Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2018/19: Anfallare

För tionde året i rad har det blivit dags för Muss redaktion att betygsätta Manchester Uniteds spelares insatser under den gångna säsongen. Det är nu dags för den allra sista delen, där det är anfallarna som granskas.

Precis som förra året har vi kört en minidiskussion om spelarna vi är minst eniga om. Där fick den som satte det högsta betyget första och sista ord, medan den som satte det lägsta betyget fick en replik i mitten.

Vi redovisar totalt tre eller fyra olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar eller de som diskuterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran, eller siffrorna), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”).

Spelarbetyg 18/19:

Information

I juryn: Marcus Beijar, Gustav Brinck-Larsen, Adam Fröberg, Elias Hallström och Mikael Österdahl.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Alexis Sánchez: 2

Raljerade för ett år sedan om att chilenaren behövde en sommar på sig för att acklimatisera sig till detta United. Så fel jag hade. På 27 matcher (13 från start) har Sánchez stått för ynka 2 mål och 4 assist – alldeles, alldeles för svagt av en spelare som sitter på ligans högsta lön och ska kalla sig för en “offensiv” spelare. I majoriteten av hans insatser hade vi förmodligen spelat bättre med en man mindre än att låta honom gång på gång ge bort bollen till motståndaren. En av de viktigaste prioriteringarna i sommar måste ofrånkomligen vara att bli av med 30-åringens lönekuvert. [Adam]

Redaktionen: 2,2 Matchbetyg: 5,3

Embed from Getty Images

Romelu Lukaku: 5

Romelu Lukaku hade, precis som Matic, en tuff andrasäsong i United. 26 mål ifjol blev 15 mål i år och det är förstås långt ifrån godkänt för en spelare som Lukaku. Är inte typen som gör mål utanför boxen, men den gångna säsongen gjorde han knappt mål inne i densamma. På tok för obeslutsam och trubbig. Får kanske inte det understöd han skulle må bra av heller, men en spelare av Lukakus kaliber ska göra bättre ifrån sig än så här. Såg märkligt pigg och rapp ut som ytter ett par matcher. [Beijar]

Redaktionen: 5 Matchbetyg: 5,7

Marcus Rashford: 8 & 6

Beijar: Återupprepar fjolårssäsongen statistikmässigt med 13 mål och nio framspelningar, om än det krävdes färre matcher för att nå samma mängd i år. Peakar egentligen samtidigt som Solskjaer under vintern, vilket förstås inte är en slump. Rashford är managerns förstaval som anfallare, vilket gör att han matchas hårt och tröttnar under våren. Gör medspelare bättre, bidrar med speed och frenesi och vill så mycket. Framtida kaptensämne.

Micke: Att räkna antal matcher tycker jag är missvisande, mer intressant är att Rashford den här säsongen spelade 610 minuter mer än förra. Som det givna förstavalet i anfallet avslutade han med ett mål och noll assists på hans elva (9+2) sista ligamatcher. Det hade varit underkänt i Huddersfield. Addera en tämligen medioker start på säsongen så behöver han den fina perioden runt årsskiftet för att ens nå upp till godkänt i min bok. Jag gillar den frenetiska Rashford som du beskriver men den sidan av sig själv visade han sällan upp den här säsongen. Ju större roll han fick i laget desto mer sökte han sig bakåt i planen med hopplösa långskott som offensivt bidrag, samtidigt som den offensiva pressen uteblev.

Beijar: Rashford är en rätt bra spegelbild av det lag eller den elva han tillhör. I medgång är han bäst i laget offensivt, i motgång går det sämre. Så såg det ut under säsongen. Mitt höga betyg baserar sig på att jag tycker 13 mål och nio assist är mycket bra sett till förutsättningarna (för några goda sådana har han banne mej inte fått) och att han sin ålder till trots agerar moget och föregår med exempel.

Redaktionen: 6,6 Matchbetyg: 5,9

Anthony Martial: 6 & 4

Adam: Är en av de spelare som faktiskt lyckades prestera under Mourinho på hösten/vintern. Skrev in sig i historieböckerna genom att göra mål i fem raka Premier League-matcher, något som endast sex United-spelare mäktat med tidigare. Fransmannen gjorde även tredje flest mål (tio stycken) i ligaspelet under säsongen. Endast tre bakom Paul Pogba. Tror även här att säsongsavslutningen påverkar helhetsbedömningen lite väl mycket. Martial har absolut inte presterat tillräckligt de senaste månaderna, men innan dess var han så pass bra att han förtjänar godkänt totalt sett, i min bok.

Embed from Getty Images

Gustav: Martials statistik är oerhört smickrande för honom, och det faktum att sex av hans tio PL-mål kom under en period av fem matcher säger en hel del över hur fruktansvärt dålig han var resten av säsongen, särskilt när vi också lägger till hans obefintliga defensiva arbete. Han är en ointresserad och loj spelare vars suveräna talang ställer till det för honom. Om han inte fattar att han måste börja arbeta för att nå upp till världstoppen kommer han snart vara 30 utan att någon förstod varför det inte blev mer än så här.

Adam: Att Martial inte kan försvara är en myt. Hans naturliga ansiktsuttryck utstrålar ingen direkt kämpaglöd, men han kan absolut försvara i en tillräcklig grad för att vara en offensiv spelare. Att han skulle ha varit så dålig att han förtjänar en fyra i betyg, vilket betyder att han genomsnittligen varit usel sett över alla matcher, köper jag personligen inte för fem öre. Jag hade hoppats på mer, och han behöver ta kliv nästa säsong, men godkänd är han definitivt utefter det jag skrev under första kommentaren.

Redaktionen: 5,1 Matchbetyg: 5,8

Tahith Chong: n/a

Fick fyra inhopp, varav endast ett var långt nog för att motivera ett betyg i den enskilda matchen. Sammanlagt spelade han 74 minuter fotboll för Uniteds A-lag och han visade att det finns en talang där. För att lyckas ordentligt måste han dock bli starkare. Mycket starkare. [Gustav]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5 (endast betygsatt i en match)

Mason Greenwood: n/a

Den unga anfallaren var Uniteds överlägset bästa spelare i säsongsavslutningen mot Cardiff. Nu kan en argumentera att det är enkelt att vara bäst när omgivningen är usel. Det kan också argumenteras att den usla omgivningen faktiskt gör hans insats än mer imponerande. Jag lutar mer åt det senare. Samtidigt ska han kritiseras för att han lämnade planen mållös. I övrigt tycker jag att vi fick se alldeles för lite av Greenwood i a-laget. Ett piggt inhopp mot Arsenal, ett inhopp mot West Ham där han såg bortkommen ut och ett väldigt kort inhopp mot PSG var allt. [Micke]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6 (endast betygsatt i en match)

Statistik anfallare

SPELAREMATCHERMÅLASSISTS
Alexis Sánchez13 (14)24
Romelu Lukaku32 (13)153
Marcus Rashford36 (11)137
Anthony Martial26 (12)122
Tahith Chong0 (4)00
Mason Greenwood1 (3)00

Betygsnoteringar

Bästa spelare i United under säsongen 2018/19 är enligt Muss redaktion Victor Lindelöf, som får betyget 7 av samtliga redaktionsmedlemmar.

Marcus gav dock Marcus Rashford en 8, vilket är det enskilt högsta betyget som en spelare får. Snittet för Rashford landar dock på 6,6, vilket placerar honom på plats nummer 3 av säsongens bästa spelare enligt redaktionen. Luke Shaw samlar ihop ett snittbetyg på 6,7, med det är han näst bästa spelare enligt redaktionens snittbetyg.

Utöver topptrion är det bara fyra ytterligare spelare som når upp till godkänt (alltså över 6,0) eller mer, och det är Paul Pogba (6,1), Ander Herrera (6,0), Diogo Dalot (6,0) och Scott McTominay (6,0). Som jämförelse så fick 12 spelare 6,0 eller mer förra året.

David de Gea och Alexis Sanchez är de spelare som försämrats mest jämfört med fjolåret. De Gea landar på 5,9 i år, att jämföra med hela 9,3 i fjol (en minskning med 3,4) och Alexis landar på rekordlåga 2,2, att jämföra med 5,3 i fjol (3,1 i skillnad mellan åren).

Med matchbetygen som grund klarar nio spelare att ta sig över godkänt. Dessa är Victor Lindelöf (6,5), Ander Herrera (6,5), Luke Shaw (6,3), David de Gea (6,3), Sergio Romero (6,3), Paul Pogba (6,2), Chris Smalling (6,0) samt Lee Grant och Mason Greenwood som båda två endast betygsattes i en match och då fick 6. Victor Lindelöf är alltså även här Uniteds bästa spelare under säsongen, tillsammans med Ander Herrera.

Tittar vi nerifrån hittar vi Angel Gomes på 5,0 och Marcos Rojo på 5,1. Gomes fick dock betyg i endast en match, och Rojo i blott 5 matcher. Tittar vi på spelare som faktiskt spelade mycket hamnar Ashley Young (41 betygsatta matcher) i botten med sina 5,2, vilket är ett sanslöst dåligt snitt. De 5,3 som Alexis Sanchez samlade ihop på sina 22 betygsatta matcher imponerar inte heller, och trea från slutet av de som spelat regelbundet hamnar Nemanja Matic som har ett snittbetyg på 5,5.

Juryns totala snittbetyg var strax under 5,4, vilket är en sänkning från förra årets 5,9 (som även det var en kraftig sänkning från året före det). Adam (5,6) var generösast, före Elias (5,4), Marcus (5,34) och Micke (5,32). Snålast i år var Gustav som landade på 5,1.

Snittet på samtliga matchbetyg under säsongen var 5,9, något lägre än förra säsongen (6,1) och säsongen före det (6,2).

Det högsta individuella betyget som delades ut under säsongen var 9. Det delades ut 11 gånger, varv 3 till Paul Pogba och 2 till Anthony Martial. David de Gea, Ander Herrera, Chris Smalling, Jesse Lingard, Marcus Rashford och Romelu Lukaku lyckades få betyget en gång var. Det är anmärkningsvärt att en 10, som är högsta möjliga betyg, inte delades ut en enda gång under säsongen. Redaktionen minns att det diskuterades kring de Gea när han fick sin 9:a i bortamatchen mot Tottenham, men skribenten nöjde sig till slut med att sätta betyg 9.

Sämsta insats stod Ashley Young för, då han lyckades med den nästintill omöjliga bedriften att få en 1:a i bortamatchen mot Barcelona. Young är också med bland de spelare som lyckades få 2 i betyg, och detta fick han vid 3 tillfällen vilket så klart förklarar att han är den spelare med sämst snittbetyg av de som spelat mer än bara ett fåtal matcher. Även Anthony Martial (2 gånger), Eric Bailly, Nemanja Matic och Alexis Sanchez (samtliga en gång) var nere på betyg 2. Vi påminner om att vår betygsskala normalt börjar på 4, alla betyg under det sätts endast i undantagsfall då en spelare varit extremt dålig. Tyvärr har de betygen blivit allt vanligare på senare år, vilket naturligtvis förklaras av Uniteds extremt dåliga spel.

Slutligen kan vi konstatera att vändningen borta mot PSG var säsongens bästa match sett till spelarbetygen i en enskild match, då spelarna fick ett snitt på 7,6 i den matchen. Detta var dock inte lika högt som föregående säsongs bästa match sett till snittbetyg, som var på 7,8.

Everton borta den 21 april var säsongens klart sämsta match, med blott 3,4 i snittbetyg. Men så slutade matchen 4-0 till Everton också.

Betygssammanställning

SPELAREREDMATCH
Victor Lindelöf76,5
Luke Shaw6,76,3
Marcus Rashford6,65,9
Paul Pogba6,16,2
Diogo Dalot65,9
Ander Herrera66,5
Scott McTominay65,8
David de Gea5,96,3
Chris Smalling5,66,0
Andreas Pereira5,55,9
Phil Jones5,35,6
Juan Mata5,25,8
Fred5,15,7
Nemanja Matic5,15,5
Anthony Martial5,15,8
Jesse Lingard55,6
Marouane Fellaini55,7
Romelu Lukaku55,7
Eric Bailly4,85,7
Ashley Young4,35,2
Alexis Sánchez2,25,3
Sergio Romeron/a6,3
Lee Grantn/a6,0
Mason Greenwoodn/a6,0
Tahith Chongn/a5,5
Matteo Darmiann/a5,5
Antonio Valencian/a5,4
Marcos Rojon/a5,1
Angel Gomesn/a5,0
James Garnern/an/a