Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Officiellt: Alessia Russo klar för Manchester United

Nej, det räckte inte med Tobin Heath och Christen Press igår. På damernas transfer deadline day gör Manchester United även klart med Alessia Russo. Den unga engelska landslagsanfallaren har signerat ett tvåårsavtal med option på ytterligare ett år.

Även om Russo, född 1999, är engelsk landslagsspelare så kommer hon närmast från USA, där hon har spelat collegefotboll för North Carolina Tar Heels (där även Tobin Heath spelade en gång i tiden). Russo skulle nu egentligen ha inlett sitt sista år på college men på grund av situationen i USA valde hon att hoppa av studierna.

Till skillnad från Heath och Press är Russo tillgänglig för spel redan på söndag mot Birmingham. Givet skadeläget i truppen kan vi nog räkna med att hon åtminstone får chansen som inhoppare.

Alessia Russo:

Jag är så ärad att vara här! Jag kommer från en familj av Manchester United-supportrar, så det är en dröm att nu säga att jag är en del av den här fantastiska klubben. Det har varit en lite konstig tid de senaste månaderna men jag är verkligen glad att vara tillbaka i England och att komma till United var den perfekta möjligheten för mig.

När jag pratade med Casey för första gången blev jag imponerad av klubbens vision och ambitioner och jag visste att jag ville vara en del av det, att konkurrera om titlar, pusha för Champions League och hjälpta det här fantastiska laget att växa. Jag inte bärga mig för att komma igång och inleda den här nya resan. Det är verkligen en spännande tid i min karriär.

Casey Stoney:

Alessia är en äkta talang och jag är jätteglad att hon kommer till klubben. Hon är en dynamisk och kraftfull anfallare med så mycket snabbhet och vi ser verkligen fram emot att hon ska komma in i truppen. Hon har varit fantastiskt framgångsrik de senaste åren då hon har spelat i USA:s collegesystem men det är briljant att se henne tillbaka i den här ligan.

Att hon gjorde sin a-landslagsdebut i en sådan ung ålder tidigare det här året vittnar också om hennes talang, hårda arbete och attityd. Jag är spänd på att se henne utvecklas hos oss.

Kort om Alessia Russo

Född i Maidstone i Kent i februari 1999 skulle Alessia Russo inleda fotbollskarriären i Chelsea, där hon gjorde sin seniordebut. Hon fortsatte sedan med spel för Brighton i ett halvår.

Hösten 2017 flyttade hon så till USA för att spela collegefotboll för North Carolina Tar Heels. Under sitt första år i USA utsågs hon till Freshman of the Year 2017 och året efter blev hon årets offensiva spelare i ACC-konferensen.

Hennes lag vann grundserien i ACC både 2018 och 2019 samt cupen 2017 och 2019. På nationell nivå blev det finalförluster både 2018 och 2019.

Russo har representerat England på alla nivåer från U15. Hon var en del av det engelska lag som tog brons i U20-VM 2018. I mars i år debuterade hon i a-landslaget mot Spanien. Nästa vecka gör hon Abbie McManus, Ella Toone, Mille Turner och Katie Zelem sällskap på den engelska landslagssamlingen.

Alessia Russo

Namn: Alessia Mia Teresa Russo
Född: 8 februari 1999
Position: mittfältare/anfallare
Längd: 172 cm
Tidigare klubbar: Chelsea (2016-2017, 0 ligamatcher/0 mål); Brighton & Hove Albion (2017, 7/3); North Carolina Tar Heels (2017-2019, 57/28)
Landslag: 1 landskamp/0 mål för England
Titlar: ACC-konferensen 2018 och 2019; ACC Women’s Soccer Tournament 2017 och 2019; brons i U20-VM 2018
Meriter: ACC Freshman of the Year 2017, ACC Offensive Player of the Year 2018