Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Aston Villa - Manchester United
Upp till bevis direkt

Så är säsongen äntligen här för Manchester Uniteds damlag. I premiären väntar tuffa Aston Villa på bortaplan, i en match som spelas på Villa Park.

Matchen mellan Villa och United är den på pappret intressantaste i premiäromgången. Båda lagen överträffade förväntningarna förra säsongen. United slutade tvåa, bara två poäng bakom mästarna Chelsea, medan Villa i tämligen överlägsen stil var bäst bakom de fyra topplagen.

Inför den nya säsongen frågar vi oss då: Kan Manchester United utmana om titeln igen? Kan Aston Villa behålla platsen som bäst av resten och kanske till och med utmana toppkvartetten?

Vi har massor av läsning att bjuda på inför den nya säsongen:

Det är avspark imorgon klockan 13.30. I Sverige visas matchen på Viaplay.

Manchester United

Manchester United har Emma Watson långtidsskadad, det meddelades tidigare i veckan. Även Aoife Mannion är borta på längre sikt, åtta till tio veckor, med en skadad lårmuskel. Detta bekräftade Uniteds huvudtränare Marc Skinner på gårdagens presskonferens.

Utöver Mannion och Watson tror Skinner att han har en full trupp till sitt förfogande, men när han mötte pressen hade han ännu inte fått de sista rapporterna från spelarna som varit iväg på landslagsuppdrag.

Jayde Riviere blev skadad mot Bayern München i början på månaden men ska nu vara tillgänglig för spel.

Rachel Williams har inte spelat någon träningsmatch sedan Leicester (27/8) och Leah Galton missade den avslutande träningsmatchen mot Tottenham. Men då Skinner inte nämnde någon av dem som skadade får vi utgå från att de är tillgängliga för spel.

Skinner har förstärkt sin tränarstab inför den nya säsongen. Ytterligare förstärkning väntas, då United behöver plocka in en ny assisterande tränare, sedan Martin Ho lämnat för uppdrag som huvudtränare för Brann.

Målsättningen inför säsongen är hög: “En trofé. Avancemang i Champions League. Att utmana om att vinna ligan. Jag är inte rädd att säga det,” slog Skinner fast på sin presskonferens.

Förra säsongen hade United en startelva som i all väsentlighet var given på samtliga positioner. Skinner har en betydligt bredare trupp till sitt förfogande nu. Det blir intressant att se hur nyförvärven hanteras. Den Skinner vi har lärt känna är emellertid konservativ i sina laguttagningar och det skulle förvåna ifall startelvan imorgon skiljer sig markant från förra säsongens startelva.

Earps
Blundell, Le Tissier, Turner, George
Ladd, Zelem
Parris, Toone, Galton
Geyse

Så gissar jag att det ser ut imorgon. Platsen som känns mest öppen är högeryttern, där Lucía García säkerligen ligger bra till för spel. På mittfältet ska Irene Guerrero och Lisa Naalsund förhoppningsvis utmana om speltid under säsongen men gissningen är att de får inleda säsongen på bänken.

Offensivt torde Melvine Malard och Hinata Miyazawa aspirera på en plats i startelvan, men utgångstipset är att de börjar som inhoppare.

Aston Villa

Aston Villa har problem inför premiären. Inte med laget men väl med tröjorna. De suger upp svett och blir därmed tunga och obekväma, något som både herrlaget och damlaget har klagat på.

Villas tränare Carla Ward lämnar frågan om tröjorna till klubben och fokuserar på matchen mot United. Hon har gjort ett strålande jobb sedan hon tog över Villa. Förutsättningarna för ännu en bra säsong är goda, då Villa har förstärkt väl inför den nya säsongen.

De tappade förvisso målvakten Hannah Hampton till Chelsea men nyförvärvet Daphne van Domselaar får ses som en markant uppgradering. Vid sidan av Van Domselaar är Villa nog allra nöjdast med att de lyckades säkra Kirsty Hanson från Manchester United. Hanson var i Villa på lån förra säsongen och gjorde succé. Då hade United fördelen av slippa Hanson i motståndarlaget när lagen möttes. Med Hanson i startelvan blir Villa en tuffare nöt att knäcka för United.

Även Anna Patten, tidigare Arsenal, har hämtats till klubben på permanent basis efter ett lyckat lån.

Det är inte bara Hanson som hämtas från United. Även Adriana Leon har flyttat från United till Villa. Dessutom har nya anfallaren Ebony Salmon (senast i Houston Dash) ett förflutet i United.

Dessutom värvades Lucy Staniforth till Villa från United i januari, så det är nästan att vi ska kalla dem för Manchester United B.

Men det är inte bara spelarna med Unitedkoppling som håller hög klass. Allra bäst i laget får vi nog säga att Rachel Daly är. Hon vann skytteligan i WSL förra säsongen. Mittfältaren Kenza Dali är också en högklassig spelare och vi kan även nämna Jordan Nobbs.

Tidigare möten

Historiken mellan klubbarna är ensidig. United har vunnit sju av nio möten medan två matcher har slutat oavgjorda. Uniteds överlägsenhet understryks ytterligare av målskillnaden som är löjliga 36-3 i Uniteds favör. Men vi gör nog bäst i att ignorera de åtta första mötena. Villa är ett mycket bättre lag nu än då.

Ser vi till lagens senaste möte blev det en högdramatisk match (höjdpunkter här). Villa var då det bättre laget och tog ledningen två gånger (båda gångerna genom Rachel Daly). Men United skulle vända till seger. Nikita Parris kvitterade till 2-2 och Millie Turner nickade in segermålet i den sista sekunden.

Aston Villa – Manchester United

Turnering: Women’s Super League
Datum: 1 oktober 2023
Avspark: 13.30
Teve: Viaplay