Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Säsongen över för Lukaku; portugiser på ingång; ägare, sportchef och nomineringar

Fortfarande återstår två matcher av Manchester Uniteds säsong. Mycket tyder nu på att United får klara sig utan en hamstringsskadad Romelu Lukaku både mot Huddersfield (b) och Cardiff (h).

Då säsongen lider mot sitt slut börjar också sammanfattningarna så sakta. United har nu släppt nomineringarna inför klubbens årliga Player of the Year-gala.

Annars är det framför allt fokus på framtiden, med sommarvärvningar och klubbstruktur.

Säsongen kan vara över för Lukaku

Romelu Lukaku syntes inte till på gårdagens träningsbilder och det spekuleras nu i att hans säsong kan vara över. Den belgiska anfallaren ska ha haft problem med hamstringsmusklerna i matchen mot Chelsea. Lukaku ska förstås undersökas men det förefaller vara troligt att han inte riskeras under säsongsavslutningen.

Jesse Lingard missade matchen mot Chelsea på grund av ett svullet knä. Enligt Rob Dawson på ESPN ska United vara hoppfulla att Lingard ska kunna spela mot Huddersfield.

Portugiser på ingång

Ole Gunnar Solskjaer önskar sig en flygande start på sommarens transferfönster, rapporterar Evening Standards James Robson. Ska vi tro på Robson är det just nu två portugiser som är de hetaste spåren. Det handlar om Benficas underbarn João Félix och Sportings målfarliga mittfältare Bruno Fernandes.

Félix, fortfarande bara 19 år gammal, har varit på Uniteds radar i flera år nu. Även Manchester city uppges vara intresserade. En transfersumma skulle kunna landa runt 100 miljoner pund och det förefaller vara sannolikt att en värvning av Félix skulle betyda att United inte går för Jadon Sancho.

Fernandes, 24 år, är central mittfältare och skulle kunna ses som en ersättare för Marouane Fellaini. Den här säsongen har Fernandes de närmast löjliga siffrorna 28 mål och 16 assists (per Transfermarkt) på 49 matcher från det centrala mittfältet.

United kommer mest troligt också behöva ersätta Ander Herrera och där nämns Evertons Idrissa Gueye som ett alternativ.

Från Belgien sägs det samtidigt att United ska hålla ögonen på Youri Tielemans, nu i Leicester på lån från Monaco. Tielemans verkar inte ha någon framtid i Monaco men han har gjort det mycket bra i Leicester.

Transferkommitté snarare än sportchef

Det har en längre tid snackats om att Manchester United ska ta in en sportchef eller en teknisk direktör. James Ducker på Telegraph tycker emellertid att vi ska glömma de tankarna. Istället kan det bli så att United väljer en lösning med en transferkommitté, där en teknisk direktör skulle ingå.

I en sådan kommitté skulle också managern ingå. I tillägg skulle Ed Woodward fortfarande vara involverad tillsammans med scouter och andra. Ett liknande system finns i Liverpool och även Manchester city och Arsenal använder sig av dylika metoder.

Mike Phelan förväntas få en viktig roll i en transferkommitté. Vidare diskuteras namn som Rio Ferdinand och Darren Fletcher. Vi lär få anledning att återkomma i frågan ett antal gånger.

Englands rikaste intresserad av United

Då och då dyker det upp rykten om att någon vill köpa Manchester United. Den senaste tiden har det framför allt spekulerats om Saudiarabien, ett rykte som vägrar dö ut, officiella förnekanden till trots.

Nu dyker det i franska L’Équipe upp ett rykte som säger att Jim Ratcliffe, Storbritanniens rikaste person (i alla fall innan han flyttade till Monaco), ska ha varit intresserad av att köpa United. Huruvida intresset kvarstår framgår inte riktigt. Radcliffe ska hur som helst vara Unitedsupporter och han sägs även vara intresserad av att köpa franska Nice och engelska Chelsea.

Tottenham uppflyttade

Manchester Uniteds damlag har redan säkrat förstaplatsen i andradivisionen. Nu står det klart att det blir Tottenham som gör United sällskap upp till högstadivisionen. Tottenham säkrade andraplatsen i serien igår. (Uppflyttningarna bekräftas formellt först i maj, då klubbarna måste få licens för spel i högstadivisionen. Detta förväntas dock bli en ren formalitet både för United och Tottenham.)

Nomineringarna är här

Torsdagen den 9 maj är det dags för United årliga Player of the Year-gala. Ett antal priser ska delas ut under galan nu är omröstningarna för årets spelare i herrlaget, damlaget, reservlaget och juniorlaget öppna.

Herrlaget: Alla nuvarande a-lagsspelare som har gjort minst tio matcher den här säsongen är nominerade. Personligen skulle jag, i extremt svag konkurrens, lägga min röst på Luke Shaw.

Damlaget: Här har tre spelare nominerats: Leah Galton, Millie Turner och Katie Zelem. Det framgår inte vem som har nominerat spelarna men när det gäller ungdomslagen brukar det vara lagledningen som nominerar spelarna, varför det förefaller vara troligt att så är fallet även för damlaget. Personligen tycker jag att Alex Greenwood förtjänar priset. Av de nominerade (där jag helt ärligt tycker att det är chockerande att Galton ingår) skulle jag välja Turner.

Reservlaget: Även här har vi tre nominerade spelare: Tahith Chong, James Garner och Angel Gomes. Jag tycker att Gomes är den självklara vinnaren, med ickenominerade Lee O’Connor närmast bakom.

Juniorlaget: Galans mest självklara vinnare är Mason Greenwood. Han är nominerad till årets unga spelare tillsammans med James Garner och Dylan Levitt. Notabelt är att Garner alltså är dubbelt nominerad (lite oklart exakt vilka kriterier som gäller, ser vi enbart till spel i reservlaget eller juniorlaget tycker jag att han har spelat för lite i de båda lagen för att vara aktuell).