Ungdomskollen: Fyra matcher, fyra vinster, noll insläppta

Manchester Uniteds olika ungdomslag har hunnit avverka fyra matcher sedan den senaste ungdomskollen. Det har resulterat i fyra vinster i fyra olika turneringar. Kanske mest imponerande är att United har noll insläppta mål på de fyra matcherna.

Reserverna vann med 1-0 mot Norwich i ligan, sedan vann juniorerna med samma siffror mot Newcastle i Premier League Cup. I Uefa Youth League imponerade laget stort då Valencia besegrades med 4-0. Avslutningsvis blev det en ny seger för juniorerna mot Newcastle, den här gången med 3-0 i ligan.

Uddamålsseger mot Norwich

Ingen Tahith Chong, James Garner eller Angel Gomes för reservlaget i bortamatchen mot Norwich. Trion sparades till U19-matchen mot Valencia. Det syntes på spelet och det blev inte alls någon sevärd match. United kunde gå vinnande ur striden sedan Aidan Barlow gjort matchens enda mål.

Norwich var det något bättre laget i första halvlek men när signalen för halvtidsvilan kom fanns inget att notera.

Andra halvlek fortsatte i samma stil. Efter 70 minuter skrev jag i mina anteckningar att de båda målvakterna hade hållit nollan utan att en enda notabel räddning. Minuten senare gjorde United mål.

Barlow avslutade snyggt när han vände Ã¥t fel hÃ¥ll och sedan la in bollen vid bortre stolpen. Joshua Bohui stod för assisten men vänsterbacken Lee O’Connors förarbete är det vi framför allt ska prisa.

United kan sedan kontrollera tillställningen fram till slutsignalen. Uppgiften gjordes enklare då Spyrou drog på sig två varningar på kort tid, den andra sedan han kastat bollen i marken som protest mot ett domslut.

Efter sju omgångar är United det enda obesegrade laget i serien. Wolves toppar dock, en poäng före United och Aston Villa. Problemet för United är att laget har spelat oavgjort för ofta. Härnäst (19 oktober) väntar hemmamatch mot bottenlaget Sunderland. Därefter väntar Wolves på bortaplan, i en match som kommer att spelas på Molineux.

Cupseger mot Newcastle

Anthony Elanga gjorde matchens enda mål när United vann mot Newcastle i U18 Premier League Cup. Både United och Newcastle ställde upp med många spelare som inte får så mycket speltid i ligan (mer om detta under rubriken några korta).

United var det bättre laget men det var Newcastle som hade den bästa målchansen i första halvlek. Efter en boll i trävirket tvingades Uniteds målvakt Alex Fojticek till en bra räddning.

I andra halvlek var United klart bättre och det var närmast spel mot ett mål.

Målet kom genom en soloräd från Elanga. Han fick bollen från debuterande Lukasz Bejger mitt på offensiv planhalva och tog sedan saken i egna händer (med viss hjälp av en styrning från en motståndarförsvarare).

Arnau Puigmal kostade på sig att missa en straff och kunde ha blivit syndabock då han halkade på egen planhalva och bjöd gästerna på en chans. I slutändan ändå en bekväm och rättvis seger för United.

I U18 Premier League Cup kommer United och Chelsea sannolikt att slåss om gruppsegern (Chelsea inledde med en 5-1-seger mot Norwich). De sex gruppvinnarna och de två bästa tvåorna går till kvartsfinal. United möter Norwich borta i nästa omgång och har sedan en förmodad gruppfinal mot Chelsea den 8 december (det är enkelmöten i gruppspelet).

Utklassning i Uefa Youth League

Uniteds U19-lag stod för en strålande prestation i hemmamatchen mot Valencia. Joshua Bohui, Mason Greenwood, Tahith Chong och Millen Baars gjorde målen i en 4-0-seger.

Det var United som öppnade bäst. Lagkapten Angel Gomes hade ett skott på mål i den första minuten och Tahith Chong borde ha fått en straff några minuter senare. Chong gav sedan målvakten problem på en inläggsfrispark. Därefter följde en period där Valencia tilläts dominera spelet, dock utan att de skapade några målchanser att tala om.

Matchen var 29 minuter gammal när United tog ledningen. Ethan Laird vann boll på högerkanten och spelade fram till Chong som la upp för Bohui.

Därefter var det United för hela slanten. Laird låg bakom 2-0 när han serverade Greenwood. Sedan var det Aidan Barlow som frispelade Chong för 3-0. På båda målen spelade Gomes en nyckelroll.

United gjorde sedan sina byten (fem byten tillåts) och Arnau Puigmal la upp för Millen Baars för 4-0.

En superb insats av United, där alla utespelare var bra (målvakten Matej Kovar stod faktiskt för några tveksamma ingripanden). Jag vill särskilt framhäva Laird, Gomes, Chong och James Garner.

United har inlett med två vinster och bör ha mycket goda chanser att vinna gruppen. De två matcherna mot Juventus blir nyckeln. Juventus har också två vinster men av statistiken att döma har de inte varit lika övertygande som United.

Lekande lätt mot Newcastle

Juniorerna mötte Newcastle också i ligan. Här blev det en väldigt enkel seger för United. Matchen igenom var det spel mot Newcastles mål och långa stunder hade Newcastle åtminstone åtta spelare i eget straffområde.

Ethan Galbraith lobbade elegant in 1-0, sedan United tagit vara på en misslyckad rensning från motståndarförsvaret. United gör många sådana mål och när Galbraith sköt 3-0 efter 33 minuter var det igen efter en misslyckad rensning.

Däremellan satte Aliou Traore 2-0 efter ett fint anfall.

I andra halvlek saknade United den rätta killerinstinkten för att få till en riktig utklassning och det blev inga fler mål. Ändå en supersäker 3-0-seger.

United är trea i tabellen, tre poäng bakom Everton och två bakom Liverpool.

Laird visade hela registret mot Valencia

Ethan Laird, som igår blev proffs, är en spelare som ständigt imponerar. Han behärskar alla positioner i backlinjen och han har alla egenskaper som krävs för att bli en utmärkt försvarare. Bra spelförståelse, bra teknik, bra fysik. Det som imponerar allra mest är att han i stort sett alltid är bra, något som är mycket ovanligt för juniorförsvarare.

I Youth League-matchen mot Valencia var Laird superb, både offensivt och defensivt.

Greenwood belönad med proffskontrakt

Mason Greenwood pratar vi ofta om i den här kolumnen. Han fyllde 17 år förra veckan och belönades omedelbart med proffskontrakt.

I de två senaste matcherna har Greenwood inte visat upp sig från sin allra bästa sida. Detta till trots stod han för ett mål och en andraassist mot Valencia.

Ja, videon visar Greenwood när han har en sämre dag!

I 3-0-segern mot Newcastle hade han svårt att hitta ytor och när han gjorde det fick lagkamraterna inte fram bollen. Han lämnade faktiskt planen mållös. Det ska dock noteras att han blev utbytt redan i halvtid, då tränaren Neil Ryan tyckte att Greenwood kunde må bra av lite vila.

Reservlagschans för de nyblivna proffsen?

De nyblivna proffsen Ethan Laird och Mason Greenwood åker nu på landslagsuppdrag tillsammans med James Garner. I United har Garner redan flyttat upp till reservlaget och jag tycker att det är dags för Laird och Greenwood att göra honom sällskap där.

Efter uppehållet har reservlaget hemmamatch mot bottenlaget Sunderland. Det är ett ypperligt tillfälle att ge Greenwood sin första reservmatch! Laird fick faktiskt prova på reservlagsspel redan förra säsongen. Att de båda spelarna är redo är jag övertygad om och jag ser ingen anledning till att hålla tillbaka dem.

Bohui visar framfötterna

Jag har i den här kolumnen varit kritisk mot Joshua Bohui, sÃ¥ det är inte mer än rätt att jag lyfter fram honom även när han presterar.

På sina fem senaste matcher har Bohui bidragit med tre mål och en assist och genomgående ett bättre spel än tidigare. Någon a-lagspotential kan jag inte se att han ska ha. Bohui visar dock att han har en del fotboll i kroppen och han känns numer som en etablerad reservlagsspelare.

Fem raka nollor

Som jag noterade redan i rubriken (och även i ingressen) behandlas fyra matcher utan insläppta mål i den här ungdomskollen. Dessutom höll reservlaget nollan även mot Middlesbrough, vilket innebär att Uniteds ungdomslag nu har fem matcher i rad utan insläppt mål. Detta efter en nolla på säsongens tolv första matcher.

Jag vet förstås inte vad som sker på Carrington, men jag misstänker att tränarna har fokuserat på försvarsspel den senaste tiden.

Ser vi spelare för spelare tycker jag att det finns mycket talang i lagen, det är snarare i det kollektiva det har brustit. Mycket bättre den senaste tiden och sett till spelet är det logiskt att United har slutat släppa in mål.

NÃ¥gra korta

• Uniteds ungdomslag har nu Ã¥tta raka vinster tillsammans. Totalt pÃ¥ säsongen noterar vi den fina tabellraden 12-4-1, med mÃ¥lskillnaden 41-20.
  • Matthew Olosunde Ã¤r tillbaka i Manchester efter en tid i USA. Han har ännu inte spelat nÃ¥got den här säsongen, till följd av en knäskada. Förhoppningsvis är comebacken inte lÃ¥ngt bort.

• Anthony Elanga gjorde vinstmÃ¥let i cupmatchen mot Newcastle. Han var sedan Uniteds bästa spelare i första halvlek i ligamatchen mot samma lag. Hans bästa prestation hittills. Tyvärr tvingades han kliva av med en skada. LÃ¥t oss hoppas att han är tillbaka i spel efter uppehÃ¥llet.
  • Luca Ercolani gjorde säsongsdebut i 4-0-segern mot Valencia. Han spelade hela matchen i mittförsvaret.
  • Lukasz Bejger gjorde Manchester United-debut i cupmatchen mot Newcastle, dÃ¥ han spelade hela matchen i mittförsvaret.
  • Oliver Denham debuterade ocksÃ¥ mot Newcastle, dÃ¥ han blev inbytt inför andra halvlek. Tyvärr blev det en kort debut, dÃ¥ han klev ut skadad 20 minuter senare.
  • Harvey Neville (som ersattes av Denham) och Connor Stanley gjorde sina första starter i juniorlaget i cupmatchen mot Newcastle.
  • MÃ¥lvakten James Thompson gjorde säsongsdebut i ligamatchen mot Newcastle.
  • Aymen Al-Chelabi, som jag tror är U15-spelare, var reservmÃ¥lvakt i ligamatchen mot Newcastle.
  • Den slovakiska mittfältaren Martin Svidersky har nu fyllt 16 Ã¥r. Därmed har han Ã¥ldern inne för att fÃ¥ flytta till Manchester och börja träna med United. Kontraktet ska han ha skrivit pÃ¥ för en tid sedan. Det är dock först när transferfönstret öppnar i januari som United kan registrera honom.