Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarstatistik säsongen 2018/19

Säsongen är sedan några veckor över för Manchester United, därför kommer vi under de kommande veckorna sammanfatta hur 2018/19 var ur Unitedsynpunkt. Det kommer bli åsikter i form av frågelådor och redaktionens spelarbetyg, vi börjar dock med rena fakta. Vem spelade mest, vem gjorde flest mål, flest assist och vem behöver tänka på disciplinen till nästa säsong?

Detta är en säsongsvariant på vår månadssammanfattning som vi började med under vårvintern. Ni hittar statistik över februari här, mars här och april här. Maj fick ingen egen artikel då United endast spelade två matcher under månaden.

Speltid

Manchester United spelade 53 tävlingsmatcher under säsongen 2018/19, den första mot Leicester den 10 augusti (seger 2-1) och den sista mot Cardiff City den 12 maj (förlust 2-0).

53 matcher x 90 minuter ger 4770 möjliga spelminuter (som vanligt räknas ej stopptid) och det kommer säkert inte som någon förvåning att David de Gea är den som spelade flest minuter med sina 4230 minuter.

47 spelade matcher blev det för spanjoren, samtliga från start och i samtliga stod han kvar matchen igenom – inga skador eller utvisningar drog han på sig och varken Mourinho eller Solskjaer kände sig nödgade att byta ut honom av annan anledning. Både Paul Pogba och Marcus Rashford medverkade även de i 47 matcher, men de blev både in- och utbytta i flertalet matcher, särskilt Rashford.

Sammanlagt fick 30 spelare, 3 målvakter och 27 utespelare, beträda planen i Uniteds färger under säsongen. Från de Gea med mest speltid till James Garner med minst.

Plats 1-10:

Att Ashley Young ligger så högt som på fjärde plats får ses som ett gravt underbetyg, då hans spel under säsongen minst sagt lämnat mer att önska. Ur svensksynpunkt är det väldigt roligt att Victor Lindelöf fick så mycket speltid, något som hans spel också berättigat i mina ögon.

Att Pogba är den utespelare med mest speltid borde också vara okontroversiellt, sett till hans poängskörd (mer om den nedan), och även Luke Shaw har fått den speltid han förtjänar. Han är ju å andra sidan Uniteds enda vänsterback…

Plats 11-20:

Plats 21-30:

I botten hittar vi de ungdomar (jag räknar bort Lee Grant som bara fick hoppa in pga Romeros röda kort mot Derby) som Solskjaer pratat så gott om sedan han tog över. Det har än så länge mestadels varit prat, endast Mason Greenwood fick starta en match och det var den tämligen meningslösa matchen mot Cardiff. Förhoppningsvis får vi se betydligt mer av dessa fyra under nästa säsong.

Noterbart är också Antonio Valencias speltid. Att få kaptensbindeln i Manchester United har de senaste säsongerna inneburit att speltiden reducerats kraftigt, minns Michael Carrick under hans sista säsong.

Mål och assist

Säsongen bestod som bekant av 53 spelade matcher för Manchester United, och 30 spelare gjorde sitt bästa för att klubben skulle bli framgångsrik. Det misslyckades de som bekant fullständigt med, men vi skall ändå se vilka som försökte mest så att säga.

Embed from Getty Images

United stannade på blott 85 mål under säsongen, det lägsta antal mål United gjort sedan säsongen 2014/15, och den säsongen saknade klubben helt spel i Europa vilket så klart gav färre matcher. Som jämförelse gjorde United 101 mål under 2017/18 och 105 under 2016/17.

De 85 målen fördelas på 17 målskyttar (samt ett självmål av Leonardo Bonucci) och 16 spelare lyckades få minst en assist. 52 av målen fick för övrigt assist, mål som inte ger assist är exempelvis straffar och returer, därav den stora skillnaden mellan antal mål och antal assist. United gjorde också 7 mål i straffläggningen mot Derby, dessa är ej med i statistiken.

Embed from Getty Images

Uniteds bästa målskytt var inte en anfallare eller ytter, istället var det Paul Pogba som lyckades trycka in bollen flest gånger, med sina 16 mål. Något vi skall tänka på med den statistiken är att Pogba satte 8 av sina mål på straff samt ett på straffretur efter att ha missat en straff. I öppet spel gjorde fransmannen alltså “bara” 7 mål.

Uniteds övriga straffskyttar under säsongen var Juan Mata, Jesse Lingard, Anthony Martial och Marcus Rashford, som alla sköt varsin med lyckat resultat. Igen, straffläggningen mot Derby räknas inte in i officiell statistik.

Näst bästa målskytt efter Pogba blev faktiskt den hårt kritiserade Romelu Lukaku, som med 15 mål alltså är den Unitedspelare som gjorde flest spelmål. Att Rashford med 13 mål och Martial med 12 slutade trea och fyra i skytteligan är väl bara naturligt.

Framspelningarna då? Jo, även där var Paul Pogba bäst med 11 stycken. Rashford på silverplats plats med 7 och Luke Shaw knep bronsplatsen med 5 assist. Överraskande nog lyckades Alexis Sanchez vara fjärde bäst, med just 4 assist.

 

Den med någon form av matematikkunskap räknar snabbt att det är 19 spelare som registrerades för minst ett mål eller en assist.

De spelare som inte lyckades skrapa ihop en enda poäng är Antonio Valencia, Eric Bailly, Matteo Darmian, Marcos Rojo, Mason Greenwood, Tahith Chong, Angel Gomes, James Garner och så klart målvakterna; de Gea, Romero och Grant.

Målvakterna

Under våra månadsrapporter har vi inte tagit med målvakterna, men så här när vi sammanfattar säsongen tycker jag vi tar en snabb koll på just dem.

Det går snabbt att konstatera något alla vet, nämligen att David de Gea är överlägsen förstemålvakt i Manchester United. Mest speltid av samtliga spelare som ni såg ovan, då han startade 47 av 53 matcher, varav samtliga 38 ligamatcher och även alla Champions League förutom den sista gruppspelsmatchen, som på förhand ansågs betydelselös.

På sina 47 matcher släppte de Gea in 63 mål, och i endast 10 av matcherna höll han nollan. Detta är katastrofsiffror sett till de Geas tidigare säsonger:

2017/18 – 46 matcher, 35 insläppta, 22 hållna nollor
2016/17 – 45 matcher, 40 insläppta, 16 hållna nollor
2015/16 – 49 matcher, 48 insläppta, 19 hållna nollor
2014/15 – 43 matcher, 43 insläppta, 14 hållna nollor
2013/14 – 52 matcher, 55 insläppta, 20 hållna nollor
2012/13 – 41 matcher, 42 insläppta, 12 hållna nollor
2011/12 – 39 matcher, 47 insläppta, 15 hållna nollor

Fler insläppta än någonsin, även när man räknar insläppta per match, och dessutom färre hållna nollor än tidigare. Minns då hur kritiserad och stundtals petad de Gea var under sina två första säsonger. Vi hoppas naturligtvis att denna säsong var ett olycksfall i arbetet, om han blir kvar i klubben så klart…

Embed from Getty Images

De övriga 6 matcherna startade Sergio Romero. Argentinaren släppte in 6 mål, höll nollan i 2 matcher och lyckades dessutom bli utvisad efter 67 minuter i vad som blev säsongens enda ligacupmatch.

Under sina fyra säsonger i United har Romero aldrig spelat så lite som den här säsongen, och det är första säsongen han inte får spela någonting i Premier League. Säsongen 16/17 då han spelade hela 18 matcher och höll nollan i 12 känns långt borta.

Slutligen har vi Lee Grant som blott står registrerad för 20 minuter. Han byttes in i matchminut 70 i den matchen, efter Romeros utvisning (de tre minuterna mellan utvisningen och bytet försvinner magiskt). Han släppte in ett mål under ordinarie tid, och sedan lyckades han inte knipa någon av de sju straffar Derby sköt. I övrigt såg vi Grant på bänken vid 12 tillfällen, resten av matcherna såg han från läktaren.

Säsongens buse

Slutligen når vi fram till den mindre smickrande delen av statistiken, närmare bestämt gula och röda kort. 25 av de 30 spelare som United använde fick någon gång ett gult eller rött kort. De fem som undkom kort helt var Darmian, Garner, Grant, Gomes och Greenwood, och de korrelerar som ni ser förhållandevis bra med de som fick minst speltid, vilket naturligtvis inte förvånar.

Det var några spelare som länge konkurrerade om den tvivelaktiga titeln som säsongens buse, men till slut stod Ashley Young som segrare. 14 gånger fick han se det gula kortet, och eftersom 2 av gångerna kom i samma match fick han också se det röda vid ett tillfälle. Luke Shaw fick 14 gula kort även han, men eftersom han var smart nog att inte dra på sig två gula i en och samma match vinner Young.

Embed from Getty Images

Nemanja Matic var ett gult kort ifrån att komma lika med Young, då serben även han fick se 2 gula i en och samma match och lyckades dra på sig gult kort i ytterligare 11 matcher.

Tre spelare drog på sig direkt rött under säsongen; Marcus Rashford, Sergio Romero och Eric Bailly.

Minst speltid men ändå varnad? Tahith Chong, som på 4 inhopp skrapade ihop 75 minuter och drog på sig ett gult kort.

Res med oss till Manchester!