Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damkollen
Det är svårt att tro på Marc Skinner

Manchester Uniteds damlag fortsätter att halta framåt under nya huvudtränaren Marc Skinner. Oktober gav oss en vinst, två oavgjorda och en förlust.

Spelmässigt ser det ut också som resultaten indikerar. Vi hade en period på fyra raka matcher där vi lät motståndarna kvittera sent. Cupsegern mot Manchester City skänkte viss glädje. Vi måste dock blicka tillbaka till den 3 oktober för att hitta senaste segern i ligan.

Med tanke på att Manchester City underpresterar grovt är den tredje Champions League-platsen fortfarande inom räckhåll. Därmed svider de sena poängtappen ytterligare.

Månadens matcher

Som en kombination av Van Gaal och Solskjaer

Jag vet att jag börjar bli tjatig. Samtidigt är det svårt att titta på Manchester Uniteds damlag utan att klaga på Marc Skinner. För huvudtränaren får inte sitt lag att prestera.

När Skinner pratar med media efter matcherna betonar han ofta att han vill att laget ska spela med mer grit. Han vill se mer energi och att spelarna ska vara mer direkta. Det vill jag också se. Anledningen till att jag suckar frustrerat när Skinner säger så är att just de bitarna var vad som symboliserade Uniteds damlag innan Skinner tog över.

Leah Galton är en energisk spelare som gillar att spela direkt. Hon är grit. Under Skinner har Galton inte varit något av det. Jag har svårt att se annat än att det hänger ihop med instruktionerna hon får från tränaren.

Damlagets offensiv får mig att minnas hur det såg ut för herrlaget under Louis van Gaals ledning. Det är som att de offensiva spelarna springer runt i koppel och är rädda för att göra misstag.

Känslan är att våra defensiva spelare är mer riskbenägna än de offensiva. Det resulterar i många bolltapp på egen planhalva.

Efter förlusten mot Arsenal berättade Skinner att han tycker att laget saknar bredd offensivt. Det har han förstås rätt i. Samtidigt använder han inte spelarna han har till sitt förfogande. Ivana Ferreira Fuso har gjort två mål på två matcher i Ligacupen. Detta till trots har hon inte fått spela en enda minut i ligan. Skinner framhåller gärna Carrie Jones för beröm men hon har, i ligan, fått nöja sig med tre korta inhopp i redan avgjorda matcher.

Huvudtränaren och lagkaptenen är inte undertecknads favoriter.

Samtidigt får Skinners favoriter spela mest hela tiden. Om offensiven under Skinner påminner om Van Gaal så påminner laguttagningarna och bytena om Ole Gunnar Solskjaer. Det är samma spelare varje match. Byten gör vi sällan och som regel sent.

I Vilde Boe Risa har Skinner sin egen Donny van de Beek. Det stora mittfältsförvärvet som inte används. Istället får vi se lagkapten Katie Zelem lunka runt och vara vårdslös med bollen. I förlusten mot Arsenal agerade hon svagt före båda motståndarmålen.

Det är dags för Marc Skinner att våga mer. Egentligen tycker jag att det är dags för honom att kasta in handduken, men det verkar tyvärr inte vara aktuellt.

Månadens nyheter

  • Carrie Jones har signerat sitt första proffskontrakt.
  • Ella Toone har signerat ett nytt långtidskontrakt. En mycket viktig nyhet för Uniteds damlag.
  • Chloe Williams och Safia Middleton-Patel har signerat för Blackburn på en “dual-registration” med Uniteds akademi. Middleton-Patel (nyss fyllda 17 år) är målvakt och har meriter från Wales U19-landslag. Williams är ett givet inslag i Wales a-landslagstrupp, även om hon ännu inte har debuterat i landslaget. På de två matcherna efter flytten har det blivit ett par halvtimmeslånga inhopp för Williams medan Middleton-Patel har varit oanvänd avbytare i båda matcherna.

Månadens spelare: Alessia Russo

Det har mestadels varit en månad att glömma för Uniteds damlag. Vi har inte haft någon enskild spelare som uppenbart har varit bäst i november. Så när jag väljer Alessia Russo (toppbilden) är delvis baserat på hela säsongens prestationer.

Poweranfallaren är en av mina absoluta favoriter i damlaget. När hon är som bäst gör hon lite som hon vill, symboliserat av det otroliga målet mot Tottenham.

Russo var även involverad i förarbetet till ledningsmålet mot Everton och nästa sista Unitedspelare på bollen före Ona Batlles segermål mot Manchester City.

Hon är fortfarande ung och har dessutom missat mycket fotboll på grund av skador. Så mest troligt kommer Russo bara bli bättre och bättre. Där har United ett riktigt guldkorn och redan nu en högklassig spelare. Det är roligt att se Alessia Russo spela fotboll.

Främsta utmanare: Jag blir förvånad om jag kommer att nämna Ella Toone här hela säsongen. Hon bidrar nästan alltid, även om hon inte imponerade mot Arsenal. Annars tycker jag att hela backlinjen – Ona Batlle, Aoife Mannion, Maria Thorisdottir och Hannah Blundell – har skött sig, trots att det blev fem insläppta på fyra matcher.

Höjdpunkter

Tottenham borta

Everton borta:

Manchester City hemma:

Arsenal hemma:

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik