Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2018/19: Mittfältare

För tionde året i rad har det blivit dags för Muss redaktion att betygsätta Manchester Uniteds spelares insatser under den gångna säsongen. Idag är det mittfältarna som ska få sina omdömen.

Precis som förra året har vi kört en minidiskussion om spelarna vi är minst eniga om. Där fick den som satte det högsta betyget första och sista ord, medan den som satte det lägsta betyget fick en replik i mitten.

Vi redovisar totalt tre eller fyra olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar eller de som diskuterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran, eller siffrorna), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”).

Betyg för målvakter och managers här, och för försvararna här. Tidigare säsongers spelarbetyg hittas genom att följa den här länken.

Information

I juryn: Marcus Beijar, Gustav Brinck-Larsen, Adam Fröberg, Elias Hallström och Mikael Österdahl.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Paul Pogba: 7 & 5

Gustav: Paul Pogba hade en usel sista månad, där han mer verkade ha tankarna i Madrid än någon annanstans. Det går dock inte att komma från att hans högstanivå är vida högre än någon annan i Manchester United. På 35 ligamatcher gjorde han dessutom 13 mål och 9 assist, från en central mittfältsposition där han också tog mycket defensivt ansvar. Många var dåliga den här säsongen, men Paul Pogba tycker jag inte var en av dem när man ser över hela säsongen.

Beijar: Paul Pogba är världens bästa centrala mittfältare när han vill. Den här säsongen ville han det inte särdeles ofta, och den positiva perioden efter managerbytet räddar ingen säsong. Han är en av världens dyraste spelare, världsmästare och kaptensaspirant i Manchester United. Då ska man kunna leverera mer än så här. Då ska inställningen och förmågan att bära ett mittfält finnas där så gott som konstant. Inte bara när han har lust.

Gustav: Pogba var under delar av säsongen hela världens bästa mittfältare, under andra delar var han bra, godkänd men också usel under vissa delar. Sammantaget går det dock inte att underkänna spelaren som gör flest mål och flest assist i klubben.

Redaktionen: 6,1 Matchbetyg: 6,2

Juan Mata: 5,5

Har deltagit mer under säsongen än vad min känsla varit, hela 31 gånger (20 från start) faktiskt. Fem mål och två framspelningar på dessa matcher är dock lite väl lite för en offensiv spelare och det har varit tydligt att han inte riktigt är samma spelare som han en gång varit. Fin spelförståelse och mjuka fötter, absolut, men den där sista nivån saknas. Frisparken borta mot Juventus blir dock svår att glömma. Kontraktet går ut i sommar och vid skrivande stund vet vi fortfarande inte var spanjoren spelar kommande säsong. Personligen anser jag att det bästa för samtliga parter vore att gå skilda vägar härifrån. [Adam]

Redaktionen: 5,2 Matchbetyg: 5,8

Jesse Lingard: 5

Lyckades inte med att upprepa fjolårets succé, och det var det väl inte många som hade förväntat sig heller. Har på totalt 36 matcher mäktat med fem mål, vilket är på tok för lite för en offensiv spelare i Manchester United. Springer mycket och tar ofta smarta löpningar för att öppna upp ytor för medspelare, men det räcker inte, poängen måste in. [Elias]

Redaktionen: 5 Matchbetyg: 5,6

Andreas Pereira: 5,5

Jag har egentligen två bestående minnen av Pereiras säsong. Dels det avgörande misstaget mot Burnley, dels det fina målet mot Southampton. Försäsongen och premiären mot Leicester var positiva, sedan gjorde han en dålig halvlek mot Brighton och placerades långt ner i Mourinhos frysbox. Sällan bra, sällan dålig. En skilsmässa i sommar vore nog det bästa för både klubb och spelare men jag tror att Pereira är en del av truppen nästa säsong också. [Micke]

Redaktionen: 5,5 Matchbetyg: 5,9

Fred: 5

Det dyraste nyförvärvet inför säsongen, och det enda som var tänkt för en startelva. Men säsongen 18/19 blev inte vad varken vi eller Fred hoppades på. Efter en bra Premier League-debut mot Leicester såg han allt för ofta vilsen och temposvag ut, vilket ledde till långa perioder på bänken. Senare under säsongen fick han kliva ner i den defensiva mittfältsrollen, där visade han stundtals bra tendenser men var också alldeles för slarvig för att verkligen gå att lita på i längden. Krävs mycket mer nästa år för att han inte skall räknas som en stor flopp. [Gustav]

Redaktionen: 5,1 Matchbetyg: 5,7

Embed from Getty Images

Ander Herrera: 6

Mådde inte jättebra på slutet under Mourinho. Mådde kanske inte jättebra alls under Mourinho. När det väl blev managerbyte piggnade han till och spelade till sig en rätt ordinarie position. Går sedan sönder och verkar sura över att inte ha blivit erbjuden ett nytt kontrakt tidigare. Sortin kan man säga mycket om, men spelmässigt är Ander Herrera för ojämn för att bli helt ordinarie i United. Riktigt bra när han är som bäst, inte alls bra när han dippar. [Beijar]

Redaktionen: 6 Matchbetyg: 6,5

Marouane Fellaini: 5,5

Långa bollar på Marouane Fellaini är inte Manchester Uniteds melodi. Vore det inte för Fellainis stångande mot Juventus och hans mål mot Basel hade vi nog inte fått uppleva Paris (fast då kanske vi hade spelat final i Europa League istället…). Det fanns definitivt stunder under våren då det hade varit bra att ha Fellaini som alternativ. Att han skrev långtidskontrakt i somras och sedan såldes i februari är ytterligare ett bevis på hur illa klubben arbetar. [Micke]

Redaktionen: 5 Matchbetyg: 5,7

Nemanja Matic: 5

Den så kallade andra säsongen blev riktigt tuff för Nemanja Matic. Involverad i betydligt färre matcher jämfört med förra säsongen och stundtals riktigt, riktigt trög. Matic är och ska vara städgumman på det centrala mittfältet, men under en säsong då det minsann funnits att städa har Matic svikit. Hänger inte med i tempot mot bättre lag och gör på tok för många felbeslut. Kändes sliten redan i september. [Beijar]

Redaktionen: 5,1 Matchbetyg: 5,5

James Garner: n/a

Fick göra sin seniordebut när han under matchens absoluta slutskede hoppade in borta mot Crystal Palace den 27 februari. Att 18-åringen inte skulle få särskilt mycket speltid redan i år var väntat, även om jag gärna hade sett honom få något mer än de ca tre minuter han endast fick. Nästa år blir det förhoppningsvis en markant ökning av speltiden, för att Garner sitter på en väldig talang råder det inga som helst tvivel om. [Adam]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: n/a

Scott McTominay: 6

Mourinhos kelgris har ännu inte fått något direkt genombrott utan tar istället små kliv framåt i sin utveckling. Men nog för att det är en tämligen begränsad fotbollsspelare så har han ändå under säsongen visat upp större mognad och beslutsamhet i sitt spel genom att värdera situationer bättre. Känns också tryggare i passningsspelet och distributionen av boll.

Föredrog personligen McTominay före många andra mittfältare under våren, mycket tack vare att han visade vad det betyder för honom att representera Manchester United. Skrev ju dessutom in sig i målprotokollet två gånger. [Elias]

Redaktionen: 6 Matchbetyg: 5,8

Angel Gomes: n/a

Den unge engelsmannen spelade Premier League-fotboll i endast 25 minuter den här säsongen men borde kanske fått lite fler chanser kan tyckas. Har framför allt visat upp en god bollbehandling när har spelat men har inte direkt fysiken på sin sida vilket gör att han nog kommer få det tufft att etablera sig i Manchester United framöver. [Elias]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5 (endast betygsatt i en match)

Statistik mittfältare

SPELAREMATCHERMÅLASSISTS
Paul Pogba45 (2)1611
Juan Mata21 (11)62
Jesse Lingard26 (10)53
Andreas Pereira9 (13)11
Fred20 (5)12
Ander Herrera22 (6)33
Marouane Fellaini9 (12)21
Nemanja Matic3810
James Garner0 (1)00
Scott McTominay13 (9)20
Angel Gomes0 (2)00

Betyg på anfallarna kommer om några dagar.

Res med oss till Manchester!