Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarstatistik februari 2019

Sex matcher spelade Manchester United under februari månad. Fyra segrar, en oavgjord och en förlust blev facitet på dessa matcher, med nio mål gjorda och tre insläppta.

I den här artikeln redogör vi för statistik för hur spelarna rent siffermässigt har presterat under månaden. Hårda fakta för hur det faktiskt har gått, men också lite kuriosa som förhoppningsvis öppnar våra ögon ytterligare.

Speltid

6 x 90 = 540. Det är alltså 540 minuter en spelare kan ha spelat som mest under februari, stopptid ej inräknat (det räknas inte med i den officiella statistiken).

Blott två spelare har startat samtliga sex matcher, Luke Shaw och Paul Pogba, och endast av dem har spelat samtliga minuter. Eftersom Pogba blev utvisad i slutminuten mot PSG, och utbytt med dryga kvarten kvar mot Fulham är Luke Shaw den som toppar speltidsligan då han medverkat i samtliga minuter.

David de Gea, Victor Lindelöf och Ashley Young delar på bronsplatsen, då samtliga tre spelade 90 minuter i de fem matcher de medverkade i.

De som tillhör A-truppen men inte spelade alls hittar är Antonio Valencia, Marcos Rojo, Lee Grant och Matteo Darmian. Minst speltid av de som faktiskt spelade, det fick James Garner som står registrerad på en minut för sitt inhopp mot Crystal Palace.

Mål och assist

Denna del av statistiken skulle vi kunna kalla för ”no Pogba, no party”, för jösses vad beroende vi varit av fransmannen under februari månad.

Med den ordinarie offensiva trion (Lingard, Rashford, Martial) borta stora delar av månaden och övriga offensiva spelare i mer eller mindre total torka har det varit Pogba som fått kliva fram. Tre mål och tre assist har det blivit, han har alltså varit sist eller näst sist på bollen på två tredjedelar av Uniteds mål under månaden. Ingen annan spelare är i närheten av detta.

Nio spelare har alltså lyckats producera poäng, intressant nog fyra av våra försvarare. Att Alexis Sanchez inte klarat av att producera ens en slumpartad assist är dock alldeles för dåligt, chilenaren har ändå medverkat i samtliga matcher (274 minuter fördelat på två starter och fyra inhopp) men det är egentligen ingenting som går hans väg för tillfället.

Noterbart är också att Jesse Lingard gick poänglös genom februari, men så har han faktiskt bara medverkat i tre matcher på grund av sina skador. Ett gult kort mot Leicester är det enda han står noterad för.

Månadens buse

Elva spelare kom i sådan onåd hos domarna att de fick gula eller röda kort.

De Gea, Lindelöf, Alexis, Lukaku, Martial, Lingard och Herrera nöjde sig med ett gult kort vardera, men för Pogba, Young, Shaw och Matic gick det värre.

Paul Pogbas utvisning (efter två gula) gör honom till månadens buse för februari. En rätt oförtjänt titel i mina ögon, men domaren i matchen mot PSG höll ju också en ”intressant” nivå på sina kort, så Pogba kan nog ta den utmärkelsen.

Det går att argumentera för att Nemanja Matic egentligen är värst, då hans tre gula kort kom på endast fyra matcher. Bara i matchen mot PSG klarade sig serben från en varning.

Mest speltid utan att dra på sig domarens uppmärksamhet har något oväntat Chris Smalling.

Fyra hela matcher i mittförsvaret blev det för honom, inklusive matcherna mot Chelsea och Liverpool, men engelsmannen stod för stabila insatser utan att behöva ta till så fula knep att han fick något kort. Bra jobbat Chris.