Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Spelarbetyg damlaget 2022/23: Huvudtränare, målvakter och försvarare
Höga betyg till Englands bästa försvar

Manchester Uniteds damlag gjorde sin bästa säsong någonsin. På det stora hela gjorde United en utmärkt säsong men samtidigt finns där en bitterhet över att det bara blev nästan. För det var ju nära något riktigt fantastiskt, med en andraplats i ligan och en finalförlust i FA-cupen.

Den generella trenden för Uniteds damlag är uppåtpekande och vi är nu där och bråkar med de bästa på allvar. Den gångna säsongen var United bättre än Arsenal och Manchester City men Chelsea har vi ännu inte lyckats flytta på. United förlorade tre matcher av tre mot Chelsea under säsongen och det är därför som Chelsea vann dubbeln istället för United.

I år presenterar vi betygen för damlaget i två delar, med huvudtränare, målvakter och försvarare i den här första delen.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Huvudtränare

Marc Skinner: 8

Jag tror fortfarande att Uniteds framgångar är huvudtränare Marc Skinner till trots, snarare än att han skulle vara anledningen till de goda resultaten. Skinner går gärna in i försvarsställning när han kritiseras och han är inte sen att påpeka brister hos spelarna han inte ger något förtroende. Samtidigt är det uppenbarligen så att han ledde sitt lag till dess bästa säsong någonsin. United var bra både offensivt och defensivt. Vi tog våra främsta segrar hittills. Den enda fadäsen var matcherna mot Chelsea. Är Skinner rätt person för att leda United till titlar? Jag tvivlar starkt på det, men har förhoppningsvis fel.

Är Marc Skinner rätt man på rätt plats?

Lagstatistik

Matcher:31
V-O-F24-4-3
Målskillnad:80-22
Vinstprocent:77 %
Women’s Super League:Tvåa
FA-cupen:Final
Ligacupen:Gruppspel

Målvakter

Mary Earps: 9

Utsedd till världens bästa målvakt gjorde Mary Earps en mycket bra säsong. Hon är egentligen allt du vill att en målvakt ska vara. Förr hade hon problem i luftrummet men det har hon arbetat bort och hon är trygg med bollen vid fötterna. Earps kliver ofta fram med stora räddningar och hon gör försumbart få avgörande misstag. Som försvarets sista pjäs är hon en tydlig ledare och kanske den främsta anledningen till att United har Englands bästa defensiv.

Sophie Baggaley: n/a

Baggers, som hon kallas, fick bara spela i Ligacupen. Då gjorde sig nivåskillnaden upp till Earps påmind. Hon uppges vara en fantastisk lagkamrat men i min värld är Baggaley inte bra nog ens för rollen hon har.

Statistik målvakter

SPELAREMATCHERNOLLORSNITT
Mary Earps27150,63
Sophie Baggaley411,25

Snitt är antal insläppta mål per 90 spelade minuter.

Försvarare

Maya Le Tissier: 8,5

Högerback eller mittback var frågan när United värvade Le Tissier från Brighton. Mittback, kom svaret omedelbart. Le Tissier gick in i startelvan från dag 1 och stannade där. När säsongen summeras spelade hon mest av alla spelare i United. Är fortfarande bara 21 år gammal men det är inget som märks. En fantastisk värvning och förhoppningsvis en del av Uniteds försvar många år framöver. Att hon inte blev uttagen till VM är obegripligt. Fortfarande har hon ett och annat att utveckla, förstås. I slutet av säsongen stod hon för några sämre insatser, vilket delvis maskerades av ett par matchavgörande brytningar av högsta klass. Sammantaget en mycket bra debutsäsong.

Mittback Maya Le Tissier blev tvåmålsskytt i sin Uniteddebut.

Millie Turner: 7

Tillbaka efter livshotande skada var Millie Turner en given del av Englands bästa defensiv och hon bidrog med ett par av säsongens viktigaste mål: kvitteringen mot Arsenal borta och segermålet mot Aston Villa borta. Mestadels gör hon det bra men jag blir frustrerad när jag ser Turner spela. För hon gör för många kostsamma misstag. Och det är misstag som känns onödiga. Känslan är att det primärt handlar om bristande koncentration och det är förklaringen till att Turner inte hör hemma bland de allra bästa mittbackarna i världen, för det borde hon faktiskt kunna vara.

Ona Batlle: 9,5

På 27 matcher bidrog Ona Batlle med 1 mål och 16 assists. Med det var hon poängbäst i laget. Som högerback. Batlles briljans är en stor anledning till att Uniteds problem på mittfältet har fallit i glömska. För det har varit högerbacken snarare än mittfältarna som har varit speldrivaren. Hennes offensiva bidrag kommer utan avkall på de defensiva uppgifterna. I mitt tycke var hon, utan någon som helst tvekan, Uniteds bästa spelare under säsongen och hon gör anspråk på att vara världens bästa ytterback. Ytterst nära allra högsta betyg men i min värld är en grundförutsättning för högsta betyg i Manchester United att laget vinner ligan eller åtminstone Champions League. Att hon nu lämnar för Barcelona är ett enormt tapp för United.

Hannah Blundell: 7,5

I skuggan av Ona Batlle utsågs Hannah Blundell till årets spelarna av spelarna i United. Det har förmodligen bakomliggande orsaker, för bäst i United var hon inte. Men vänsterbacken Blundell hade förmodligen fått mer beröm om hon inte hade haft världens bästa ytterback på andra kanten. Sammantaget en säsong där hon gör det bra både offensivt och defensivt, men det är inte för inte som hon egentligen inte ens nämns landslagsdiskussionen.

Maria Thorisdottir: 6

Norska Thorisdottir var mestadels oanvänd reserv och majoriteten av hennes speltid kom i Ligacupen. Förra säsongen imponerade hon som mittback men den här säsongen användes hon nästan uteslutande som ytterback. I ligan hade hon problem som högerback men såg bättre ut när hon fick spela på vänsterkanten. Avslutade säsongen skadad och hon skulle nog må bra av ett klubbyte.

Aïssatou Tounkara: n/a

Att United värvade Tounkara ter sig obegripligt. Hennes meritlista pekade på en spelare som skulle komma in och leda försvaret. Så blev det inte. Tounkaras speltid i ligan begränsades till ett kort inhopp. När hon spelade imponerade hon inte men hon fick heller ingen ärlig chans att prestera. Att hon nu lämnar United är för hennes eget bästa.

Aoife Mannion: n/a

Efter nästan ett års skadefrånvaro var Mannion tillbaka i spel under senvintern. Det blev några inhopp för mittbacken, varav ett märkligt sådant när United jagade mål mot Chelsea. Så dök hon plötsligt upp i startelvan hemma mot Arsenal. Då var Mannion bäst på planen. Det är lätt att misstänka att hon spelade på adrenalin för halvannan vecka senare hade hon stora problem mot Aston Villa. Det blev ytterligare några inhopp i slutet av säsongen. Har nu utgående kontrakt och det blir spännande att om hon blir kvar i klubben. Den bästa versionen av Aoife Mannion är en utmärkt mittback men skadorna är tyvärr för många.

Jayde Riviere: n/a

Ett kort inhopp blev det för januarivärvningen Riviere. Så det är nära nog omöjligt för oss att bedöma var hon står inför nästa säsong, då hon förmodligen kommer att vara startande högerback.

Statistik försvarare

SPELAREMATCHERMÅLASS
Maya Le Tissier29 (2)23
Millie Turner28 (2)21
Ona Batlle27116
Hannah Blundell26 (3)22
Maria Thorisdottir8 (2)00
Aïssatou Tounkara4 (1)01
Aoife Mannion2 (7)00
Estelle Cascarino0 (2)00
Jayde Riviere0 (1)00