Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Chelsea – Manchester United

Embed from Getty Images

Efter förlusten mot Paris Saint-Germain ska Manchester United försöka resa sig igen. Imorgon reser laget till London för att ta sig an Chelsea i FA-cupens femte omgång (åttondelsfinal).

Det må vara åttondelsfinal på pappret men i all väsentlighet känns det som en slags semifinal. För något annat än att vinnaren imorgon eller Manchester city tar hem cupen i år skulle vara en skräll av gigantiska proportioner. Visst, lag som Brighton, Watford och Wolves kan störa topplagen. Men ju längre in i cupen vi kommer desto sällsyntare blir skrällarna.

För Manchester United kunde uppgiften knappast vara svårare. Chelsea har de senaste åren varit vår svåraste motståndare och Stamford Bridge är vår mardrömsarena.

Värt att ha med sig är att det ska avgöras imorgon kväll. Så sent som i december beslutade FA nämligen att ta bort omspel i åttondelsfinalerna. Vid behov blir det alltså förlängning och straffar.

Manchester United

Nu ska vi på allvar få besked om vilken bouncebackability som Ole Gunnar Solskjaers Manchester United har. Visst, vi fick ett positivt besked efter Burnley. Men då var det efter en oavgjord match sedan vi på sätt och vis vunnit en poäng i slutskedet. Segern mot Leicester ska inte underskattas men att göra det borta mot Chelsea är ändå något annat.

Uniteds uppgift försvåras ytterligare av att Jesse Lingard och Anthony Martial är indisponibla. Anfallsreserven bestående av Romelu Lukaku, Juan Mata och Alexis Sánchez imponerar på pappret. På fotbollsplanen har alla tre underpresterat den här säsongen.

Vi är samtidigt i ett läge då ett positivt besked behövs. För efter Chelsea väntar Liverpool och ingalunda några säkra poäng. En förlust kan vi vifta bort som en plump i protokollet. Två tunga förluster i rad blir genast något annat.

Solskjaer roterade lite mot Arsenal. Den här gången förutsätter jag att han matchar det han anser är bästa möjliga lag. Med ett undantag: vi får troligen se Sergio Romero i Uniteds mål.

Embed from Getty Images

“Sergio är en fantastisk målvakt. När vi tittade på hela säsongen är Sergio FA-cupmålvakten,” sa Solskjaer efter att startelvan mot Arsenal hade presenterats.

“För att behålla spelare som honom i klubben måste han spela stora matcher också.”

Inte uteslutet att han resonerar annorlunda den här gången. Men ändå inte troligt, även om David de Gea den här gången reste med truppen till London.

I backlinjen knackar Chris Smalling och Diogo Dalot på dörren. Phil Jones skulle också ha gjort det men han lämnades hemma. Utgångstipset är oavsett att backlinjen mot PSG får förnyat förtroende. Det är också vad jag personligen hoppas på. Jag tycker att det är tid för Solskjaer att sätta en backlinje.

Mittfältet är fortsatt givet, med Nemanja Matic, Ander Herrera och Paul Pogba.

Anfallet kommer att ledas av Marcus Rashford. Frågan är bara vilka två han får sällskap av. Då Alexis Sánchez var usel mot PSG och Juan Mata dålig torde Romelu Lukaku vara andra spelare i hierarkin. Då borde Mata rimligen vara tredjeval. Det kan betyda att Rashford flyttar ut på kanten, alternativt att Mata spelar bakom två anfallare.

Om nu inte Solskjaer väljer en ny lösning:

 • I fredags indikerade han att Tahith Chong är med i diskussionen. I Chong skulle vi få en kreativ högerytter med energi och hårt arbete i kroppen. Även Angel Gomes nämndes då, men han var inte med då spelarna idag reste till London.
 • Fred har inte rosat marknaden. Han skulle kunna vara ett alternativ i Lingardrollen.
 • Ett annat alternativ skulle vara att spela med trebackslinje. Det känns inte Solskjaer men han spelade faktiskt med trebackslinje halva säsongen 2017 i Molde.

Möjlig startelva:

Romero; Young, Bailly, Lindelöf, Shaw; Herrera Matic, Pogba; Mata; Lukaku, Rashford

Chelsea

3-0, 0-4, 5-0, 0-6. Ja, det svänger om Chelsea och det tycks vara omöjligt att förutspå hur laget kommer att uppträda. En närmare studie visar dock att det går bra hemma och dåligt borta. De förnedrande förlusterna mot Bournemouth och Manchester city kom på bortaplan.

På Stamford Bridge har Chelsea hela säsongen uppträtt som ett annat lag. Leicester är ensamt bortalag att vinna på Stamford Bridge. Manchester city, Tottenham och Arsenal har alla förlorat på Stamford Bridge. Manchester United klarade 2-2 i oktober. Liverpool, Everton och Southampton har också lämnat Stamford Bridge med oavgjort i bagaget. Det är allt. Förutom United är det bara Arsenal och Derby som har lyckats göra två bortamål mot Chelsea. De har släppt in tre mål på de tolv senaste hemmamatcherna.

Där FA-cupen, efter förlusten mot PSG, är Uniteds enda realistiska titelchans slåss Chelsea på tre fronter. I veckan säkrade de i praktiken avancemang i Europa League med en seger mot Malmö. Det gör att de kan vila spelare i returen på torsdag. Viktigt för dem, då de på söndag (24 februari) spelar final i ligacupen.

Vila spelare är annars inte Maurizio Sarris melodi. Åtta spelare – Kepa, Azpilicueta, Kanté, Luis, Rüdiger, Alonso, Jorginho och Hazard – har hela säsongen varit givna i startelvan. Willian kan nästan läggas till men Pedro har föredragits i vissa toppmatcher. Möjligen ska vi nu addera Gonzalo Higuaín till den gruppen. I praktiken betyder det att Ross Barkley och Mateo Kovacic slåss om den sista platsen. I tillägg är det bara Olivier Giroud som (nu när Morata är borta) har fått någon speltid att tala om.

Embed from Getty Images

Sarri är systemtrogen, så något annat än ordinarie 4-3-3-formation förefaller vara uteslutet. Medan Romero kan tänkas vakta Uniteds mål så tyder det mesta på att Kepa står för Chelsea, trots att Caballero har spelat de två första FA-cupmatcherna. I övrigt är antagandet att Sarri kör med bästa laget.

“Vi måste bedöma några spelare,” sa assisterande manager Gianfranco Zola i fredags. Han nämnde Ruben Loftus-Cheek som tveksam men Loftus-Cheek brukar ändå inte användas i toppmatcher.

“Givetvis, för att det är femte omgången i FA-cupen och för laget vi spelar mot vill vi vinna och gå vidare. Jag tror att det kommer att bli ett starkt lag, men vi har inte gjort hela övervägandet än. Det är bara fredag.”

Möjlig startelva:

Kepa; Azpilicueta, Rüdiger, Luiz, Alonso; Kanté, Jorginho, Barkley; Willian, Higuain, Hazard

Historik

Lagens senaste möte var på Stamford Bridge i oktober. Anthony Martial vände då underläge till ledning med två mål. Ross Barkley kunde dock kvittera sent på tilläggstid.

Detta är också reprisen på förra årets FA-cupfinal. Som vi alla säkert minns blev det en tung förlust på Wembley i maj.

På Stamford Bridge är United 0-2-7 på de nio senaste. Senaste segern var i oktober 2012.

Visste ni att…

 • Chelsea är 16-4-1 på Stamford Bridge den här säsongen.
 • Den horribla statistiken i modern tid till trots har United faktiskt plusstatistik på Stamford Bridge, med 33 vinster för de goda mot 30 för de onda. Räknar vi Charity Shield 1908 och 1911 har United faktiskt 35 vinster på Stamford Bridge, men då var det inte Chelsea som stod för motståndet.
 • United har vunnit två FA-cupmatcher (av fem) på Stamford Bridge. I januari 1998 vann med 5-3 och året efter blev det en 2-0-seger. Ole Gunnar Solskjaer var inhoppare i båda matcherna medan Gianfranco Zola startade båda matcherna.
 • Segern på vägen till trippeln 1999 är faktiskt United senaste seger mot Chelsea i FA-cupen. Totalt har vi ändå plusstatistik i cupen, med åtta vinster mot fem.

Matchfakta

Chelsea
Manchester United

Matchinformation

Turnering: FA Challenge Cup, omgång 5
Tid: Måndagen den 18 februari 2019, 20.30
Plats: Stamford Bridge, London
Teve: Kanal 9, Dplay, Eurosport Player

Manchester United

Skador:

 • Darmian (skadad, inget datum)
 • Lingard (muskel, mars)
 • Martial (muskel, mars)
 • Valencia (skadad, inget datum)
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 4:e15-6-552-3551
Borta:4:e8-2-427-1926
Bästa målskytt: Pogba (11)
Disciplin: 51 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V19/1BrightonHPL2-1 
V25/1ArsenalBFA3-1 
O29/1BurnleyHPL2-2 
V3/2LeicesterBPL1-0 
V9/2FulhamBPL3-0 
F12/2PSGHCL0-2 

Chelsea

Skador:

 • Van Ginkel (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • Cahill (rygg)
 • Drinkwater (fot)
 • Loftus-Cheek (rygg)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 6:e15-5-645-2950
Hemma:4:e8-4-126-928
Bästa målskytt: Hazard (12)
Disciplin: 33 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V24/1TottenhamHLC2-1 
V27/1Sheffield WHFA3-0 
F30/1BournemouthBPL0-4 
V2/2HuddersfieldHPL5-0 
F10/2Man cityBPL0-6 
V14/2MalmöBEL2-1 

United mot Chelsea

Totalt:  18174-54-53284-221
FA-cupen:  158-2-523-13
Borta:  8533-22-30137-128
SENASTE MÖTENA
F2017-11-05BPL0-1 
V2018-02-25HPL2-1 
F2018-05-19NFA0-1 
O2018-10-20BPL2-2 
SENASTE BORTAMATCHER
F2016-10-23BPL0-4 
F2017-03-13BFA0-1 
F2017-11-05BPL0-1 
O2018-10-20BPL2-2 

Domare: Kevin Friend

Assisterande: Burt, Smart, fjärdedomare: Marriner, videodomare: Taylor, extra videodomare: Nunn.
 M
PL 2018/19:1760018
PL 2017/18:2146008
PL totalt:19669611954
Snitt (2016-18): 2,80,000,030,42
Alla domare 2017/18: 3,10,050,060,15
 MVOF
Dömt United:201442
Dömt Chelsea:251384