Alessia Russo

Anfallaren Alessia Russo var Manchester United under tre säsonger, 2020 till 2023. Hon gjorde 27 mål och 8 assists på 59 matcher och utsågs till Uniteds bästa spelare vid två tillfällen.

Född i Maidstone i Kent i februari 1999 skulle Alessia Russo inleda fotbollskarriären i Chelsea. Hon var lagkapten i utvecklingslaget och i juli 2016 fick hon debutera för a-laget i en ligacupmatch.

Det skulle bli hennes enda match för Chelsea. I januari 2017 flyttade hon till Brighton & Hove Albion, nykomlingar i dåvarande WSL 2. Russo gjorde sitt och Brightons första WSL-mål någonsin, i en match mot London Bees.

Efter tre mål på sju ligamatcher flyttade Russo hösten 2017 till USA för att spela collegefotboll för North Carolina Tar Heels. Under debutsäsongen i USA var hon lagets ledande målskytt och utsågs till ACC Freshman of the Year. Ett år senare vann hon priset som årets offensiva spelare i ACC.

Laget vann sin konferens två gånger och ACC Women’s Soccer Tournament två gånger. I det nationella mästerskapet blev det finalförlust både 2018 och 2019.

I augusti 2020 meddelade Russo att hon skulle avstå sitt sista collegeår på grund av situationen i USA under coronaepidemin.

Russo signerade sedan för Manchester United. Hon inledde mycket starkt med tre mål och två assists på hennes fyra första ligamatcher för United. Därefter drabbades hon av en allvarlig hamstringsskada och hon skulle inte spela någon mer match under säsongen.

Inför säsongen 2021/22 var Russo tillbaka i spel och hon fick speltid i samtliga matcher under säsongen. Russo vann den interna skytteligan och utsågs till säsongens Unitedspelare av spelarna i laget.

Även säsongen 2022/23 vann Russo den interna skytteligan och hon utsågs till säsongens spelare av Uniteds supportrar.

Sommaren 2023 valde Russo att lämna United på fri transfer.

Landslagskarriären inledde Alessia Russo redan på U15-nivån. Hon spelade sedan för Englands U17, U19, U20 och U21. Med U20-landslaget vann hon brons i VM 2018.

Russo fick sin första chans i a-landslaget våren 2020, då hon var inhoppare mot Spanien. Hon gjorde sina första landslagsmål då hon slog till med ett hattrick i 20-0-segern mot Lettland den 30 november 2021. Russos tre mål kom inom loppet av elva minuter, vilket var nytt rekord i det engelska landslaget.

Sommaren 2022 agerade Russo inhoppare i samtliga matcher när England blev Europamästare. Hon bidrog med fyra mål i turneringen. Ett av målen var en klackspark i semifinalen mot Sverige. Det målet röstades fram till turneringens mål. Russo spelade även fram till Ella Toones kvitteringsmål mot Spanien i kvartsfinalen.

Russo är uttagen till den engelska truppen inför VM 2023.

Spelarkaraktär

Alessia Russo spelar vanligen som anfallare. Hon är dynamisk, kraftfull och väldigt snabb. Russo är bra på huvudet, kreativ och en pålitlig målskytt.

Rekommenderad läsning

 • Spelarna valde Alessia Russo

  Spelarna valde Alessia Russo

 • Alessia Russo och Vilde Bøe Risa

  Alessia Russo och Vilde Bøe Risa

 • Officiellt: Alessia Russo klar för Manchester United

  Officiellt: Alessia Russo klar för Manchester United

 • Det är svårt att tro på Marc Skinner

  Det är svårt att tro på Marc Skinner

 • Russo ger sig av

  Russo ger sig av

 • Dubbla priser till Marcus Rashford, Blundell och Russo också vinnare

  Dubbla priser till Marcus Rashford, Blundell och Russo också vinnare

Senaste artiklarna om Alessia Russo

 • Segerkrav på deras, för första gången, utsålda arena

  Segerkrav på deras, för första gången, utsålda arena

 • Ratcliffe träffar supportrar / United en toxisk miljö / Earps bäst i världen / Elfte raka

  Ratcliffe träffar supportrar / United en toxisk miljö / Earps bäst i världen / Elfte raka

 • Den sjätte omstarten

  Den sjätte omstarten

 • A long time ago, We used to be friends

  A long time ago, We used to be friends

 • Fint läge att öka poängavståndet till en toppkonkurrent

  Fint läge att öka poängavståndet till en toppkonkurrent

 • Två från startelvan bland löjligt många spelarförluster

  Två från startelvan bland löjligt många spelarförluster

Biografin uppdaterad i juni 2023 (uppdateras på säsongsbasis).