Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Manchester City 2-1
Batlle derbyhjälte när United kopplade greppet i cupen

Manchester Uniteds damlag vände underläge till seger hemma mot Manchester City i FA Women’s League Cup. Gästerna tog en tidig ledning men United vände till seger genom Ivana Ferreira Fuso och Ona Batlle. Båda målen för de goda kom sedan United vunnit tillbaka bollen i offensivt straffområde.

Segern ser United koppla greppet om gruppen i cupen, som det enda obesegrade laget.

Marc Skinner valde maximal rotation inför den här matchen. Maximal inom ramen för den tillgängliga a-lagstruppen. Inga ungdomsspelare kallades upp. Det innebar att de sex givna startspelarna Mary Earps, Hannah Blundell, Katie Zelem, Ella Toone, Leah Galton och Alessia Russo placerades på bänken.

In kom Sophie Baggaley i mål, medan Kirsty Smith fick chansen som vänsterback. För Smith var det säsongsdebut. På det centrala mittfältet parades Vilde Boe Risa ihop med Lucy Staniforth. På högerkanten spelade Ivana Ferreira Fuso och till vänster Kirsty Hanson, medan unge Carrie Jones parades ihop med Martha Thomas på topp. Kul för Jones att få starta ett Manchesterderby och det är ingen tvekan om att hon nu ska räknas som en a-lagsspelare.

Uniteds roterade lag slet ordentligt inledningsvis och redan i den andra matchminuten tog City ledningen. Boe Risa tappar boll efter ett Unitedinkast och gör sedan alldeles för lite för att reparera misstaget. Hayley Raso får bollen och lägger upp den för Vicky Losada, som lämnar Baggaley chanslös.

Mitt i halvleken börjar United så sakta komma in i matchen och Hanson kommer till en halvfarlig chans efter en individuell prestation. Kort därefter blir Raso sånär fri men hon lyckas inte kontrollera bollen och det mynnar inte ut i något för gästerna.

Uniteds kvitteringsmål är kontroversiellt. Citys målvakt Karima Benameur dräller med bollen efter en frispark. Hanson skyndar dit och bollen blir fri. När alla väntar på frispark lägger hon lugnt upp den för Fuso, som trycker in den i nät utan pardon.

Ivana Ferreira Fuso firar efter sitt kvitteringsmål. Det var säsongens andra framträdande för Fuso och hon har gjort mål i båda.

Vid första titten tyckte jag att det såg ut som en solklar frispark. Efter att ha kollat på det några gånger till lutar jag emellertid åt att det är en stor tavla av målvakten. FA Player, som sände matchen, bjöd emellertid inte på någon vettig repris.

United hotar sedan dubbelt på en fast situation. Om City började halvleken bäst är det United som avslutar den bäst.

Thomas tvingas lämna planen tidigt i andra halvlek. Den skotska anfallaren var precis tillbaka i spel efter skadefrånvaro, så vi får verkligen hoppas att hon inte behöver någon längre rehabilitering nu.

Andra halvlek är länge något av ett ställningskrig. Inget av lagen lyckas kontrollera tillställningen. Det är ont om farliga målchanser och det som skapas känns som slumpartat. Att det är två lag i dålig form är tydligt.

Under halvleken utnyttjar Skinner de fem tillgängliga bytena, för att förstärka laget med de ordinarie startspelarna. Det är faktiskt första gången som Skinner utnyttjar alla byten i en tävlingsmatch. Tidigare har han som mest gjort tre byten.

Det är också en ordinarie startspelare som ger United ledningen, men en som var på planen hela matchen. Ona Batlle bjuder inhoppare Russo på ett utmärkt läge. Russo chockar oss alla med att missa och bollen faller till en Cityförsvarare. Denne tycks mest fundera på hur osannolikt det var att Russo faktiskt missade och då passar Batlle på att sno åt sig bollen och kort därefter ligger den i nätmaskorna.

Ona Batlle skriker ut sin glädje efter vad som visade sig bli det matchavgörande målet.

City får dubbla chanser att kvittera efter en hörna i den 88:e matchminuten. United lyckas emellertid reda ut det hela. Det är det bästa bortalaget har, även om de pressar på i slutskedet. United lyckas äntligen hålla ut till seger.

Sammantaget måste kvällens seger ses som ett steg framåt för Uniteds damlag. Framför allt var det viktigt att laget kunde resa sig efter en bedrövlig start. Som det har sett ut på sistone hade det varit lätt att hänga med huvudena efter Citys tidiga ledningsmål.

Ett par spelare som jag vill framhålla för beröm idag är Ivana Ferreira Fuso och Carrie Jones. Jag ska inte påstå att det var insatser som får mig att kräva att de ska gå in i startelvan. Men de båda ynglingarna var mycket bra och förtjänar mer chanser framöver.

Unge Carrie Jones fick chansen från start och visar att hon har väldigt mycket fotboll i kroppen. Framför allt en spelare för framtiden, förstås. Men helt klart kan Jones bidra redan nu.

United är nu tvåa i gruppen, en poäng bakom City. Vi har emellertid en match mindre spelad, så vi har ödet i egna händer. Vinster mot Leicester (H) och Everton (B) i december garanterar en kvartsfinalplats för United (givet att åtminstone en av vinsterna tas under ordinarie tid).

Segern borde också göra United gott inför söndagens ligamatch hemma mot serieledande Arsenal. Avspark klockan 13.15 och vi ser matchen på V Sport Football eller Viaplay.

Målen

Längre version:

Och från en annan vinkel:

Manchester United – Manchester City 2-1 (1-1)

FA Women’s League Cup, gruppspel, 17 november


0-1 ( 2) Vicky Losada
1-1 (30) Ivana Ferreira Fuso (Hanson)
2-1 (82) Ona Batlle


Uniteds lag: Baggaley; Batlle, Mannion, Thorisdottir, Smith (Blundell 77); Fuso (Galton 67), Boe Risa, Staniforth, Hanson (Toone 66); Jones (Zelem 77), Thomas (Russo 52)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK