Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Manchester United - Arsenal
Fint läge att öka poängavståndet till en toppkonkurrent

Manchester United tog till syvende och sist en trepoängare i premiären borta mot Aston Villa. Imorgon kväll väntar återigen en tuff uppgift i form av Arsenal på hemmaplan. Ett Arsenal som något oväntat förlorade sin premiär mot Liverpool. 

Att laget nu spelar på en fredag var något som tränare Marc Skinner fick förhålla sig till på presskonferensen inför. Anledningen är till stor del en följd av att United ska spela Champions League, vilket innebär veckomatcher. På tisdag i nästa vecka tar United emot Paris Saint-Germain, även det på hemmaplan.

Manchester United

Hur mycket Europaspelet kommer påverka United återstår så klart att se, men Skinner menar att laget är förberedda och i dagsläget finns inga större bekymmer på skadefronten. Endast Aoife Mannion och Emma Watson är skadade i dagsläget, så det finns i princip en hel trupp att välja från.

Skinner nämner att klubben har ett bra fysioteam och att han har en god dialog med dem. Förhoppningsvis är det bättre ställt i damlaget än vad det verkar vara hos herrarna…

Med tanke på att det ännu är tidigt på säsongen finns det inte så mycket vi kan förhålla oss till. Vi kan i alla fall konstatera att resultaten varit övervägande positiva i träningsmatcherna, något som kanske avspeglades mot Villa.

United var stabila och såg ut som det bättre laget i första halvlek. Över till andra så ska man ha i beaktning att matchen blev lite rörig då den före detta Unitedspelaren Kirsty Hanson drog på sig ett rött kort. Villa satte trots det ledningsmålet men United lyckades till sist vända.

Rachel Williams och Lucia Garcia firar segermålet på stopptid mot Aston Villa.

I början av säsongen är det alltid viktigt att få med sig segrar och skapa sig en buffert med poäng. Spelaromsättningen har trots allt varit stor i United, så det kommer säkerligen ta ett par matcher till innan vi börjar skönja lite mönster och vad Skinner vill åt i sina startelvor.

Troligtvis blir det inga drastiska förändringar gentemot senast i morgondagens lag mot Arsenal, även om Skinner har hintat om rotation men troligtvis inte än. Jag tror vi kan räkna med att få se elvan som startade sist:

Earps
Blundell Le Tissier Turner George
Zelem Ladd
Garcia Toone Galton
Geyse

I och med att Londonlaget kommer finnas med och utmana där uppe i tabellen gäller det så klart att försöka skapa ett poängmässigt avstånd så tidigt som möjligt, apropå buffert. Arsenal förlorade dessutom sin premiär mot Liverpool på hemmaplan – antingen blir det något United kan dra nytta av, eller blir det ett ännu starkare Arsenal. Man gör nog bäst i att förbereda sig på det sistnämna i Unitedlägret.

Just förberedelse var något av ett genomgående tema på Skinners presskonferens inför. Han nämnde också den psykologiska aspekten av att möta ett favorittippat lag, men att hans spelare redan har mentaliteten som krävs för att slå de bästa lagen.

Arsenal

Som nämnts ovan förlorade Arsenal oväntat i premiären mot Liverpool. Att det kom på hemmaplan är kanske det mest anmärkningsvärda. Men en förlust må vara hänt och är i allmänhet inget att hänga upp sig på, kanske i synnerhet inte första matchen för säsongen.

Lagets tränare Jonas Eidevall menade att en faktor var bristen på rörlighet utan boll och att det ledde till att Liverpool kunde stå emot bra. Det blev bara ett mål i matchen, men när det väl kom för gästerna så blev spelet ganska krystat, och förmodligen lite okontrollerat.

Att få in ett ledningsmål är kanske därmed receptet för United imorgon?

Eidevall menar dock att premiären blev en läxa och att man kommer se till att lära sig från den. Arsenal kommer som sagt vara med där uppe i toppen och kommer fortsättningsvis inte tillåta sig själva att tappa för många poäng. Förra säsongen slutade Arsenal nio poäng efter United och parkerade slutligen på en tredjeplats.

En spelare som Arsenal, tyvärr, kommer ha stor nytta av framöver är den före detta Unitedforwarden Alessia Russo, som gjorde flytten från Manchester till London i somras. 23-åringen lovordas rejält av sin tränare på presskonferensen inför, och det med all rätt. I United är man i alla fall väl medvetna om kvaliteten Russo besitter och det är en av flera spelare backlinjen måste se upp med.

Alessia Russo avgjorde bägge mötena för United förra säsongen. Imorgon finns risken att hon avgör mot United i stället.

En som dock missar morgondagens möte är landslagsforwarden Beth Mead som är skadad. I övrigt nämnde Eidevall inga andra namn som saknas. Därmed är det två tränare som har många valmöjligheter i sina respektive trupper imorgon, även om nog det mesta är bestämt så här ett dygn innan.

Till sist säger den svenske tränaren att United alltid är en tuff motståndare att möta och att de är väldigt konsekventa i sitt spelsätt. Troligen ett sätt att säga att United för det mesta gör bra saker på planen, och sådana motstånd är svåra att handskas med.

Tidigare möten

Det senaste mötet lagen emellan var i våras och slutade med en 1-0-seger för United på hemmaplan. Målskytt? Hon som spelar i fel lag nu. United vann även bortamötet förra hösten efter en dramatisk avslutning på matchen. 2-2 blev till 3-2 United på stopptid. Gissa själva vem som avgjorde…

Manchester United – Arsenal

Turnering: Women’s Super League
Datum: 6 oktober
Avspark: 20.30
Teve: Viaplay