landslaget men hennes plats i startelvan är ingalunda given. Givet är ändå att hon lär få en hel del speltid, allra helst som förbundskapten Sarina Wiegman älskar att göra byten.

Zelem är lagkapten i United men i landslaget har hon inte samma status. Faktum är att Zelem inte har startat en enda landskamp. Det troligaste får anses vara att Zelem får följa turneringen från bänken.

England vann som sagt EM förra året men laget är inte lika starkt nu som då. Leah Williamson, Beth Mead och Fran Kirby var givna startspelare i EM men missar VM på grund av skador. En fjärde spelare från förra årets startelva som saknas i år är Ellen White, som efter EM-guldet la skorna på hyllan. Under Wiegman hade England en förlustfri svit på 30 matcher, men den spräcktes i april, då det blev förlust mot Australien. England har nu lämnat planen mållösa i de tre senaste landskamperna (en icke-officiell landskamp mot Kanada inkluderad).

Gruppspelet i VM ska inte vålla engelskorna några problem. Om vi tittar på de senaste årens resultat ska varken Haiti eller Kina ha någon chans mot England. Det troliga är då att det blir en gruppfinal mot Danmark i andra gruppspelsmatchen. Där får England gälla som storfavorit.

Vi blev förvånade när den slutliga VM-truppen meddelades, då det inte fanns någon plats för Maya Le Tissier. Även Nikita Parris var aspirant på en plats i truppen. Leah Galton hade säkerligen spelat VM om Wiegman hade fått bestämma men Galton har ingen lust att spela landslagsfotboll, vilket vi tycker är ett utmärkt val.

I den engelska truppen lägger vi, med bitterhet på rösten, märke till de före detta Unitedspelarna Alex Greenwood, Lauren James och Alessia Russo.

 • 22 juli, 11.30: Haiti
 • 28 juli, 10.30: Danmark
 • 1 august, 13.00: Kina
 • Australien, Irland, Kanada eller Nigeria väntar i en eventuell åttondelsfinal.

Kanada: Leon, Riviere

Kanada vann förvisso OS 2021 men de räknas inte till förhandsfavoriterna inför VM. För några dagar sedan spelade de 0-0 mot England i en icke-officiell landskamp. Den matchen inkluderad har Kanada en vinst, en oavgjord och fyra förluster på de sex senaste matcherna. Uppladdningen inför VM har också störts av oenighet mellan spelarna och förbundet.

United representeras av två spelare i Kanada, nämligen Adriana Leon och Jayde Riviere. De två har tillsammans spelat 317 minuter för United.

Efter en misslyckad start på Unitedkarriären drog Leon till Portland Thorns på lån i april. Där blev det fem korta inhopp och tio matcher som oanvänd avbytare i ligaspelet. Aningen märkligt har hon större chans till speltid i landslaget. Startspelare är hon kanske inte men ett gäng inhopp lär det bli.

Var Riviere står vet vi inte riktigt. Hon har inte mycket fotboll i kroppen det senaste året (hon kom till United i januari efter lång skadefrånvaro och kunde sedan inte slå sig in i laget). Men i landslaget brukar det ändå bli en del speltid för en spelare som faktiskt har gjort fler landskamper (37) än klubblagsmatcher (5) på seniornivå.

Nigeria, Irland och Australien utgör motståndet i gruppspelet. Australien får gälla som storfavorit att vinna gruppen, allra helst om vi beaktar hemmaplansfördelen. För Kanada skulle det emellertid vara ett misslyckande om de inte placerar sig före Nigeria och Irland. Om det har varit stökigt i Kanada inför turneringen så är läget mycket värre i Nigeria, där det till och med talades om att spelarna övervägde att bojkotta turneringen.

 • 21 juli, 04.30: Nigeria
 • 26 juli, 14.00: Irland
 • 31 juli, 12.00: Australien
 • Danmark, England, Haiti eller Kina väntar i en eventuell åttondelsfinal.

Norge: Bøe Risa

Norge har repat sig en aning efter fiaskot i förra årets EM. Någon stor guldchans har de emellertid inte i VM.

Vilde Bøe Risa är Uniteds representant i den norska truppen. I United är hon reserv. Chansen till speltid är större i landslaget. Norge har spelat fem officiella landskamper i år och Bøe Risa har startat tre och varit inhoppare i två.

Nya Zeeland, Schweiz och Filippinerna utgör motståndet i gruppspelet. Nya Zeeland må ha hemmaplansfördel men de ska normalt sett inte ha något att hämta i ett VM. Det ska inte Filippinerna heller, så allt annat än norskt avancemang från gruppen får ses som ett fiasko. Norge ska normalt sett vara starkare än Schweiz också, även om det inte är en lika självklar seger.

Lisa Naalsund och Maria Thorisdottir kunde ha gjort Bøe Risa sällskap i VM-truppen men Thorisdottir är skadad medan Naalsund knappt har spelat någon fotboll efter årsskiftet.

Vi har ändå mer Unitedkoppling i den norska truppen, i form av vår före detta målvakt Aurora Mikalsen.

 • 20 juli, 09.00: Nya Zeeland
 • 25 juli, 10.00: Schweiz
 • 30 juli, 09.00: Filippinerna
 • Costa Rica, Japan, Spanien eller Zambia väntar i en eventuell åttondelsfinal.

Övrigt

Utöver de redan nämnda har vi ytterligare ett antal före detta Unitedspelare som ska spela VM.

 • Signe Bruun (Danmark)
 • Estelle Cascarino, Aïssatou Tounkara (Frankrike)
 • Diane Caldwell (Irland)
 • Jackie Groenen (Nederländerna)
 • Ona Batlle (Spanien)

Spanien och Frankrike tillhör favoriterna till guldet (tillsammans med USA, England, Tyskland och Australien), även om den spanska uppladdningen har varit kaotisk. Där nobbade många spelare, däribland Batlle och Lucía García, landslaget under stora delar av säsongen 2022/23. De flesta spelarna i den bojkottande gruppen valde sedan att göra sig tillgängliga för landslagsspel igen. Bara ett fåtal – de bästa  – blev emellertid uttagna till VM, så bojkotten kan ha kostat en VM-plats för García.

Nederländerna ingår i gruppen därefter medan det skulle vara en sensation om Danmark eller Irland blandade sig i guldstriden.

I den franska truppen noterar vi att Tounkara fick plats efter skadeåterbud.

Sen kan det förstås vara värt att studera framtida Unitedspelare…