Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Grabbarna har lovat mig att hålla nollan snart

Embed from Getty Images

Manchester United grejade andra segern på två försök under Ole Gunnar Solskjaer. Detta då Huddersfield igår besegrades med 3-1 på Old Trafford. Nemanja Matic gav United ledningen innan Paul Pogba med två mål säkrade Uniteds seger. Huddersfield fick sedan ett reduceringsmål.

Det vi fick se igår var inte riktigt samma propagandafotboll som mot Cardiff. Framför allt defensivt såg det periodvis skakigt ut. Då ska vi också komma ihåg att Huddersfield har ligans sämsta offensiv.

Solskjaer parerade det delvis med två tidiga byten, vilket han ska ha beröm för. Fred och Diogo Dalot lämnade plats för Ander Herrera och Ashley Young. Notabelt förstås att det innebar att vi närmade oss den elva som gjorde det så bra mot Cardiff. Varken Fred eller Dalot spelade sig närmare startelvan, snarare tvärtom.

Anthony Martials frånvaro märktes också. Med Romelu Lukaku och Alexis Sánchez borta sedan tidigare saknades helt klart en dimension offensivt. Inget ont om Jesse Lingard och Juan Mata, men det var stundtals tydligt att Marcus Rashford var den enda riktiga anfallaren i United.

Nu är det egentligen att börja i fel ordning och det finns så mycket mer positivt än negativt att fokusera på. På mittfältet var Nemanja Matic och Paul Pogba återigen väldigt bra. Frågar ni mig har Pogba varit Uniteds bästa spelare i båda matcherna under Solskjaers ledning. Nu gäller för fransmannen att visa att han kan hålla den här nivån under längre tid i United, för briljerat i enstaka matcher har han gjort förr.

Det Manchester United vi ser nu kommer förstås att förändras en del innan det helt och hållet är Ole Gunnar Solskjaers United. Några uppenbara justeringar har vi ändå redan sett:

  • Den höga pressen och viljan hos alla spelare att kliva fram för att vinna boll. United är inte längre ett passivt lag som faller tillbaka och väntar på att motståndaren ska göra misstag. Nu försöker vi istället tvinga dem till misstag.
  • Ytterbackarnas grundposition har under Solskjaers två första matcher varit ett antal meter högre upp än under den tidigare managern. Norrmannen försökte tona ner det en aning, en liten normalisering kan vara att vänta. Han var samtidigt tydlig med att offensiva ytterbackar är en del av hans filosofi.
  • Martials mål mot Cardiff och Pogbas första idag kommer efter ett par fantastiska anfall. Den typen av genomtänkta kombinationer är det länge sedan vi har sett i United. Detta bör vi se ännu mer av efter hand, än så länge är har Solskjaer inte hunnit med så många träningar.
  • Energi, glädje och intensitet. Sånt kommer förstås och går. Mycket fick vi gratis i och med Rashfords tidiga mål mot Cardiff. Samtidigt har Solskjaer kommit in med så mycket positiv utstrålning att det är omöjligt att inte smittas av det.
  • Ungdomarna får chansen. Vi vet inte exakt vilka spelare som har varit tillgängliga. Angel Gomes kunde ha fått en plats på bänken under den förre managern också, men jag kan inte tänka mig att han hade fått ett inhopp på tio minuter. Inte när Marouane Fellaini och Andreas Pereira satt på bänken.

Mer från matchen:

Solskjaers presskonferens

Ole Gunnar Solskjaer fortsätter bjuda på förhållandevis långa presskonferenser. Han såg inte bara guld och gröna skogar utan noterade att det finns en hel del för laget att jobba vidare på.

“Ett fantastiskt resultat,” tyckte Solskjaer. “En del av fotbollen var väldigt bra. Du kan inte be om mer… tre mål på hemmaplan… Eller jag kan be om mer, jag kan be oss hålla nollan. Grabbarna har lovat mig det snart.

“Det tog 20 minuter för oss att komma in i det. Du spelar mot ett lag som gör det svårt för dig. Vi hade för många tillslag, var lite för långsamma. Efter målet kom vi in i det och vi kunde ha dödat matchen före halvtid.

“Sedan igen, de första tio minuterna efter paus hade vi problem. De pressade oss verkligen. Om de hade fått 1-1, som de antagligen förtjänade, [hade det blivit svårt].

“Efter 2-0 lugnar du dig. Du kunde se självförtroendet växa. Vi behöver bara sänka tempot ibland och spela på deras planhalva, för vi gjorde inte det tillräckligt.”

…om De Gea

“Om det inte hade varit för David de Geas räddning tror jag att det hade blivit väldigt svårt.”

Till MUTV sa Solskjaer att De Geas räddning “måste ha varit en av de bästa jag har sett, antagligen den bästa”.

…om det som har förändrats

“På en vecka förändrar du inget förutom attityden. Jag vill att mina spelare ska spela på ett visst sätt. Det är ett pågående arbete. Det kommer att ta tid för spelarna att gå från en manager till en annan. Vi kommer att bli bättre med tiden.”

…om comebackande anfallare

“Jag sa till staben, när du gör 2-0, 3-0… Nästa vecka kommer vi att ha Sánchez, Martial tillbaka, du har Lukaku att byta in. Då kunde vi verkligen ha dödat dem.”

…om Pogba

Solskjaer säger att han försöker spendera så mycket tid som möjligt med alla spelare individuellt.

“Paul [Pogba] är en som verkligen har njutit. Förra gången skapade han två eller tre mål, den här gången gjorde han två.

“Det här är den Paul jag känner sedan han var i reserverna. Han har alltid varit en glad pojke med ett stort leende. Att spela för United är en ära och ett privilegium och Paul älskar att spela för den här klubben. Han är en Man United-pojke, han vet vad det betyder att spela för United.”

…om att vara tillbaka på Old Trafford

“Jag var överraskande lugn. Det var speciellt, att höra publiken igen. Det är ödmjukande och det gör mig stolt. Det var en fantastisk match som jag aldrig kommer glömma.”

…om ytterbackarna

“Min filosofi är att du måste ha bredd. Idag hade vi Juan Mata och Jesse Lingard på kanterna. De trivs bättre när de kommer in, då måste ytterbackarna gå upp. Det är skillnad om du har Martial eller Rashford på kanten, någon som gillar att spela en mot en.

“Men ja, jag gillar att mina ytterbackar ska gå framåt. För mig är det viktigt i modern fotboll.”

…om Sánchez

Alexis Sánchez ska förhoppningsvis kunna spela med boll på nästa träning. Det finns en liten chans att han kan spela mot Bournemouth men “förmodligen, definitivt involverad mot Newcastle”.

Solskjaer har inte hunnit prata med Sánchez än men noterar att chilenaren kom in för extraträning på sin lediga dag på juldagen. “Han är angelägen att vara tillbaka på planen. Han verkar vara en arbetsnarkoman.”

…om Martial och Lukaku

Anthony Martial missade gårdagens match på grund av sjukdom. Förhoppningsvis tillgänglig mot Bournemouth var Solskjaers besked inför matchen.

Romelu Lukaku har varit ledig av personliga skäl. Även han bör vara tillbaka inom kort.

De som verkar vara petade

Efter segern igår deltog Matteo Darmian, Scott McTominay och Antonio Valencia på en lätt träning. Vi har inte fått några klara besked i frågan men jag misstänker att de tre spelarna helt sonika har varit petade under Solskjaers två första matcher.

Marcos Rojo och Chris Smalling nämns inte. De kan förstås ha varit med på träningen ändå, men jag tycker att det verkar osannolikt att de skulle ha varit det då de inte nämns.

Säsongsdebut för Gomes

Efter ett kort inhopp förrförra säsongen och ett lika kort förra säsongen fick Angel Gomes nästan en kvart på planen igår. Kul förstås! och förhoppningsvis får vi se mer av Gomes, och andra ungdomar, under återstoden av säsongen.

Blandade reaktioner

Avslutningsvis en massa blandade reaktioner.

Res med oss till Manchester!